Încă un pas înainte: România U21 bate și Irlanda de Nord, începe să arate tot mai bine!

Lead.ro 14 octombrie 2019

Scăpată cu bine dintr-un meci complicat și tensionat cu Ucraina, naționala de tineret a României s-a deplasat la Voluntari, în fața unui stadion plin, pentru a treia etapă din preliminariile Europeanului pe care Ungaria și Slovenia îl vor organiza peste doi ani. Nevoiți să câștige pentru a ține aproape de Danemarca și Finlanda, tinerii lui Mirel Rădoi au făcut exact asta: ajutați și de eliminarea portarului advers, undeva spre la finalul primei reprize, Băluță, Mihăilă și Ciobanu au marcat golurile unui meci început mai greu și încheiat foarte bine.

România face 6 puncte din trei meciuri, se apropie de Finlanda (7 puncte) și Danemarca (9), și, mai important, începe să ne arate și omogenitatea pe care o aștepta Rădoi, dar și pofta de joc pe care precedenta generație ne-a oferit-o cu generozitate.

*

Rămas fără Olimpiu Moruțan, accidentat la gleznă chiar la antrenamentul oficial de duminică seară, Mirel Rădoi a ales să facă alte trei schimbări față de primul 11 trimis în teren contra Ucrainei. Rațiu, Mihăilă și Petre, cel care a marcat de două ori acum câteva zile, au intrat de la bun început, însă fără a modifica prea mult sistemul 4-3-3 preferat la echipa de tineret.

Și nici startul jocului nu s-a schimbat prea mult față de ce am văzut cu Ucraina, pentru că și Irlanda de Nord are un stil similar, cu o bună așezare în teren, cu același „joc bărbătesc“ și cu aceeași preocupare pentru defensivă. Britanicii au început campania asta groaznic, egal acasă cu Malta, dar apoi au făcut două deplasări bune, 1-1 în Finlanda și 1-2 în Danemarca, cu gol primit chiar pe final. Așa că nimeni nu aștepta un meci simplu, de vreme ce mai toate naționalele noastre au avut necazuri contra adversarelor defensive…

Într-adevăr, cu toate insistențele lui Man sau Petre, România s-a chinuit destul de mult să deschidă apărarea adversă, însă răbdarea face parte dintre calitățile acestei naționale care pare, de cele mai multe ori, mai matură decât este.

Răbdarea aceasta și-a arătat toate beneficiile în minutul 38, când portarul Hazard l-a izbit cu toată viteza – și mult în afara careului – pe sărmanul Dennis Man, demarcat pe partea dreaptă, ambii jucători au rămas întinși minute bune pe gazon, înainte ca arbitrul sloven să-l trimită pe jucătorul lui Celtic Glasgow, lăsându-i pe nord irlandezi în zece oameni.

Din acea lovitura liberă, Ciobanu a trimis un adevărat trasor spre vinclu, dar nou intratul Hughes a respins în ultima clipă. Și totuși, Irlanda de Nord a avut marea ocazie a primei reprize, când un corner respins greșit a ajuns la atacantul Lavery care, nemarcat la 10 metri de poarta lui Vlad, a trimis puțin pe lângă.

A mai fost timp pentru alt moment important, de data asta în careul lor, unde un penalti clar ca lumina zilei (la Ciobanu) n-a fost observat nici de central, nici de asistent, și la vestiare s-a intrat cu un 0-0 insuficient. Mai ales că jucătorii aflaseră deja că Danemarca a câștigat și în Finlanda, 1-0, și a trecut, cu 9 puncte din trei meciuri, la conducerea grupei.

Din fericire, a urmat o nouă repriză mult mai bună – la fel cum s-a întâmplat și în precedentele două meciuri. Luată cu asalt încă din startul părții a doua, rezistența adversă a mai ținut doar trei minute, până când un carambol în careul mic al nord irlandezilor a scos mingea la căpitanul Băluță, care a tras tare și pe jos, reușind să strecoare mingea printre pădurea de picioare ridicată între el și poarta lui Hughes.

De aici încolo, România a confiscat cu totul mingea, Man și Petre și-au încercat șuturile de la distanță, dar următoarea mare ocazie a venit de la Andrei Rațiu, al cărui șut puternic a lovit bara. N-a fost singurul moment bun al jucătorului lui Villareal, care, la 21 de ani, arată și el tare bine pe banda dreaptă. Și chiar din dreapta a pornit faza celui de-al doilea gol, o reluare simplă a lui Mihăilă, după ce Petre a sărit abil peste mingea centrată tare, pe jos, de neobositul Man.

La 2-0, nimeni nu și-a mai făcut probleme pentru destinația punctelor, Rațiu i-a lăsat locul lui Velisar, un alt nume nou al acestei echipe U21 care ne arată că are în continuare curajul și imaginația cu care ne-a cucerit în ultima vreme – și mai ales la Euro 2019.

Aproape de minutul 70, Andrei Ciobanu a reușit și el golul pe care îl merita – un șut fără speranță la colțul lung -, și Rădoi a trecut imediat la celelalte schimbări: Drăguș în locul lui Mihăilă, Ganea în locul lui Petre și Neicuțescu în locul lui Man, ieșit în aplauzele publicului de pe stadionul Anghel Iordănescu.

Ritmul meciului a scăzut, Băluță a ieșit și el, lăsându-i mijlocul lui Grigore, Irlanda de Nord a încercat, fără succes, să-l bată pe Vlad, dar socotelile erau deja închise.

Prin acest 3-0 – a doua victorie la rând – naționala României începe să arate mult mai legată decât am văzut-o în primul meci, pierdut (1-2) în Danemarca, pe terenul principalei rivale din aceste preliminarii.

România mai are de jucat două meciuri în această toamnă, mai întâi cu Finlanda, tot acasă (14 noiembrie), mai apoi returul din Irlanda de Nord (19 noiembrie).

Până acolo, Danemarca conduce grupa cu 9 puncte, Finlanda are 7, România 6, dar și un meci mai puțin, Ucraiuna doar 3, Irlanda de Nord – două, iar Malta are unul singur.

Prima clasată se va califica direct la Euro, la fel și cel mai bun loc doi. Celelalte locuri secunde vor juca meciuri de baraj.

Echipele de start

România: 1. Vlad – 18. Rațiu,  4. Pașcanu, 15. Chindriș, 2. Boboc – 14. Oaidă, 5. Băluță-cpt, 20. Ciobanu – 8. Man, 11. Petre, 7. Mihăilă.
Selecționer: Mirel Rădoi
Rezerve: 12. Aioani, 23.  Dur-Bozoancă – 6. Grigore, 9. Ganea, 10. Drăguș, 13. Ciobotariu, 17. Olaru, 19. Velisar, 21. Neicuțescu

Irlanda de Nord: 1. Hazard-cpt – 4. Balmer, 2. Toal, 20. Brown, 15. Graham – 7. Mccalmont, 18. Mccann – 11. Gordon, 6. Dunwoody, 10. Galbraith – 8. Lavery.
Selecționer: Ian Baraclough
Rezerve: 12. Hughes – 3. Thompson, 5. S. McClelland, 9. Parkhouse, 13. Marron, 14. O’Mahony, 16. Palmer, 17. Boyd Munce, 19. O’Neill

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.