Începe Campionatul Mondial de gimnastică de la Montreal. Cum văd specialiștii șansele românilor și ce e bine de știut înainte de start
Andreea Giuclea 2 octombrie 2017De azi, 2 octombrie, până duminică, 8 octombrie, atenția gimnasticii mondiale se îndreaptă către Montreal, orașul în care Nadia Comăneci primea acum 41 de ani șapte note de zece, un moment definitoriu pentru o epocă a gimnasticii în care România a strălucit.
În impresionantul Stadion Olimpic, sub privirile Nadiei, numită purtătoare de cuvânt și ambasadoare a competiției (și care va oficia premierea concursului de individual compus feminin), 450 de gimnaști din 72 de țări vor concura pentru o medalie mondială.
„Gimnastica mi-a adus aproape tot ce am azi, e un moment important să mă întorc la Montreal pentru aceste Campionate Mondiale”, a spus vedeta Jocurilor Olimpice din 1976.
Fiind un an post-olimpic, competiția e deschisă, iar previziunile și așteptările specialiștilor sunt rezervate. Marile vedete care au strălucit la Rio vara trecută fie s-au retras, fie și-au luat câteva luni de pauză, cum e cazul lui Simone Biles, Aly Raisman și Laurie Hernandez din SUA sau al Aliyei Mustafina, din Rusia, care a devenit mamă.
În același timp, fiind începutul unui nou ciclu olimpic, atenția publicului va fi redirecționată către noile gimnaste care încearcă să se afrme, să câștige experiență și să-și clădească un drum spre următoarele Jocuri Olimpice. E și cazul tinerei Ioana Crișan, aflată în primul an de seniorat și la prima ei competiție mondială.
- E important de știut că nu vom vedea competiții pe echipe. Ca și la Europenele de la Cluj din primăvară, vor fi doar probe individuale;
- De luni până miercuri au loc calificările, iar finalele încep joi;
- Gimnaștii români intră în concurs luni, în subdiviziunea a treia, între 01.00 și 04.00 (ora României);
- Gimnastele române intră în calificări miercuri, tot în a treia subdiviziune, între 20.00 și 22.30 (ora României);
- Finalele au loc astfel: joi: individual masculin (ora 02.00 în România), vineri: individual compus feminin (ora 02.00); sâmbătă: sol, cal cu mânere și inele în concursul masculin; sărituri și paralele în cel feminin (începând cu ora 20.00); duminică: sărituri, paralele și bară în concursul masculin, bârnă și sol în cel feminin (începând cu ora 20.00);
- Competiția va fi difuzată de către TVR, în perioada 5-8 octombrie. Finalele la individual compus și pe aparate, feminin și masculin, pot fi urmărite și live pe canalul YouTube al Federației Internaționale;
- Rezultatele și calificările pot fi urmărite în timp real și aici;
- Programul complet al competiției e aici.
Delegația României e alcătuită din Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Andrei Groza, Andrei Ursache, Vlad Cotuna, Larisa Iordache, Cătălina Ponor și Ioana Crișan.
Larisa Iordache, printre favorite
După un an 2016 dificil, pe care gimnasta de 21 de ani îl descrie ca un amalgam de sentimente, marcat de accidentări și de absența de la Jocurile Olimpice de la Rio, Larisa Iordache va aborda al patrulea său Campionat Mondial din postura de favorită, în special în concursul de individual compus. Absența fenomenalei Simone Biles, campioană mondială trei ani la rând, va aduce un nou nume pe prima treaptă a podiumului, iar mulți specialiști internațioanli își doresc s-o vadă acolo pe Larisa Iordache, care a obținut argintul în 2014 și bronzul în 2015.
Larisa, care mai are o medalie de argint și una de bronz la sol (în 2014, respectiv 2013), e favorită la o medalie și la bârnă, iar la paralele și sol speră să se califice în finală.
“E momentul ca Larisa Iordache să câștige o medalie la bârnă, punct”, scrie thegymter.net. “Nu cred că e vreo altă gimnastă care să fi avut atâta ghinion, să pornească la campionatele mondiale ca favorită și să piardă printre degete o medalie, trei ani la rând.”
Anul acesta, Larisa n-a fost mereu constantă, cum observă și site-ul de specialitate, dar are unul dintre cele mai dificile exerciții la bârnă, unde poate porni cu o notă D de 6.7 pentru dificultate, dacă îi reușesc toate elementele. La Europenele de la Cluj s-a calificat cu prima notă în finala la bârnă, dar o ezitare la aterizare i-a adus doar bronzul, rezultat care a dezamăgit-o, dar a și motivat-o pentru Mondiale.
A ajuns la Montreal cu dorință de revanșă și foame de medalii, iar specialiștii speră să prindă o zi bună, să nu fie iar copleșită de emoții și să-și găsească concentrarea exact atunci când contează. Mai ales că la antrenamentul pe podium de duminică seară a avut câteva ezitări.
“Sper ca, dacă ajunge în finală, să nu greșească iar din cauza presiunii. E prea bună la bârnă să pățească asta și merită măcar un campionat mondial la care să-i iasă lucrurile.”
Cătălina Ponor
Tripla campioană olimpică, Cătălina Ponor, e și ea pe lista de urmărit a specialiștilor, chiar dacă n-a avut nici ea un sezon constant după medalia de aur câștigată la Europenele de la Cluj.
„Niciodată nu trebuie s-o subestimăm pe Ponor, așa că, deși exercițiile ei din septembrie au părut dezordonate și șubrede, probabil va arăta diferit la Montreal. Nota cu care a câștigat la Europene, 14,566, nu îi dă foarte mari șanse la medalie, dar atunci când vorbim de Ponor pe bârnă, nu m-aș îndoi de ea.”
Aurul mondial e singura medalie care îi lipsește gimnastei în vârstă de 30 de ani, care are trei medalii de argint și două de bronz obținute la campionatele mondiale. Înainte de plecarea în Canada, Cătălina a declarat că se va axa pe bârnă, aparatul ei semnătură, în detrimentul solului, unde nu are un exercițiu suficient de bun pentru a candida la o finală. “Voi încerca să lupt cât pot de mult pentru medalia de la bârnă, pentru că acolo șansele sunt mult mai mari”, a declarat pentru TVR.
Ponor has a double lay full-in!!! pic.twitter.com/SAFbLHybho
— The Gymternet (@thegymterdotnet) September 30, 2017
Ioana Crișan
Mezina delegației României, Ioana Crișan a debutat în primăvară, la Cluj, într-o competiție de seniori. A prins finala la individual compus, dar n-a reușit să-și învingă emoțiile, căzând de pe bârnă și părăsind sala cu ochii în lacrimi. Speră ca la primul ei campionat mondial să capete mai multă experiență. „Mă bucur că merg la acest concurs, sper să arăt ce-am făcut la antrenamente și să fie cât mai bine”, a declarat înainte de plecare.
Marian Drăgulescu
Cu opt medalii mondiale de aur în palmares, Marian Drăgulescu e și el printre cei mai așteptați gimnaști de la Mondiale, unde ar fi trebuit să concureze la sol și sărituri. Însă din cauza unor probleme la gleznă, gimnastul de 36 de ani a luat decizia să renunțe la sol și să se concentreze doar pe sărituri, aparatul său preferat.
„Contează șansele reale pe care le-aș avea. În momentul de față, nu pot să fac solul pe care mi l-aș dori”, a declarat pentru TVR din Montreal, după antrenamentul pe podium.
.@drmarian777 Marian Drăgulescu (ROM) VT – Still killing it at 36 even with an injured foot#MTL2017GYM #Montréalhttps://t.co/cfpY877GE4
— GymCastic (@GymCastic) September 30, 2017
Andrei Muntean
Un alt gimnast supărat de accidentări, Andrei Muntean, revine la prima competiție importantă după Jocurile Olimpice de la Rio, unde a reușit o clasare pe 6 în finala de la paralele. Operat la umăr după Olimpiadă, gimnastul de 24 de ani a ratat Europenele de la Cluj și speră ca la revenirea în concurs să aibă exerciții bune.
„Când vine concursul trebuie să uiți de toate, să te aduni. Voi face inel și paralele, sper să fac două exerciții bune, competitive și, de ce nu, să prind finala. Voi da tot ce am mai bun, pentru că nu am nimic de pierdut.”
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni