„E un vis să vin la o echipă cu așa multe jucătoare bune, cu fani ca aici.” Cine e Helle Thomsen și ce vrea să construiască la CSM
Andreea Giuclea 29 august 2017„A winner is a dreamer who never gives up.” E unul dintre mesajele cu care Helle Thomsen și-a decorat pereții noului ei apartament din București, în care s-a mutat la mijlocul lui iulie. Pe un alt perete e o hartă a Danemarcei, iar pe masa din bucătărie un steag alb-roșu, care să-i amintească de casă. A venit în București cu o săptămână înainte de reunirea lotului noii sale echipe, la mijlocul lui iulie, ca să se instaleze și să se obișnuiască cu distanțele între sălile de antrenament, pentru că nu-i place să întârzie.
Încă nu s-a obișnuit cu traficul, dar îi place orașul. Auzea uneori spunându-se despre est-europeni că sunt încruntați, dar nu e de acord. În lungile plimbări pe care le face în parc cu câinele ei dimineața devreme, înainte de antrenament, sau seara, vede oameni zâmbitori, care îi par chiar mai relaxați decât danezii; iar fanii, cu care a interacționat prima oară la meciul de prezentare cu Rostov Don, au impresionat-o.
Daneza, care are în palmares două medalii de argint european, cu echipele Suediei și Olandei, a ales să vină în România din mai multe motive. Știa că CSM e un club care va face orice să fie în Final4, pe care visează să-l câștige; știa că va găsi jucătoare foarte bune, și i s-a părut și o șansă bună să încerce un oraș nou, o țară nouă. „Pentru mine e un vis mare să vin la o echipă cu așa multe jucătoare bune, cu fani ca aici.”
A ales să antreneze în continuare și naționala Olandei, și știe că asta înseamnă că nu va ajunge acasă, în Danemarca, prea curând. Dar familia și prietenii îi înțeleg stilul de viață și „dacă vor să mă vadă, pot veni ei aici. Uneori e bine să fii în două lumi, pentru că văd mult handbal, văd multe jucătoare, obțin informații pe care le pot folosi și aici. Când schimbi locul obții energie nouă, fresh. Cred că, dacă hotărăști să alegi o direcție, trebuie să mergi încolo 100%. Acum am ales să vin la CSM și să antrenez Olanda, și restul va fi pe locul doi. Pentru mine așa e viața normală, pentru că iubesc handbalul.”
Banca tehnică n-a fost singura schimbare din această vară pentru campioana României, care a adus șase jucătoare noi, astfel că daneza pornește pe un drum al reconstrucției. Care crede că va fi principala provocare? „Să jucăm ca o echipă. Asta va fi cel mai greu.”
„Acum avem o echipă care gândește în cinci-șase moduri diferite și trebuie să ajungem la un singur mod, comun. Poți să ai cele mai bune jucătoare, dar ele trebuie să meargă în aceeași direcție. Dar o să ia timp, e normal.”
Cum antrenezi o echipă formată din staruri
Thomsen crede că e foarte important ca jucătoarele, dar și antrenorii și echipa din spate să aibă timp împreună. „Cu cât ești mai mult împreună, cu atât joci mai bine. Nu vorbesc doar de o lună, un an, dar vedem echipe ca Gyor, Vardar, Rostov, care joacă împreună de mai mult de un an și au ceva stabilitate. S-a văzut în meciul cu Rostov, au jucat multe scheme în care se înțelegeau din priviri. La noi vedeai la fiecare pas lipsa de omogenitate. Trebuie să antrenăm și să vorbim despre cele mai mici detalii.”
Ce fel de echipă vrea să construiască la CSM? „Sper să avem o defensivă foarte solidă, pentru că îmi place să joc rapid, să înscriem goluri ușoare, și asta începe de la portar și linia defensivă. Apoi, vreau ca fetele să aibă și libertate să decidă; de exemplu, dacă o ai pe Cris (Cristina Neagu n.a.) pe stânga, vrem uneori să decidă ea când e într-o poziție bună de unu la unu. Și vreau ca echipa să joace ca o echipă, acum jucăm foarte individual. Dacă joci ca o echipă e mult mai greu pentru apărarea adversă.”
Dar cum reușești să construiești un mecanism care să funcționeze unitar, când ai atâtea staruri? „Încercăm să discutăm uneori în grupuri mai mici, să spunem cum vrem, ce simțim. Ele spun ce le place să joace, apoi e jobul meu să pun toate piesele la un loc; uneori eu trebuie să spun: acum facem asta.”
„Pentru că avem jucătoare bune, creierul de handbal e foarte inteligent. Dar problema e atunci când una vrea să meargă la stânga și alta la dreapta. Ambele idei pot fi bune, dar dacă nu faci același lucru, nu iese bine. Asta e treaba mea, să găsesc calea de mijloc. E greu, dar și foarte interesant.”
