JO Tokyo, ziua a 6-a | Avem aur și argint la canotaj! Iar David Popovici se califică în finala de la 100 m liber. Claudia Nechita, oprită la un pas de medalii

Lead.ro 28 iulie 2021

Știam că va fi o zi plină pentru delegația României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Și speram să fie nu doar încărcată, dar și foarte fericită pentru sportivele și sportivii care ne reprezintă în Japonia.

Iar ziua a 6-a de la Tokyo a început cum nu se poate mai bine: Simona Radiș și Ancuța Bodnar, în barca de dublu vâsle, au adus prima medalie de aur pentru România la această ediție a JO, înainte ca Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu și Cosmin Pascari să o aducă pe prima de argint, clasându-se pe locul 2 la patru rame masculin!

Despre asta, în fluxul nostru de informații de la Tokyo. Așa cum te-ai obișnuit, materialul este updatat odată cu veștile importante.

*


ORA 13.40 – ROBERT GLINȚĂ NU PRINDE SEMIFINALELE LA 200 DE METRI LIBER 

După finala la 100 metri spate, Robert Glință a revenit miercuri în bazinul olimpic pentru calificările la 200 metri liber. A pornit de pe culoarul 6 în prima serie de calificări, a întors primul după prima sută, dar a încheiat pe locul trei, cu 1:59.18. Nu a fost suficient pentru a prinde semifinalele, având al 26-lea timp din calificări.

Ceva mai devreme, Bianca-Andreea Costea nu s-a calificat nici ea în semifinalele probei de 100 metri liber. Cea mai tânără  din delegația României, sportiva de 16 ani care a primit un wild-card pentru a fi prezentă la Tokyo a încheiat seria a treia de calificări pe locul 5, cu 56.35, al 36-lea în clasamentul final. Bianca va concura în calificări și la 50 metri liber, unde e medaliată cu aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European la Baku în 2019.


ORA 13:30 – ROMÂNIA RATEAZĂ SFERTURILE TURNEULUI DE FOTBAL DE LA JOCURILE OLIMPICE

O victorie, un egal și o înfrângere (drastică) este bilanțul României U23 la turneul olimpic de fotbal din Japonia. România părăsește competiția de pe locul 3, la diferență de golaveraj, nereușind să promoveze dintr-o grupă considerată, apriori, cât se poate de accesibilă.

România avea nevoie de victorie astăzi, la Saporo, cu Noua Zeelandă, în ultimul meci din faza grupelor. Din păcate, astăzi au lipsit și ideile, dar și soluțiile din atac. Iar acest 0-0 anost, în care adversarii au știut să șțină de minge și să-și impună jocul fizic, ne lasă în afara sferturilor de finală.

Cu un lot considerat de specialiști cam al cincilea ca valoare din ce putea alinia dacă nu se lovea de refuzul cluburilor de a ceda fotbaliști selecționatei olimpice, Mirel Rădoi încheie grupa fără ca „tricolorii” să fi marcat un gol altfel decât în propria poartă.

Naționala de fotbal a României a jucat la Jocurile Olimpice după o pauză de 57 de ani. Aceata a fost doar a patra participare românească în turneul olimpic de fotbal, după edițiile din 1924, de la Paris, 1952 – Helsinki și 1964 – Tokyo.

Marea înfrângere va rămâne faptul că Federația de Fotbal și Comitetul Olimpic n-au putut să convingă cluburile – măcar pe cele din țară – de importanța acestui turneu olimpic la care, dacă România ar fi deplasat cel mai bun lot, mult mai multe ar fi fost posibile. Când ne vom întâlni cu următoarea șansă similară? Acum, la cald, asta-i o întrebare tare enervantă.

Cu ce idei rămânem după eliminarea echipei de fotbal – aici.


ORA 11.30 – CLAUDIA NECHITA, OPRITĂ LA UN PAS DE MEDALIE

Claudia Maria Nechita a fost învinsă de japoneza Sena Irie în sferturile de finală ale competiției de box, în meciul care i-ar fi asigurat medalia olimpică.

Mai rapidă în execuții, foarte eficientă cu directa de stânga, tânăra de 20 de ani din Japonia a făcut ce a știut mai bine: a punctat în repetate rânduri cu acel jab iute care a încurcat-o teribil pe Claudia.

Sportiva noastră a început bine, și-a împins adversara în corzi încă din startul meciului, însă pentru toate eforturile ei, prima repriză a mers spre Sena Irie. Arbitrii au văzut probabil mai multe lovituri curate, trimise direct la țintă. Și la fel s-au consumat și următoarele două reprize, cu Nechita încercând loviturile mai puternice, și cu japoneza punctând prin loviturile ei scurte de stânga. În startul reprizei a treia, Claudia știa că are nevoie de ceva special pentru a întoarce decizia în favoarea ei, însă senzația a fost că stilul japonezei nu i-a convenit deloc. 

Înfrângerea asta va fi probabil foarte dureroasă pentru Claudia, care a trecut prin multe încercări pentru a ajunge aici, însă performanța ei rămâne remarcabilă: a fost la un pas să aducă României prima medalie olimpică la box din 2004 încoace.


ORA 10.57 – MĂDĂLINA AMĂISTROAIE, ÎNFRÂNGERE ÎN PROBA DE TIR CU ARCUL

Reprezentanta României, Mădălina Amăistroaie, a ieșit din primul tur (1/32) al competiției de tir cu arcul de la Jocurile Olimpice, învinsă de chinezoaica Xiaoqing Long, la capătul unei confruntări echilibrate, în care ambele combatante au alternat tragerile excelente, de 9 și 10, cu încercări complet ratate, de 5 și 6.

După un prim set încheiat la egalitate, Mădălina a nimerit doar în zona de 5 la ultima tragere a setului 2, pe când se afla în avantaj. A fost nevoită să își repoziționeze arcul pentru ochire și, în lipsă de timp, nu și-a mai putut cadra încercarea. Un singur punct i-a lipsit în setul 3 ca să o egaleze pe Xiaoqing, lucru pe care Mădălina l-a reușit în setul 4, când era deja prea târziu: scor final 2-6.


ORA 10.00 – SIMONE BILES S-A RETRAS și din finala de la indivdual compus pentru a-și prioritiza sănătatea psihică.

Cu o zi înainte, una din cele mai bune gimnaste din istorie se retrăsese din finala concursului pe echipe, după o săritură ratată. Finala a fost câștigată de Comitetul Olimpic Rus, pentru prima oară în 29 de ani, urmat de SUA și Marea Britanie. Biles a spus după concurs că a simțit că nu mai are încredere în ea și că n-a vrut să-și pună sănătatea în pericol.

„Trebuie să mă concentrez pe sănătatea mea psihică. Cred că sănătatea mintală este mai importantă în sport în acest moment. Trebuie să ne protejăm mintea și corpul, și nu doar să ieșim și să facem ceea ce lumea vrea să facem”, a spus după concurs, cu lacrimi în ochi.

„Nu mai am încredere în mine la fel de mult. Poate că e din cauza vârstei. Au fost câteva zile în care toată lumea îți dă mesaje pe Twitter și simți  pur și simplu greutatea lumii apăsând pe umerii tăi. Nu suntem doar sportivi. Suntem oameni la sfârșitul zilei și, uneori, trebuie doar să te retragi”, a explicat Biles.

Azi, gimnasta americană a anunțat, printr-un comunicat al Federației americane de gimnastică, că nu-și va apăra titlul nici la individual compus, unde era favorită. „Susținem din toată inima decizia lui Simone și-i aplaudăm curajul de a-și prioritiza sănătatea. Curajul ei arată, încă o dată, de ce este un model pentru atât de mulți oameni”, arată comunicatul USA Gymnastics.

Locul ei în finală la individual-compus va fi luat de Jade Carey, tot din SUA, care a încheiat calificările pe locul 9 şi nu avea drept de participare, fiind deja calificate două sportive din SUA (Biles şi Lee), cum impune regulamentul. Biles mai poate participa în finalele individuale, dar va lua o decizie ulterior.


ORA 7.00 – ALTE TREI FINALE LA CANOTAJ

Canotajul românesc are încă trei prezențe în finale, obținute miercuri dimineața. Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc au terminat pe locul 3 semifinala probei de dublu vâsle categorie ușoară și s-au calificat în finala de pe 29 iulie (ora 04.10).

Imediat după ele, Marius Cozmiuc (soțul Ionelei) și Ciprian Tănasă au câștigat semifinala probei de dublu rame masculin cu cel mai bun timp al lor, 6:13.51, și merg încrezători spre finala de pe 29 iulie (03.18).

Iar barca de 8+1 feminin a prins și ea finala, după ce a câștigat concursul de calificări. Mai mult, Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea, au stabilit un nou record mondial, 5:52.99. Finala va avea loc pe 30 iulie (ora 04:05).

Din păcate, bărcile 8+1 masculin și cea de dublu rame feminin nu au prins finalele.


ORA 4.30 – DAVID POPOVICI SE CALIFICĂ ÎN FINALA DE LA 100 DE METRI LIBER

Pentru David Popovici, cuvintele de laudă încep să se repete, mirarea și surpriza generală, dacă mai există, se transformă în certitudini, iar David, la cei 16 ani ai săi, dovedește că are nu doar calități incredibile, dar și o stăpânire de sine cu totul aparte.

La o zi după ce s-a clasat pe locul 4 în finala probei de 200 de metri, foarte aproape de medalia de bronz, David s-a întors Tokyo Aquatics Center pentru semifinalele probei de 100 de metri. Și a făcut asta din postura celui care deținea cel mai bun timp al sezonului, acel 47,30 cu care a câștigat aurul la Campionatul Mondial pentru juniori. Va simți el presiunea în cursa lui favorită?

N-am avut timp să răspundem, că David s-a și calificat în finala pentru medalii cu al cincilea timp (47,72), forțând – așa cum ne-a obișnuit – în partea a doua a cursei.

Cel mai bun timp din semifinale i-a aparținut rusului Kliment Kolesnikov, principalul favorit: cu 47,11, el a stabilit noul reper al sezonului.


DATE STATISTICE

Simona Radiș și Ancuța Bodnar au adus a 90-a medalie de aur a Românie în istoria Jocurilor Olimpice.

Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu și Cosmin Pascari au adus a 96-a medalie de argint, iar România mai are și 122 de medalii de bronz.


4.10 – ARGINT LA CANOTAJ!

Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu și Cosmin Pascari, în barca de patru rame, au revenit fantastic pentru a câștiga argintul la 2.000 de metri!

Românii au fost pe locul 2 la primul punct de control, au căzut pe 3 la 1.000 și la 1.500 de metri, dar exact când Italia și Marea Britanie au crescurt strocul, băieții noștri au început să zboare pe culoarul 1. Și atât de tare au tras Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu și Cosmin Pascari, încât nu doar că au venit pe locul 2, dar au dat emoții chiar și bărcii Australiei – câștigătoare în final.

Bronzul a fost al Italiei.


3.18 – PRIMUL AUR ROMÂNESC LA JO DE LA TOKYO!

Simona Radiș și Ancuța Bodnar tocmai au câștigat medalia de aur pentru România, în proba de dublu vâsle feminin – obținând și un record olimpic!

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, ambele în vârstă de 22 de ani, favoritele cursei de 2.000 de metri la dublu vâsle, au tras impresionant, au condus cusa de la start și n-au oferit nicio șansă principalelor rivale, Noua Zeelandă și Olanda, echipele care-au luat argintul și bronzul.

Româncele au stabilit și un nou record olimpic pentru proba lor, cu timpul de 6.41,03. Noua Zeelandă a venit la aproape 4 secunde în urmă.

Simona și Ancuța au adus primul aur românesc de la Tokyo a 20-a medalie de aur a canotajului românesc. Și prima după 13 ani de așteptare. Ele au fost premiate de Octavian Morariu, în timp ce imnul României s-a auzit pentru prima dată la Tokyo.


PROGRAMUL ECHIPEI ROMÂNIEI LA TOKYO, 28 IULIE

CANOTAJ:
02:20, dublu vâsle masculin – finală de clasament: Ioan Prundeanu, Marian Enache
02:30, patru rame feminin – finală de clasament: Mădălina Hegheş, Elena Logofătu, Cristina Popescu, Roxana Anghel
03:18, dublu vâsle feminin – finală pentru medalii: Ancuţa Bodnar, Simona Radiş
04:10, patru rame masculin – finală pentru medalii: Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari
05:50, dublu vâsle feminin – categorie uşoară – semifinala 2: Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă
06:00, dublu rame masculin – semifinala 1: Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă
06:30, dublu rame feminin – semifinale 2: Adriana Ailincăi, Iuliana Buhuş
06:40, opt plus unu feminin – recalificări: Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea
06:50, opt plus unu masculin – recalificări: Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Bejan, Vlad Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni, Ciprian Huc, Adrian Munteanu

TIR CU ARCUL:
10:39 individual feminin – primul tur: Mădălina Amăistroaie – Xiaoqing Long (China)
11:05 individual feminin – turul al doilea dacă se califică

BOX:
11:15 sferturi de finală: Maria Claudia Nechita – Sena Irie (Japonia)

FOTBAL:
11:30 (Sapporo Dome) Grupa B: România – Noua Zeelandă

ÎNOT:
4:30 – 100m liber masculin – semifinală David Popovici
13:07 – 100 m liber feminin – seria a 3-a: Bianca Andreea Costea
13:19 – 200 m spate masculin – seria 1: Robert Glință


Fotografii de Cristian Nistor / COSR

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.