Nouă lucruri puțin cunoscute despre vechile Jocurile Olimpice: nuditate și individualism, un pic de misoginism și un trup neînsuflețit declarat campion olimpic

Ciprian Rus 4 august 2016

1500 de ani au trecut de la ultima ediție a Jocurilor Olimpice antice până la prima ediție a Jocurilor Olimpice monderne, patronate de spiritul vizionar al baronului Pierre de Coubertin. Multe s-au schimbat între timp și multe s-au schimbat între ediția ateniană din 1896 și ediția de la Rio de Janeiro care stă să înceapă în câteva zile. Am răsfoit cărțile vechi de istorie a sportului pentru a găsi câteva lucruri mai puțin cunoscute, în 2016, despre Jocurile vechi, care debutau la 776 înainte de Hristos.

Citius, Altius, Fortius! O zi, 5 zile, 19 zile!

Prima ediție a Jocurilor Olimpice originale, cele antice, a avut loc, se crede, în anul 776 înainte de Hristos. Pe atunci, ele durau o singură zi și constau într-o singură probă, alergarea unei curse de stadion lungă de 190 de metri, măsurați după piciorul lui Zeus, în Olympia.

Nu se știe exact care a fost originea primelor jocuri, dar mitul spune că Heracles, fiul lui Zeus, ar fi alergat o cursă în Olympia și ar fi decretat ca ea să se repete o dată la patru ani.

La apogeul lor, Jocurile Olimpice antice durau cinci zile, dintre care trei dedicate evenimentelor sportive, iar celelalte două ritualurilor și sărbătorilor. În 2016, Jocurile Olimpice programează nu mai puțin de 42 de discipline, pe durata a 19 zile, între 3 și 21 august.

Un brutar a fost primul “medaliat” olimpic

Primul câștigător cunoscut al Jocurilor Antice a fost Coroebus din Elis, un brutar din Eleia. În locul unei medalii de aur, el a primit o ramură de măslin!

În zilele noastre, pe lângă medaliile de aur (care conțin, de fapt, mai mult argint decât aur și valorează cam 500 de dolari bucata), campionii de la Jocurile Olimpice primesc și premii importante din partea țărilor pe care le reprezintă.

Azerbaidjanul oferă, de exemplu, peste 500.000 de dolari pentru o medalie de aur, Thailanda peste 300.000 de dolari, iar Rusia 135.000 de dolari. Un sportiv român care va lua aurul va câștiga 70.000 de euro.

Jocurile Olimpice, jocuri individuale, nu de echipă!

Toate probele Jocurilor Antice aveau un caracter strict individual. Grecii nu au introdus niciodată un joc colectiv la Olimpiadă, deci nu au folosit acest recurs pentru a ridica sau întreține spiritul de echipă.

Primele jocuri de echipă, printre care polo-ul pe cai și cel în apă, fotbalul și cricketul, au fost introduse la Olimpiada din 1900, a doua din epoca modernă.

Cum a murit Thales din Milet în timpul Olimpiadei

În ciuda unei călduri sufocante, era o regulă explicită aceea ca spectatorii Jocurilor Olimpice antice să asiste la evenimente în capul gol. Această regulă avea să-i fie fatală marelui filosof Thales din Milet, care, deși foarte în vârstă, nu s-a putut abține să nu participe: pentru un grec era considerat un blestem să moară înainte de a asista la marele eveniment sportiv.

Jocuri pentru bărbați, jocuri pentru femei

Vechile Jocuri aveau trei criterii importante de selecție a participanților: aceștia trebuia să fie bărbați, să aibă origine grecească și să se fi născut liberi. Totuși, în epoca antică femeile aveau propriile Jocuri, Hereaea, închinate zeiței Hara, în care alergau o distanță cu o șesime mai scurtă decât bărbații.

Femeile au fost excluse și de la prima ediție modernă a Jocurilor Olimpice, imaginată de aristocratul francez Pierre de Coubertin. Abia la ediția din 1900 au putut lua startul primele femei. La Olimpiada de la Rio, femeile își dispută nu mai puțin de 136 de medalii!

Mortul care a câștigat la Olimpiadă

În timpul unei lupte sportive, la Olimpiada din 564 î.Hr., unul dintre combatanți l-a prins de picioare pe celălalt, în vreme ce acesta din urmă avea mâinile încleștate în gâtul său. În încleștarea aceasta, Arrachion îi rupe un deget de la picior opozantului, moment în care, sufocat de strânsoarea acestuia și de propria sa încăpățânare de a rezista, își dă duhul.

Strivit de durerea de la picior, celălalt sportiv cere abandonul, până să realizeze soarta lui Arrachion. Elenii aveau să încoroneze și să-l proclame câștigător pe sportivul mort în luptă, pe Arrachion!

Nuditatea, un tribut adus zeilor

Conform tradiției, atleții greci se prezentau complet goi la întreceri, ca un tribut adus zeilor și ca o promovare a esteticii corpului bărbătesc. De altfel, termenul de gimnastică din zilele noastre vine din grecescul “gymnos”, care înseamnă “gol”. În 2016, industria echipamentelor sportive este una dintre cele mai puternice industrii la nivel global.

Interzis femeilor căsătorite!

Legi severe interziceau, sub amenințarea pedeapsei cu moartea, femeilor căsătorite să se apropie de zona de desfășurare a Jocurilor. După ce mama unui campion, deghizată în antrenor pentru a-și putea vedea fiul trecând primul linia de sosire, a fost prinsă de organizatori, antrenorii au fost obligați să se prezinte goi la antrenamente și la concursuri.

1500 de ani de pauză între vechile și noile Jocuri

Parte a unei politici mai largi de trecere la creștinism ca religie oficială, Jocurile Vechi au fost suprimate în 393 după Hristos de către împăratul roman Theodosius I, fiind considerate niște manifestări păgâne.
Noile Jocuri Olimpice vor reveni după 1500 de ani, în 1896. Abia în 1776, britanicul Richard Chandler a descoperit adevăratul loc de desfășurare a Jocurilor Olimpice antice.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.