„Pentru meciul ăsta ne-am pregătit de când ne-am reunit, aștept să vedem unde suntem.” Laura Moisă și Cristina Laslo prefațează întâlnirea cu Norvegia
Andreea Giuclea 7 decembrie 2021[Corespondență din Castello]
La 32 de ani, extrema stânga Laura Moisă e printre jucătoarele experimentate din echipa României care va întâlni azi (de la 21.30) campioana europeană en-titre Norvegia, cu care Laura știe cum e să lupți de la egal la egal, și chiar s-o învingi. Vine după o operație la tendon în urmă cu cinci luni, are o tendinită care încă îi dă dureri, dar vrea să se bucure de ce trăiește la acest turneu, alături o echipă în care spune că se simte foarte bine.
Ce așteptări are de la acest turneu:
Îmi doresc să ne bucurăm de handbal și să jucăm cât mai bine. Îmi place foarte mult echipa cum e acum, mi se pare că suntem unite și e un vibe bun, o atmosferă foarte frumoasă. Parcă toată lumea are curaj. Bine, au fost două meciuri mai ușoare, dar (jocul) a arătat bine. Chiar dacă am făcut greșeli, e normal când nu te concentrezi 100% cu o echipă. Îmi doresc să facem un rezultat cât mai bun și să ne bucurăm de handbal. Asta e important.
Cum privește către Norvegia și cum o ajută experiența acumulată la turnee finale:
Cu Norvegia o să fie un meci greu, sperăm să nu facem foarte multe greșeli neforțate, să nu ne taxeze pe contraatac, pentru că ele aleargă foarte mult. Asta e cel mai important. Îmi doresc să avem răbdare. Sunt foarte încrezătoare, nu mai am așa emoții. Am jucat de multe ori cu ele, am avut și rezultate bune, și știu ce am de făcut. Eu sunt focusată pe ce am eu de făcut, să mă repliez foarte bine cu (Camilla) Herrem, că aleargă foarte bine.
Cum poate echipa să progreseze la acest turneu:
Îmi doresc foarte mult să facem meciuri din ce în ce mai bune, să creștem de la meci la meci. Toată lumea așteaptă meciul cu Norvegia, că o să fie cel mai greu. Și după, să vedem cum o să fim, să fie același vibe. Acum a fost totul frumos, că am câștigat, dar după meciul cu Norvegia cred c-o să se vadă cel mai bine cum o să fim. O să fie un test important și cred că toată echipa își dorește să joace bine, să facă o impresie bună. Pentru meciul ăsta ne-am pregătit de când ne-am reunit.
Ce-și amintește din Mondialul 2015:
Sincer, îmi aduc aminte doar că am fost foarte, foarte fericite și că la fiecare meci, chiar dacă stăteam pe bancă, chiar dacă jucam, au fost niște emoții de nedescris. Și atunci a fost o atmosferă super frumoasă. A fost o experiență de neuitat. Medalia (de bronz) de acolo a fost cel mai frumos moment din carieră. Și participarea la Jocurile Olimpice. N-am avut rezultate foarte bune la Rio, dar a fost o experiență care m-a impresionat.
Cristina Laslo: „Să nu le dăm mingea ușor în atac”
La fel ca Laura, și Cristina Laslo vede cheia acestui meci în evitarea greșelilor ușoare din atac; să nu dea șansa Norvegiei să plece în contraatacurile caracteristice.
„Îmi place echipa în care suntem acum, chiar dacă am avut meciuri mai puțin intense și mai puternice, cred că nu contează atât de mult adversarul, cât atmosfera din teren și faptul că ne ies nouă lucrurile. N-am avut nici meciuri amicale, eu chiar aștept meciul ăsta cu Norvegia, de când ne-am adunat numai despre asta e vorba. Și aștept să vedem unde suntem. Pentru că la preolimpic am fost foarte aproape, echipa e puțin schimbată, dar sistemul e același.”
Cum va fi diferit meciul față de cel de la turneul preolimpic:
Acolo a fost și o presiune mult mai mare, era presiunea calificării la cea mai înaltă competiție. Aici cumva ele vin cu presiune, pentru că sunt obișnuite mereu pe locul 1, să plece cu maxim de puncte, și mereu au avut tracul ăsta când au jucat cu noi. Dacă nu le dăm mingea ușor în atac și dacă le ținem în apărare, acolo vor interveni problemele lor. Și dacă n-o să primim goluri ușoare, dacă eliminăm greșelile tehnico-tactice și ratările unu la unu pe care le-am avut până acum, cred că putem să stăm de la egal la egal cu ele. Dacă vor merge la 5-6 goluri, neputința aia va fi cumva speculată, pentru că, să recunoaștem, e greu să stai cu Norvegia gol la gol, de la egal la egal.
Cum le ajută să lucreze cu un mental coach înaintea acestor meciuri:
Mie îmi place, dacă lucrurile nu erau spuse înainte între noi și nu aveam curajul ăsta s-o facem, el e cel care ne împinge de la spate s-o facem și ședințele astea de grup cred că au schimbat un pic și relațiile dintre noi. E mult mai ușor când ești sincer și lucrurile sunt spuse față în față, plus că ne-am setat niște obiective, personale, de grup, a început să ne cunoască pe fiecare și să știe cum funcționăm. Ne ajută să vedem altfel lucrurile și să înțelegem de ce e așa și nu altfel, cum merge mintea spre performanță și spre obiective, cum să ni le îndeplinim, de la cum să intrăm la încălzire, cum să dominăm adversarul, cum să ne propunem asta, ce trebuie să începem să ne gândim când intrăm în sală, la meci, la antrenament.
Cred că a ridicat nivelul de încredere cu mult, mult. Și dacă înainte credeam că n-avem nicio șansă contra Norvegiei, acum putem să stăm în fața lor doar prin faptul că el a schimbat asta. Eu zic că e un pas înainte și un lucru foarte bun, care probabil putea să fie făcut și mai de dinainte.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni