La Naționalele de Gimnastică de la Cluj, Cătălina Ponor și Larisa Iordache și-au împărțit medaliile, dar și ratările. Cine merge la Rio?

Andreea Giuclea 3 iulie 2016

Se urcă pe bârnă din lateral, se rotește, ridică ambele picioare într-un cloș la cap. Urmează o piruetă dublă la finalul căreia se dezechilibrează. Se înclină în dreapta și, oricât gesticulează din mâini și picioare, încercând să-și recapete poziția, picioarele îi alunecă în lateral, pe covor.

În Sala Polivalentă din Cluj, gazda Campionatelor Naționale de Gimnastică, tripla campioană olimpică Cătălina Ponor a căzut de pe bârnă, pentru prima oară într-un concurs oficial. Își dorea să-și încheie cariera fără ratare la aparatul ei preferat, dar de când a revenit în gimnastică, primăvara trecută, cu gândul la o a treia participare la Jocurile Olimpice, drumul Cătălinei (28 ani) n-a fost ușor.

Ghinionul Cătălinei

A fost întâi accidentarea de la tendon, cu o zi înainte de Campionatele Naționale din noiembrie, moment care trebuia să marcheze revenirea ei oficială în concursuri. A urmat operația din timpul Mondialelor de la Glasgow, unde România a ratat calificarea directă la Rio. După luni de recuperare, a revenit în sală în ianuarie. A continuat să se antreneze, cu dureri și recidive care au obligat-o să ia, din când în când, pauză. Nerefăcută complet, a plecat la Turneul preolimpic, unde România a ratat ultima șansă de calificare la Olimpiadă, iar ea a căzut, tot pentru prima oară, la sărituri, un aparat pe care nu apucase să-l repete înainte de plecare.

Europenele din iunie de la Berna i-au adus însă două medalii de bronz – singurele pentru România la feminin – , la bârnă și sol. Părea că lucrurile merg mai bine, dar în apropierea Naționalelor de la Cluj, o toxiinfecție alimentară a slăbit-o într-atât încât, cu două zile înainte de concurs, a ajuns la spital, cu perfuzii.

În aplauzele spectatorilor, s-a urcat înapoi pe bârnă și a terminat exercițiul cu nota 14.366, apoi a ieșit din sala de concurs, spunând că nu se simte bine. Nici la sol, aparat care i-a adus aurul olimpic la Atena, nu-i ieșiseră diagonalele. La paralele n-a concurat, așa că notele ei n-au fost luate în considerare în clasamentul de la individual compus, câștigat de contracandidata Cătălinei pentru locul olimpic, Larisa Iordache (20 ani). Ponor a luat aurul cu echipa la care e legitimată, Farul Constanța.

„Tot ce-mi doresc e ca mâine să fiu sănătoasă și acest virus să mă lase să concurez la potențialul meu”, a scris pe Facebook, la finalul zilei. „Nu sunt supărată pe ce s-a întâmplat, sunt pur și simplu sleită de puteri din cauza zilelor pe care le-am avut.”

Ghinionul Larisei

„Hai, Lari, atentă!”, au încurajat-o colegele pe Larisa Iordache, la primul concurs după operația de la mână din martie, în timp ce prietena ei cea mai bună, Diana Bulimar, și ea accidentată, abia a respirat în studio-ul TVR, de unde comenta. Iordache a ratat aterizarea la paralele, unde a obținut doar 13.200, dar a avut cea mai mare notă la bârnă, 15.100. Pentru că Ponor n-a concurat la paralele și n-a intrat în lupta pentru individual compus, Iordache a câștigat aurul, dar și exercițiile ei au fost inconstante și lipsite de dificultate.

ic650

Foto: Carmen Manda/romgym.ro

Cu câteva zile înainte, medicii au sfătuit-o să nu concureze. Abia revenită după accidentarea la mână care a ținut-o acasă în timpul concursului preolimpic de la Rio și departe de aparate câteva luni, Larisa a căzut marți, în timpul antrenamentului de la sol din Cluj. S-a hotărât pe ultima sută de metri să concureze, chiar dacă cu rețineri în executarea elementelor dificile.

Deși s-a simțit lipsa de antrenament din ultimele luni, sportiva legitimată la CS Dinamo a obținut al patrulea titlu consecutiv la individual compus, în condițiile în care Diana Bulimar și Laura Jurca, accidentate, și Anamaria Ocolișan, care dă zilele acestea bacalaureatul, au lipsit de la Cluj. Pe podium au urmat junioarele Ioana Crișan (CNS Cetate Deva) și Carmen Glăvan (Farul Constața).

Revenirea

Duminică, în finalele pe aparate, Ponor n-a mai căzut de pe bârnă, iar Iordache a aterizat bine la coborârea de pe paralele. A coborât însă de pe aparat schimonosindu-se de durere, a fost preluată de medicii echipei și n-a mai concurat la sol.

Ambele gimnaste au avut însă exerciții mai sigure ca în ziua precedentă și și-au împărțit medaliile de aur: Iordache la paralele, Ponor la bârnă și sol (unul din cele mai frumoase), în timp ce titlul la sărituri a mers la junioara Denisa Golgotă.

Până pe 18 iulie, Federația Română de Gimnastică trebuie să decidă cine va merge la Rio, iar alegerea nu e ușoară. Nu ar fi fost ușoară nici dacă ambele gimnaste s-ar fi aflat în vârf de formă, fără accidentări și perioade de absențe, fără concursuri în care să fi ratat.

Dar primul concurs care le-a adus în aceeași sală a părut să complice și mai mult lucrurile, în loc să le ușureze. Nu doar pentru că n-am văzut ce pot face atunci când sunt la capacitate maximă, ci mai ales pentru cum au luptat atunci când n-au fost. Pentru cât de determinate sunt să nu renunțe, să-și depășească limitele și să treacă peste orice fel de obstacol. Pentru cât de mult își doresc și cât de mult înseamnă pentru amândouă această participare olimpică, chiar dacă în declarații încearcă să rămână rezervate și politicoase, chiar dacă după exerciții se îmbrățișează, totuși destul de distant. Pentru cum se agață amândouă de jumătatea de șansă pe care o au, ceea ce te face să te întrebi ce s-ar întâmpla cu toată munca, toate durerile și toate sacrificiile dacă (sau atunci când) una din ele o să rămână acasă?

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.