Astfel că, deși știe că e important ca jucătoare ca Neagu și Bella Gulldén să se conecteze bine, nu e de acord că (doar) acolo e cheia succesului echipei. „Cred că cel mai important e ca toate jucătoarele să aibă conexiuni bune. Poți să ai două jucătoare care joacă bine împreună, dar ai alte cinci jucătoare pe teren. Nu cred că depinde de două jucătoare, ci de toată echipa.”
Înainte de meciul amical de prezentare a noii echipe, Rostov jucase deja câteva meciuri amicale, dar Thomsen crede că handbalistele au foarte multe meciuri în timpul anului, și la club, și la națională, și că pentru momentul actual, antrenamentele sunt mai importante. Iar antrenamentele ei sunt foarte intense, așa cum au observat și jucătoarele după primele săptămâni. „Îmi place să ne antrenăm la 100%, pentru că eu cred că așa cum te antrenezi, așa joci. Dar e important să te și odihnești, corpul nu poate să gestioneze antrenamente multe și intense. Cred că poți să te antrenezi mai intens și mai bine dacă te și odihnești.”
„Chiar dacă acum nu jucăm cel mai bun handbal, sunt sigură că în viitor o să fie mai bine. Trebuie s-o luăm pas cu pas, altfel poți demoraliza jucătorii, dacă le spui mereu ce nu e bine.”
N-a fost mulțumită de primul meci al echipei. A văzut multe greșeli, multe lucruri de îmbunătățit. Dar a văzut și că jucătoarele și-au dorit să câștige, mai ales în ultimele 20 de minute. I-a plăcut ce-a văzut în ochii lor, i-a plăcut când a văzut-o pe Majda Mehmedovic plonjând pe parchet. „Am văzut că am făcut un pas în plus, și asta e cel mai important.”
„Îmi place când oamenii fac tot ce pot”
Dacă o întrebi ce stil de antrenorat are, se descrie ca un antrenor dur. Vrea ca echipa sa să lupte, să joace mereu la intensitate maximă, și se supără dacă nu vede asta. „E OK dacă jucătoarele fac greșeli, dar trebuie să văd că încearcă să le repare. Dacă greșești în atac, trebuie să alergi înapoi, să te aperi. Nu poți să stai nici două secunde să te plângi.”
Crede despre ea că e și un antrenor sincer. „Uneori poate fi dificil pentru un jucător, pentru că o să-i spun în față dacă n-a respectat ce-am vorbit. Vreau să câștig și uneori sunt foarte nervoasă dacă pierdem. Dar mă calmez după meci, poate nu imediat, dar la 10-15 minute după, poate o oră. Mă aștept ca la fiecare antrenament, la fiecare meci să dăm tot ce putem. Îmi place când văd că oamenii fac tot ce pot. Îmi place când văd că jucătoarele luptă, sunt pentru echipă. Câștigi împreună, dar și pierzi împreună. Și atunci când pierzi, trebuie să-ți revii împreună.”
Deși poate fi exigentă și directă, daneza spune că niciodată n-o să demoralizeze o jucătoare. „Mă supăr dacă nu respectă ce vorbim, dar n-o să fiu niciodată supărată dacă ratează o aruncare. Și sper să aibă încredere în mine, să mă cunoască de la antrenamente, să știe că atunci când jucăm vrem să câștigăm, dar și că în afară e altceva. Poate avem o neînțelegere pe teren, dar când antrenamentul se termină, putem vorbi despre asta, apoi uităm și suntem din nou în aceeași direcție. Și sper că, dacă au probleme personale, să vină să-mi spună.”
Mai vrea ca fetele să știe că va face totul pentru ele, pentru binele echipei. „Dacă le pot ajuta cu orice, fie că au probleme acasă, că sunt accidentate, că nu le iese jocul, o să fac tot ce pot să le ajut. Dar va dura până ne vom cunoaște, fetele din Olanda și de la Midtjylland știau asta. Mereu când mă voi certa – cu clubul, cu presa -, va fi pentru ele. Nu m-aș certa cu nimeni pentru mine, mă simt bine aici, am tot ce-mi trebuie. Dar mereu o să lupt pentru ele. Pentru că știu câte ore petrec încercând să fie mai bune. Știu cât din viață și-o dedică handbalului.”
„Uneori oamenii pot fi duri cu ele, dacă nu joacă bine. Dar eu știu că toată viața asta au făcut, și uneori viața lor privată, familia e pe locul doi. Știu câte fac pentru handbal și o să fac totul pentru ele.”
Supercupa României (duminică, 3 septembrie) e primul meci oficial pentru CSM din noul sezon, împotriva lui SCM Craiova. Bilete se găsesc aici.
Urmărește Lead.ro în zilele următoare pentru partea a doua a interviului: cum a ajuns Helle Thomsen antrenoare, de ce crede că nu sunt mai multe femei antrenor la nivel înalt, cum vede diferențele dintre handbalul nordic și cel est-european și ce așteptări are de la sezonul care începe, atât pe plan intern, cât și european.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni