Începe weekendul FINAL 4. Poate CSM să-și apere titlul câștigat anul trecut? Ce spun specialiștii despre șansele celor patru echipe
Andreea Giuclea 5 mai 2017Acum un an, CSM ajungea la Budapesta, gazda FINAL 4-ului feminin, ca un invitat surpriză pe care îl primești la petrecere cu brațele deschise, pentru că știi că nu are cum să te deranjeze prea tare. Profitând de rolul de outsider, jucând fără presiune și așteptări, dar cu încredere și curaj, campioana României a surprins multă lume, a sfidat multe calcule și predicții, și a câștigat Liga la prima participare.
Duminică se va împlini un an de la seara de mai în care handbalistele CSM-ului au intrat în holul hotelului Aquincum din Budapesta ținând trofeul în mâini. Un an de când au învins pe Gyor în finala disputată pe Papp László Arena și de când au fost întâmpinate la hotel cu tort, artificii și multe blițuri.
Între timp, echipa a schimbat trei antrenori, câteva jucătoare au plecat, altele au venit, dar evoluția de pe parcursul sezonului a avut și similarități: un start lent, cu jocuri mai puțin bune, o echipă ce nu părea închegată și motivată, incertitudine privind calificarea în FINAL 4 și șansa de a-și apărea trofeul; apoi o descătușare care a venit exact la momentul potrivit. Ca și anul trecut, echipa pare să-și găsească forma, încrederea și unitatea pe final de sezon, adică atunci când contează mai mult.
Astfel că joi dimineață, handbalistele antrenate acum de suedezul Per Johansson s-au întors în același hotel de pe malul Dunării, prima echipă care a ajuns la petrecerea de final de an a handbalului feminin. Doar că, deși locul e același și exact aceleași patru echipe (CSM, Vardar, Gyor și Buducnost) luptă pentru trofeu, CSM nu mai e outsiderul care nu amenință pe nimeni. Dimpotrivă, e cel puțin la fel de temută de adversari, căutată de jurnaliști și apreciată de calculele specialiștilor.
„Cred că FINAL 4-ul de anul acesta va fi cu mult diferit față de cel de anul trecut. Nu e nicio favorită clară, dar cred că CSM va fi prezentă în mintea tuturor acum”, a spus Isabelle Gulldén într-un interviu acordat site-ului EHF.
Coordonatoarea de joc în mâinile căreia stau multe din speranțele fanilor bucureșteni spune că nu simte emoții suplimentare. „Eu niciodată nu am emoții pe teren. Ar fi incredibil să câștigăm trofeul pentru a doua oară, dar e un lucru foarte dificil de obținut.”
FEATURE:Will Isabelle Gulldén be the driving force again & defend last year’s title of the #ehffinal4 with her team? https://t.co/1AU1yOFUjV pic.twitter.com/5GujnNvdka
— #ehffinal4 (@ehfcl) May 4, 2017
Alte jucătoare au vorbit înainte de plecare de presiunea pe care o simt și o văd în jur și de cum încearcă să se elibereze de ea. Pentru că nu e același lucru să pornești la drum fără să ai nimic de pierdut cu a ști că ești deținătoarea trofeului, așa cum nu e la fel să joci cu Sala Polivalentă plină meci de meci, știind că ai tot mai mulți fani care au așteptări tot mai mari. Probabil că aici va sta cheia acestui weekend: în cât de bine vor reuși handbalistele CSM-ului să depășească acest prag psihologic. Pentru că, din punct de vedere al valorii grupului și al experienței, sunt cel puțin la același nivel cu adversarele lor.
Ce spun specialiștii
EHF a întrebat câțiva din jurnaliștii care urmăresc handbalul european pe cine văd ca favorită în acest weekend. Iată care sunt atuurile fiecărei echipe:
Gyor: Transferul norvegiencei Nora Mork a întărit în mod decisiv campioana Ungariei, crede Peter Bruun, care vede Gyorul ca cea mai solidă echipă.
CSM București: Jurnalistul român Adrian Costeiu mizează pe experiența actualei deținătoare a trofeului, precum și pe suflul nou de energie adus de Per Johansson. Isablle Gullden rămâne principala armă a bucureștencelor, crede și Bence Martha, dar și apărarea va fi un factor important.
Ca puncte slabe, specialiștii enumeră absența lui Kim Rasmussen, “geniul tactic” care a ghidat victoria de anul trecut (acum antrenor al naționalei Ungariei și consultant al Federației din Ungaria, deci posibil as în mâneca echipei din Gyor) și faptul că bucureștencele nu mai au avantajul elementului surpriză.
The Defending Champions are back in Budapest! Good to be here!#Champions #CSMB #CSMBhandball #ehfcl #Final4 pic.twitter.com/TRqLNlcnc9
— CSM Bucharest (@csm_bucharest) May 4, 2017
Buducnost nu trebuie niciodată subestimată, crede Nemanja Savic, care vede momentul ca o ultimă răbufnire de orgoliu a unei “generații de aur” formată din vedete ca Neagu, Katarina Bulatovic sau Dragana Cvijic. Faptul că sunt pe final de drum la Buducnost le va motiva să se autodepășească din nou, ca să-și completeze moștenirea.
De partea cealaltă, Bruun spune că echipa din Muntenegru a fost prea inconstantă în acest sezon ca să creadă în șansele ei.
Vardar: Coordonatoarea de joc Alexandra Lacrabere poate juca un rol important, crede Bruun, și o poate susține mai bine în atac pe Andrea Penezic, principala armă a echipei din Macedonia. Vardar a fost însă destul de inconstantă pe finalul unui sezon în care a schimbat patru antrenori, spune Amina Idrizi din Skopje. Dacă jucătoarele și-ar depăși orgoliile personale și ar reuși să joace ca o echipă, ar avea însă șanse să meargă mai departe (Vardar n-a lipsit de la niciun Final 4, dar n-a trecut niciodată de semifinale), adaugă Idrizi.
Cristina Neagu, din nou în All Star Team
Ca și anul trecut, EHF a anunțat înainte de startul meciurilor echipa ideală din actualul sezon Champions League, stabilită de voturile a peste 25.000 de fani și a 700 de jurnaliști. Cristina Neagu a fost votată din nou cel mai bun inter stânga al sezonului, Carmen Martin cea mai bună extremă dreaptă, iar Ambros Martin, antrenorul Gyor-ului și selecționerul României, cel mai bun antrenor.
The Women’s #ehfcl All-star team, presented by @uniqagroup, has been announced! #ehffinal4 pic.twitter.com/kaZTZbePzv
— #ehffinal4 (@ehfcl) May 5, 2017
Programul meciurilor
Sâmbătă:
Buducnost- Gyor (ora 16.15)
CSM București –Vardar (ora 18.45)
Duminică:
Meciul pentru locurile 3/4: 16.15
Finala: 18.45
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni