Fără energie, fără structură | România greșește prea mult, pierde clar, își arată toată lipsa de experiență în meciul cu Suedia
Andrei Năstase 10 decembrie 2019Naționala României arată din nou obosită, greșește și ratează cât pentru două meciuri, pierde clar (22-34) cu Suedia, rămâne să se bată cu Japonia pentru locul 5 în grupa principală. Singurul lucru bun în acest meci? Minutele jucate de fetele tinere. Bună, rea, experiența e experiență, iar înfrângerea asta le poate ajuta pe viitor. În prezent, însă, echipa României pare la sfârșitul puterilor.
*
România și Suedia au ajuns la meciul acesta – penultimul din grupele principale – în dispoziții diferite. Nordicele nu doar că au revenit fantastic (de la -9) cu Spania, acum două zile, dar mai păstrează încă șanse (mici) pentru calificarea în semifinală. România, în schimb, a suferit o pierdere bruscă de energie pe finalul cu Rusia și a căutat acum să-și recapete intensitatea cu Suedia, adversară pe care încă o putea depăși în clasament, cu condiția să o învingă mai întâi în meciul direct.
Dar ca să o învingă , echipa națională trebuia să-și răspundă (favorabil) la o întrebare esențială: mai există rezerve de energie – fizică și mentală – în acest vestiar?
Meciul
La cealaltă întrebare foarte importantă – dacă și cât va juca Cristina Neagu astăzi – am primit un prim răspuns încă din start: România a început fără Cristina, cu Laura Pristaviță în locul ei, cu Polocoșer pe celălalt inter, cu Dedu în poartă, Iuganu și Udriștioiu pe extreme, Pintea și Perianu în centru. Ele au fost depășite de Bella Gullden la primul atac. Și când România a ratat două finalizări de pe semicerc, Suedia s-a dus imediat la 3-0, în nici trei minute.
Un alt start greu, așa cum am văzut cu Spania, Ungaria sau Rusia. Și lucrurile au continuat în nota asta, până când Neagu, la 0-4, a intrat și ea, după nici cinci minute. A ratat și ea de la șapte metri (prima ei ratare de la șapte metri după 22 de reușite consecutive la Mondial), și numai intervențiile bune ale Denisei Dedu au păstrat România lângă Suedia.
Udriștioiu și Pintea au marcat primele goluri ale României – mult mai ordonată în atac -, înainte ca Neagu să-și ia revanșa de la șapte metri: 4-3, minutul 10, când Suedia a primit și prima eliminare de două minute a meciului.
Au urmat, însă, alte finalizări simple ratate, unele chiar pe contrele lansate bine de Dedu, care, până în minutul 15, a fost cea mai bună jucătoare a României: șase-șapte parade bune, intervenții care au ajutat România să egaleze la 6, prin Seraficeanu.
Șase goluri, șase marcatoare diferite și cele mai multe încercări de contraatac pe care România le-a avut până acum. Doar două au fost finalizate, dar faptul că ele au existat a fost un lucru bun.
Bun ar fi ceva depreciativ pentru a descrie primele 20 de minute ale Denisei Dedu, însă cu tot ajutorul ei, Suedia tot s-a distanțat, profitând bine de prima eliminare a României, la 9-6.
Un alt atac pe faza a doua a fost finalizat de Cristina Florica, Seraficeanu a găsit al doilea ei gol, dar greșelile tehnice de pe următoarele atacuri au ajutat Suedia să-și refacă avansul de patru goluri, 12-8, în preajma minutului 25.
Ryde a cerut primul lui time-out și a decis să testeze iarăși atacurile în șapte, cu Neagu în centru și Pristaviță pe inter dreapta, de unde a pătruns bine, numai pentru a rata de pe semicerc. A imitat-o Seraficeanu, dintr-un unghi închis, înainte ca altă minge să fie rărăcită în atac. A câta? A fost greu să mai ținem socoteala, dar risipa asta din atac a fost, până aici (13-8) principala problemă a României. Toate lucrurile bune au fost anulate fie la finalizare, fie prin greșelile tehnice pe care Ryde spera să nu le vadă și cu Suedia, o adversară care, deși n-a făcut nimic special, a putut intra la vestiare cu un 14-9 liniștitor. Și foarte frustrant.
La pauză, ne-am putut aminti de cuvintele lui Ryde, care ne spunea ieri că „jucătoarele trebuie să preia și ele resonsabilitatea. Auzim foarte des că jucătoarele au nevoie să simtă încrederea antrenorului – și suntem foarte atenți la asta. Însă și antrenorul are nevoie să se simtă încrezător în jucătoarele lui. Și nu-mi place când văd greșeli tehnice. Nu-mi place să văd că nu jucăm corect – cu structură – în apărare”.
Din păcate pentru el și pentru echipa României, primele 30 de minute i-au arătat și greșelile tehnice, și lipsa structurii în apărare, unde, în ciuda celor 10 parade ale lui Dedu, Suedia a marcat 14 goluri.
Mai revenim încă o dată, cum am făcut cu Ungaria?, m-a întrebat Radu Cheregi, performance analyst-ul echipei, și până să răspund ceva, România venise la 12-15, cu trei finalizări fără greșeală.
Însă avântul a fost pierdut când Polocoșer și Udriștioiu au fost eliminate amândouă în decurs de câteva secunde, iar Suedia și-a refăcut, din poartă în poartă, avansul de cinci goluri.
Și numai oboseala – poate mai ales cea psihică – poate explica suita de greșeli simple care a urmat, greșeli care parcă au stors și ultimele picături de energie ale unei echipe rămase și fără Laura Pristaviță, ieșită șchiopătând după 7 minute din repriza secundă. Trei minute mai târziu, Suedia – cu alte trei goluri în poarta goală – s-a dus la 21-14.
Din tribunele goale și reci ale Park Dome-ului, câteva încurajări timite – Hai, fetele, hai! – s-au tot auzit, însă orice încercare de revenire a fost zădărnicită de aceleași greșeli simple, pe care România va spera să nu le repete nici cu Japonia, în ultimul meci de aici, dar mai ales să nu le repete în luna martie, în turneul de calificare la Jocurile Olimpice.
Până la final, Diana Ciucă a primit și ea alte minute importante pentru creșterea ei, Lorena Ostase a rămas și în apărare, și în atac, unde a reușit una dintre puținele finalizări ale României pe contraatac, Elena Dache a intrat și ea, iar Polocoșer a continuat să fie încurajată de Costică Buceschi să se ducă la poartă. Iar Anca s-a dus, s-a dus bine, dar finalizările n-au venit.
Cu toate astea, au fost 15 minute valoroase pentru următoarea perioadă, minute în care Neagu a fost odihnită, iar jucătoarele tinere au fost lăsate să-și câștige experiența. Sunt multe lucruri de învățat și din înfrângerile enervante, dar nimeni nu se va gândi la asta în următoarele minute, la capătul unui 34-22 greu de acceptat.
Ce urmează
România mai are de jucat cu Japonia, mâine, 11 decembrie, ora 11.oo.
În clasamentul grupei, Spania (7 puncte) încă îi mai poate sufla Rusiei (8 puncte), în meciul direct, locul unu în grupă, dar tot Spania mai poate pierde încă și locul doi, dacă nu scoate nimic din meciul cu Rusia, iar Suedia (ajunsă acum la 5 puncte) câștigă la scor și cu Muntenegru. Echipa lui Per Johansson și Adi Vasile are acum 4 puncte.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni