Liga 1 și noua sa șansă de reabilitare: sistemul “play-off”. Vom avea “joc” sau va fi un mare “of”?

Ciprian Rus 24 ianuarie 2016

În vreme ce “editurile” de la Jilava și Poarta Albă publică cu repeziciune pompoase lucrări teoretice despre marea performață în fotbal, Liga 1 se străduiește din greu să își recâștige publicul. Într-un format inedit, „play-off / play-out”, cu câteva vedete dornice să revină în prim-plan și cu mulți aspiranți să prindă locurile libere din lotul pentru EURO 2016, fotbalul românesc promite să-ți (re)câștige atenția și interesul în primăvara aceasta.

Teoria

“Competiția”, „Manualul investitorului în fotbal”, „Statutul lucrătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne și internaționale”, „Abordări teoretice și practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii și juniori din perspectiva interdisciplinară”.

Sau: “Personalitatea sportivului, condiție obligatorie pentru succesul în sport”, „Ultimii 11 ani. Participarea echipelor românești de club în competițiile continentale 2004-2015”, „Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor afiliate și al organizațiilor sportive”, „Fotbal pentru viitori fotbaliști profesioniști”.

Sunt doar câteva din titlurile publicate, în ultimul an și jumătate, de școala de management fotbalistic formată ad-hoc în jurul penitenciarelor Jilava și Poarta Albă. O producție științifică cu nimic mai prejos decât cea a celebrelor centre occidentale de la Coverciano sau Clairefontaine.

Cu așa o bază teoretică, ai spune că fotbalului românesc nu-i ajung trei pauze competiționale de iarnă să se pună la curent cu bunele practici girate de nume grele din domeniu, precum Ioan, Victor și Gigi Becali, Mihai Stoica sau Cristi Borcea.

Practica

Din păcate, în realitate fotbalul românesc e departe de pompa academică a compilațiilor scornite să ușureze pedeapsa mai-marilor – foști și actuali – Ligii 1: patroni cu probleme penale pe tot locul, tot mai puțini investitori onești dornici să se implice, suspiciuni legate de folosirea frauduloasă a fondurilor publice, evaziune fiscală, spectrul insolvenței, infrastructura la pământ, începând cu Arena Națională și terminând cu Ghencea, ultimele gazde tradiționale ale echipei naționale de fotbal.

Criza financiară care a cuprins fotbalul românesc după 2008 e dublată de o majoră criză de identitate. Echipa care va începe noul sezon pe locul 1, Astra, a fost mutată ba la Ploiești, ba la Giurgiu, și nici Viitorul lui Gică Hagi (locul 2 în Ligă) nu pare a-și fi găsit un loc pe măsura aspirațiilor patronului-antrenor. Steaua nu are stadion, echipa actuală din prima ligă a Craiovei e repudiată de vechii fani, trupe cu tradiție precum Timișoara, Rapid sau “U” Cluj o duc greu, nici revelația ultimilor ani, CFR Cluj, nu se simte prea bine.

După ce majoritatea proiectelor sportive care au încercat, în ultimii ani, să țină piept visului de mărire al lui Gigi Becali (Unirea Urziceni, Oțelul, SC Vaslui) s-au dovedit falimentare, Liga 1 încearcă să-și recâștige fanii prin terapia de șoc a unui campionat mai condensat, disputat după sistemul „play-off / play-out”.

De patru ori Steaua – Dinamo!

Un sezon în care Steaua și Dinamo ajung să se întâlnească de minimum patru ori pe an (de două ori în sezonul regulat, de două ori în “play-off”, iar în acest an și în semifinalele Cupei), iată rețeta cu care fotbalul românesc speră să readucă lumea la stadioane sau măcar în fața televizoarelor care produc banii din care multe echipe reușesc să se țină pe linia de plutire.

Printre partizanii noului model se numără fostul președinte al Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu, patronul lui CFR Cluj, Arpad Paszkany, dar și antrenori de calibrul lui Ioan Andone. “Dacă sunt probleme financiare, e normal să se reducă numărul echipelor și să se joace play-off. Așa, nu se diluează competiția. Să te întâlnești cu Steaua de mai multe ori pe an e ceva care crește interesul publicului”, povestea, acum ceva vreme, fostul dinamovist.

Cu o diferență de doar 6 puncte între primele cinci echipe aspirante la „play-off” (practic 3, pentru că la intrarea în „play-off” punctele se înjumătățesc) și cu alte 30 de puncte puse în joc în meciuri directe tur-retur, Liga 1 are o nouă șansă de a oferi spectacolul mult dorit de iubitorii de fotbal din România. În teorie, sună bine. Dar cum va fi în practică? Va fi suficient orgoliul, profesional și nu numai, afișat de antrenorii trupelor de top (Șumudică, Hagi, Rednic, Reghe sau Edi Iordănescu) pentru a garanta o competiție transparentă și spectaculoasă? Sau Liga 1 va pierde și această nouă șansă la reabilitare?

O șansă pentru EURO

Din fericire pentru ultimii naivi din tribunele stadioanelor României, curiozității generale legate de felul în care va funcționa noul modul competițional i se adaugă, în această iarnă, încă minimum două elemente de interes: revenirea în România a câtorva nume grele din istoria recentă a Naționalei, ca Mutu și Marica, plus motivația pe care o vor avea mulți jucători din prima ligă de a se evidenția în fața selecționerului Anghel Iordănescu, pentru a prinde convocarea la Campionatul European din Franța.

Marica

Aceast interes febril iscat în jurul Naționalei e nou, dar e de înțeles. E nou pentru că, dacă privim înspre generația din SUA ’94, vom vedea că selecționatele din trecut erau formate din fotbaliști care jucau, meci de meci, la echipe mari de club din Europa. Prin urmare, jucătorii din campionatul intern prindeau locuri puține și marginale în loturile extinse ale marilor competiții.

Situația nu mai e deloc așa: avem puține certitudini în Occident, așa că un joc bun în campionatul intern (cazul lui Budescu) te poate propulsa rapid ca titular în echipa lui Anghel Iordănescu. Pentru Marica, Mutu, Bourceanu sau Săpunaru, acest retur de campionat e echivalent cu ultima șansă de a juca în tricoul tricolor la o mare competiție.

Pe de altă parte, sunt motivați să facă performanță și jucători care nu s-au prea aflat în circuitul echipei naționale, precum Hora, Alibec, Rotariu, Alexandru Păun, Răduț, Ivan sau Florin Tănase. Orice indisponibilitate, precum cea a lui Raț, poate deschide drumul spre Paris pentru un jucător care va exploda în această primăvară.

„Du-te, vino” în Liga 1

Până una-alta, însă, odată cu începerea cantonamentelor de iarnă, loturile celor 14 prim-divizionare încep să prindă contur. Cu un patron aflat după gratii și, aparent, sătul de fotbal, proiectul liderului Astra Giurgiu pare să țină mai mult de încăpățânarea binecunoscută a lui Marius Șumudică și de ambiția sa de a-și încasa bonusul de obiectiv pe care l-a negociat cu Ioan Niculae. Anti-stelist convins, fostul rapidist s-a opus din răsputeri cedării de jucători către echipa lui Gigi Becali, însă, venirile lui Enache sau Budescu sub comanda lui Laurențiu Reghecampf sunt încă posibile.

De altfel, ezitant cu cumpărăturile pe vremea lui Gâlcă și Rădoi, patronul Gigi Becali s-a apucat să oferteze tot ce mișcă prin Liga 1 după revernirea pe banca tehnică a lui Reghe. Ediția din această iarnă a “reality-show”-ului “Îl vrei la Steaua?” a avut deja câteva zeci de “guest stars”, iar în rolurile principale pe Marica, Bourceanu, Pintilii, Chitoșcă, Popadiuc, Ștefănescu și Momcilovici. Urmează pe micile ecrane, se zice, germanul Gebhart! Până la a ne lăsa uimiți de această demonstrație de forță financiară, să ne amintim cu câtă pompă au fost aduși Tade, Alcenat, Tahar sau Breeveld, jucători forțați acum să își caute echipă.

Hagi

Fără prea mult tam-tam, și Dinamo a fost activă pe piața transferurilor, cu șase veniri (printre care Râmniceanu și Batin) și șapte plecări (inclusiv Feussi, Fai și Vojnovic). Nici Hagi nu a stat cu mâinile în sân în această iarnă. S-a dispensat de nouă jucători, dar rămâne de văzut dacă noii veniți vor putea suplini pierderi importante, precum cele ale lui Mitrea și Aganovici.
Aflată momentan pe ultima poziție care duce în „play-off”, ASA Târgu Mureș punctează prin achiziționarea lui Mutu, Țucudean și Marius Constantin.

În jumătatea care duce în „play-out”, impresionează mai mult lista de despărțiri a Craiovei (Bălgrădean, Ferfelea, Curelea, Bawab) și “transferarea” de către Voluntari a lui Mitică Dragomir, ca președinte de onoare. Spectacolul la știrile sportive e garantat. Dar nu de astfel de spectacol are nevoie fotbalul românesc pentru a se împăca cu propriii suporteri și pentru a-și face loc din nou în cupele europene.

Ce trebuie să știi despre sistemul „play-off” / „play-out”:

– la finele sezonului regulat, primele șase echipe merg în „play-off”;
– următoarele opt echipe intră în sistemul „play-out”;
– punctele obținute în sezonul regulat se înjumătățesc la intrarea în „play-off” / „play out”;
– dacă numărul de puncte din sezonul regulat e impar, se aplică rotunjirea în sus, respectiv 13 puncte în loc de 12,5 pentru o formație care a terminat sezonul cu 25 de puncte;
– se joacă în sistem „fiecare cu fiecare”, tur-retur, deci vom avea zece etape în play-off și 14 etape în „play-out”;
– echipele din „play-out” sunt obligate să obțină minimum 15 puncte, altfel vor porni cu penalizare în următorul sezon;
– ultimele două echipe din „play-out” retrogradează în Liga 2, iar echipa de pe locul 12 joacă baraj cu o echipă din eșalonul secund;
– campioana și vicecampioana, locurile 1 și 2 din „play-off”, intră în al treilea tur preliminar al UEFA Champions League;
– ocupantele locurilor 3 și 4 din „play-off” intră în tururile preliminare ale Europa League

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.