Naționala U21 ne dă speranțe pentru viitor. Secretul ei: „Forța grupului. Am câștigat și atunci când nu ne-am putut baza pe vedete”
Ciprian Rus 14 decembrie 2017Exercițiu de imaginație: Naționala mare a României cade într-o grupă de calificare cu Portugalia, Elveția, Bosnia, Țara Galilor și Liechtenstein. Mergem mai departe cu exercițiul: după ce a jucat cel puțin o dată cu fiecare dintre aceste echipe, inclusiv deplasări în Elveția, Bosnia și Țara Galilor, România nu are nici o înfrângere și e pe primul loc în grupă.
Un scenariu la care doar visăm la echipa mare e simpla realitate de la echipa Under21. Noua generație a lui Daniel Isăilă – cu majoritatea jucătorilor mult sub vârsta maximă admisă la acest nivel – a avut un an 2017 excelent, a terminat fără înfrângere meciurile din grupa de calificare și are șanse mari să prindă, dacă nu un loc direct la Europenele din 2019, atunci măcar un loc la baraj.
Dar, mai mult decât atât, cu elanul dat de „Regula U21” impusă în campionat, lotul lui Daniel Isăilă începe să propună nume interesante la prima reprezentativă. Alături de Răzvan Marin, care a făcut deja un pas în fața generației sale, Manea (cel mai tânăr jucător debutant din istoria echipei mari), Nedelcu, Man sau Coman abia așteaptă o șansă din partea lui Cosmin Contra.
La aproape un an de când am aflat ambițiile lui Daniel Isăilă, a venit momentul câtorva concluzii. Care e secretul succesului selecționatei de tineret?
Vorbeam, în luna martie, despre faptul că lotul U21 e nou, cu două-trei excepții, și că marea provocare va fi omogenizarea din mers a echipei, în paralel cu meciurile din grupa de calificare pentru Euro. Cum au mers lucrurile în acest an?
Ca orice început, e greu, mai ales când se schimbă generațiile, când pornești o nouă campanie… Tragerea la sorți a fost extrem de dificilă, avem o grupă în care cinci echipe se bat la primele două locuri, echipe de valori foarte apropiate. Dar am început foarte bine, am crescut de la meci de meci, din toate punctele de vedere, și al jocului, și al omogenității lotului, și al grupului. Asta s-a văzut și în evoluții, și în rezultate. Eu cred că trebuie să fim foarte mulțumiți cu ce am realizat în 2017.
E adevărat că putea să fie și mai bine, cel puțin în ultimele două jocuri (1-1 cu Portugalia la Ovidiu și 0-0 cu Țara Galilor în deplasare), dar mai ales în ultimul. Cu Țara Galilor a fost o situație specială, cu multe tachinări din partea lor, cu un drum foarte greu, la trei zile după un meci cu Portugalia. Am mers 10 ore pe drum, s-a acumulat oboseala, a fost și o stare de nervozitate, au fost și probleme de arbitraj, și poate de aici și acele cartonașe galbene și roșii. Dar, până la urmă, e un punct câștigat cel din Țara Galilor, având în vedere că am jucat minute bune cu doi oameni mai puțin.
Cum e atmosfera la echipă? Mulți jucători abia ce s-au cunoscut…
E un grup dornic de performanță, forța grupului e punctul nostru forte. S-a văzut asta în momentele dificile, când am avut accidentări – am reușit să trecem peste ele. Am avut probleme înainte de meciul cu Elveția, când cei trei de la FCSB (Nedelcu, Man și Coman) erau accidentați.
A trebuit să găsim soluții, băieții au strâns foarte tare rândurile, s-au mobilizat și am reușit să câștigăm în deplasare. Și înainte de meciul cu Portugalia am avut multe accidentări. Și nu mă refer doar la Nedelcu și Dulca, absențe care ne-au forțat să îl chemăm pe Răzvan Marin de la prima echipă.
Dar, vorbind despre Răzvan, trebuie să evidențiez că ceea ce a făcut el e un exemplu pentru toți. Asta trebuie să fie atitudinea față de culorile echipei naționale! E ca și cum ai absolvi liceul, ai intra la facultate și cineva te-ar trimite să faci din nou liceul. Cam acolo e comparația, dacă e să fim sinceri, dar, cu toate astea, Răzvan a venit cu sufletul deschis la lotul de tineret și a jucat foarte bine, ne-a ajutat foarte mult într-un moment dificil.
Ați discutat cu el, cum s-a făcut convocarea lui la U21?
Nu l-am forțat, a rămas la alegerea lui să vină și să joace la noi, iar Răzvan și-a dorit să vină să joace alături de foștii lui colegi de la Viitorul și, în primul rând, să ajute echipa națională.
Echipa de U21 primește jucători nu doar de la echipa mare, cum e cazul lui Răzvan Marin, ci și de la lotul U19, cum e cazul lui Dulca, Moruțan sau Screciu. Cum e colaborarea între loturile naționale de fotbal?
Colaborarea bună pe care o avem s-a văzut în primul rând în convocări. Din păcate, prima reprezentativă nu mai avea șanse la calificare, și atunci noi am profitat de acest lucru, iar atât domnul Cristoph Daum, cât și Cosmin Contra nu au convocat jucătorii tineri care ne puteau ajuta pe noi. Eram într-un moment bun, ne băteam pentru calificare, și atunci au preferat să ni-i lase nouă. Sunt sigur că și domnul Daum, în ultimele meciuri, și mai ales Cosmin, acum că a venit să reclădească echipa națională, voiau să vadă cât mai mulți jucători tineri la lucru.
De comun acord am stabilit că atunci când un jucător tânăr face pasul spre echipa mare, important e să rămână acolo și să se impună. E delicat să alegi acest moment. Dacă, însă, sunt meciuri amicale, e cu totul altceva. În martie, de exemplu, sunt sigur că selecționerul va lua patru-cinci tineri la „dubla” pe care o va avea Naționala mare, meciuri în care își va cristaliza lotul cu care va merge în campania următoare.
La fel și noi cu U19. Screciu cu siguranță ar fi făcut parte din lotul nostru, la fel ca Moruțan, Vlad Dragomir sau Moldoveanu. La ultima acțiune nu i-am convocat, tocmai pentru că și lotul U19 avea obiective importante de atins. L-am oprit la noi pe Dulca, pentru că nu aveam soluții, dar l-am lăsat pe Screciu, care e polivalent, iar colegul Adrian Boingiu nevoie de el ca fundaș central.
Suntem o mare familie, iar scopul nostru, de fapt, e să creștem și să ducem jucători spre prima reprezentativă, să-i creștem într-un mediu sănătos, iar atunci când grupele lor sunt angrenate în calificări să formăm cele mai bune loturi posibile la fiecare nivel de vârstă.
Ați jucat deja cu fiecare echipă din grupa de calificare. Impresia e că jucăm de la egal la egal cu cele mai puternice trupe.
Asta am și demonstrat. E clar că orice e posibil într-un meci: cu Elveția, acasă, puteam să și pierdem, puteam să și câștigăm, am avut inclusiv un gol valabil, nevalidat. Rezultatele sunt, însă, juste. Am mai și suferit, dar ne-am și impus, am controlat jocul, am avut ocazii. Asta îmi dă încredere. Ne-am bătut de la egal la egal, iar lupta e dechisă. Am făcut 4 puncte în meciurile cu Elveția, care e o echipă foarte tare, Portugalia va avea un meci greu acolo, în deplasare.
Echipa de U21 va mai avea meciuri oficiale în grupa sa abia în toamna viitoare. Va fi greu de gestionat această perioadă de aproape un an?
Într-un fel, da, pentru că adversarele noastre vor juca, iar dacă vor câștiga va fi o presiune în plus pe noi. Pe de altă parte, e și un plus, pentru că avem foarte mulți jucători sub 21 de ani – pe la 18-19 ani – care au timp să se mai maturizeze, să mai prindă meciuri la echipele de club, iar ăsta va fi un avantaj. Cei de la U19 vor avea Turneul de elită în martie, deci ne vom putea baza, eventual, și pe unii dintre ei în toamnă.
Cum va fi următorul meci, cu Portugalia, fără suspendații Marin și Pușcaș?
Va fi greu, la Pușcaș s-ar putea să fie două, trei, dacă nu patru etape de suspendare, depinde de cum se va judeca ce a scris arbitrul pe foaie. Ne va lipsi Pușcaș, dar sunt convins că cei care vor veni în locul lui vor dori să demonstreze ce pot. E o șansă pentru ceilalți. Asta le-am și transmis băieților, că ei trebuie să gestioneze momentele astea. La echipa națională, atunci când cineva lipsește e o șansă pentru ceilalți. E o competiție loială, care nu poate duce decât la progres.
Lotul folosit la ultimele partide
Portari: Ionuț Radu (Avellino), Relu Stoian (Juventus București), Cătălin Cabuz (AFC Hermannstadt)
Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj), Ionuț Nedelcearu (FC Dinamo), Alexandru Pașcanu (Leicester City), Virgil Ghiță (FC Viitorul), Andrei Radu (Aris Limassol), Vlad Olteanu (FC Voluntari)
Mijlocași: Dragoș Nedelcu (FCSB), Dennis Man (FCSB), Marco Dulca (Swansea), Mihai Dobre (FC Bury), Ianis Hagi (ACF Fiorentina), Alexandru Cicâldău (FC Viitorul), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Silviu Balaure (AFC Astra), Doru Dumitrescu (FC Viitorul), Răzvan Marin (Standard Liege)
Atacanți: George Pușcaș (Benevento Calcio), Adrian Petre (Esjberg), Florinel Coman (FCSB)
Clasamentul Grupei 8
ROMÂNIA 6 3 3 0 9-3 12
Bosnia 5 3 0 2 14-5 9
Portugalia 4 2 1 1 6-5 7
Țara Galilor 5 2 0 2 6-7 7
Elveția 6 2 1 2 5-8 7
Liechtenstein 4 0 0 4 1-13 0
Partidele disputate
Bosnia-Herțegovina – Liechtenstein 6-0 (28.03.2017); Liechtenstein – ROMÂNIA 0-2, Elveția – Bosnia-Herțegovina 1-0 (13.06.2017); Bosnia-Herțegovina – ROMÂNIA 1-3, Elveția – Țara Galilor 0-3 (01.09.2017); ROMÂNIA – Elveția 1-1, Portugalia – Țara Galilor 2-0 (05.09.2017), Elveția – ROMÂNIA 0-2 (06.10.2017), Bosnia-Herțegovina – Portugalia 3-1 (10.10.2017), Liechtenstein – Elveția 0-2 (10.11.2017), ROMÂNIA – Portugalia 1-1 (10.11.2017), Țara Galilor – Bosnia-Herțegovina 0-4 (10.11.2017), Portugașia – Elveția 2-1 (14.11.2017),Țara Galilor – ROMÂNIA 0-0 (14.11.2017)
Programul următor
07.09.2018 Portugalia – ROMÂNIA
11.09.2018 ROMÂNIA – Bosnia-Herțegovina
12.10.2018 ROMÂNIA – Țara Galilor
16.10.2018 ROMÂNIA – Liechtenstein