România bate la rugby, pierde la handbal și construiește la ambele. Rosberg e campion mondial în Formula 1, iar Argentina ia Cupa Davis. Tot ce trebuie să știi
Lead.ro 28 noiembrie 2016Trecem rapid prin cele mai importante știri de peste weekend.
RUGBY
Stejarii
Trei din trei pentru Naționala de Rugby: “Stejarii” au închis cu o victorie seria de trei meciuri test din toamna asta, învingând și Uruguay (36-10), după ce câștigaseră cu SUA (23-10) și Canada (21-16).
Echipa galezului Lynn Howells încheie astfel un an 2016 aproape perfect, cu 10 victorii din 11 jocuri, singura înfrângere venind pe terenul Georgiei, în finala Cupei Europene a Națiunilor.
Însă nu doar rezultatele sunt îmbucurătoare. Chiar dacă echipa n-a mai avut un procentaj al victoriilor atât de bun din 1975 încoace, schimbările importante se petrec în joc și în vestiar, unde Howells face loc tot mai multor tineri și asigură astfel viitorul echipei.
Altă veste bună este că Stadion Arcul de Triumf va intra acum într-o reconstrucție serioasă în așteptarea meciurilor de fotbal ale Europeanului din 2020. Peste câțiva ani, deci, Stejarii vor reveni într-o casă mai mare. Dacă lumea o va umple, așa cum a umplut în ultima vreme micile tribune ale actualului stadion, vom putea spune că rugbyul românesc s-a așezat pe cea mai bună trasă. Măcar la nivelul echipei naționale.
Cupa Regelui
Steaua București s-a calificat în finala Cupei Regelui, după ce a câștigat derbiul cu Dinamo, în Ghencea, cu 30-27. La pauză Dinamo avea 20-15. Finala Cupei Regelui se va juca între Steaua și Știința Baia Mare (care a trecut de Olimpia București, 48-20), pe 3 decembrie. În aceeași zi se împarte și finala mică, între Dinamo și Olimpia. Ambele meciuri se joacă pe Stadionul Arcul de Triumf. Așa cum știi, Cupa Regelui e o competiție proaspătă (prima ediție, 2015, a fost câștigată de Timișoara Saracens), care vine să popularizeze și mai mult un sport iubit de mulți, însă de la distanță. Pentru ca rugbyul să crească accelerat, spun specialiștii, lumea trebuie să meargă și mai des la stadion.
HANDBAL
Trofeul Carpați
La Cluj, România a pierdut finala Trofeului Carpați, 24-29 cu Ungaria lui Kim Rasmussen, dar miza reală nu a fost niciodată rezultatul. În schimb, turneul amical (la care au mai participat și echipele secunde ale României și Olandei) a fost o bună repetiție pentru Europeanul din Suedia (4-18 decembrie).
Cu un nou antrenor, Ambros Martin, și cu echipă aflată în reconstrucție, România va ajunge în nordul Europei ca o necunoscută: nimeni nu mai știe precis care-i nivelul acestui grup, și asta poate că-i bine. În vară, la Jocurile Olimpice, când toată lumea se temea de echipa lui Tomas Ryde, când fetele aveau ambiția (și presiunea) medaliei, lucrurile n-au mers grozav. Acum, într-o grupă foarte grea, cu Rusia (campioana olimpică), Norvegia (campioana mondială și europeană) și Croația, poate că e mai bine ca așteptările să fie rezervate. Așa cum au fost în Danemarca, la Mondialul de anul trecut, unde fetele au câștigat bronzul.
Despre așteptările de la acest European, dar și despre planurile pe termen lung ale Naționalei, am vorbit cu Alexandru Dedu. Interviul este aici, uite un pasaj care să-ți facă poftă de lectură: “În primul rând, trebuie să înțelegem că este un început de drum, care are un scop foarte precis, Olimpiada din 2020. Ținând cont de acest lucru, ce-mi doresc de la echipă e să văd dăruire. Să văd că atât staff-ul, cât și jucătoarele sunt angrenate în obținerea acestui obiectiv. Avem suficient de mult timp să formăm o echipă competitivă pentru 2020, dar fiecare joc și fiecare întâlnire a lotului național contează. Dau tot creditul staff-ului tehnic și nu vreau să pun o presiune a rezultatului pe ei.”
Aurelia Brădeanu
Tot la Cluj, Aurelia Brădeanu și-a luat rămas bun de la echipa națională. După 17 turnee finale, trei medalii și trei participări olimpice, Mica – așa cum i se spune Aureliei – a decis să se oprească. După 25 de ani de handbal, nu i-a fost deloc ușor să o facă.
În DoR, Andreea Giuclea a publicat un text fain despre decizia și încercările Aureliei Brădeanu. Ți-l recomandăm cu drag, mai ales pentru pasaje ca ăsta: “(Aureliei) Îi va fi greu, dar îi va fi și bine, așa cum i-a fost și pe teren și e convinsă că o să se obișnuiască, cum a făcut mereu. ‘O să-mi fie dor, cu siguranță, dar nu putem să stăm să ne plângem în pumni. Trebuie să ne luăm viața în mâini și să mergem mai departe, să încercăm să facem și altceva.’ Doar că, uneori, se întreabă dacă o să iubească acel altceva la fel de mult cum a iubit handbalul.”
Masculin
Învinsă clar (35-27) de Motor Zaporoje, Dinamo Bucureşti a pierdut orice șansă de calificare în optimile Ligii Campionilor. Pentru campionii României, meciul din Ucraina este unul de uitat: nimic nu a ieșit în prima repriză, prea puține au ieșit în a doua, iar un joc pe care erau obligați să-l câștige s-a transformat rapid într-o înfrângere dureroasă. Pentru Dinamo, însă, veștile nu sunt neapărat rele.
Plasată într-o grupă dificilă, alături de Nantes, Zaporoje sau Besiktas, echipa lui Eliodor Voica nu a pornit favorită la primele două locuri, cele care aduc calificarea mai departe. Chiar și așa, bucureștenii au câștigat câteva meciuri tari și au pierdut altele, la fel de dure, pe muchie. S-a întâmplat cu Nantes, la București, când suporterii dinamoviști au reacționat așa:
O echipa, o galerie, o mare iubire: DINAMO: https://t.co/IofqqME3Vl via @YouTube
— HandbalDinamo (@HandbalDinamo) October 23, 2016
Pentru Dinamo urmează ultimele două jocuri – cu Braga, acasă, cu Besiktas, în Turcia – dar miza se mută de-acum în Liga Zimbrilor, unde Dobrogea Sud, Dinamo, Odorhei și Turda s-au înghesuit toate la vârful clasamentului. După victoria (22-19) din derbiul cu Steaua, Dinamo s-a apropiat la un singur punct de Dobrogea, care a pierdut destul de clar, 24-28, pe terenul lui CSM București.
MMA
România a câștigat două medalii, una de argint, alta de bronz, la Campionatele Mondiale de MMA (arte marțiale mixte) de la Praga. Raluca Dinescu, vicecampioană europeană în 2015 și medaliată cu bronz la Mondialele din 2016, a pierdut lupta pentru aur (prin submission) în fața bulgăroaicei Aleksandra Tonceva. Ion Grigore a fost învins, la decizie, în semifinalele, după un meci strâns cu campionul mondial Irman Smajic, cel care reprezintă Suedia.
E potrivit să notăm și că toate cheltuielile de participare au fost suportate integral de către sportivi, în comparație cu echipele Suediei, Bulgariei sau ale altor țări din Europa, unde MMA-ul este recunoscut deja ca sport și finanțat printr-o federație.
FORMULA 1
După o cursă strânsă și o ceartă pe măsură, germanul Nico Rosberg (Mercedes) a câștigat (în premieră) titlul de campion mondial de Formula 1. Rosberg, care avea nevoie de o clasare pe podium pentru a fi sigur că pune mâna pe trofeu, a terminat pe doi Marele Premiu de la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), în urma coechipierului rivalului Lewis Hamilton, plecat din pole position.
Britanicul, care pornea în ultima cursă cu 12 puncte de recuperat, a făcut tot ce a știu ca să-l încurce pe Rosberg, și asta chiar dacă echipa îi sugera, în cască, să-și vadă de propria cursă. Nu și-a văzut. A încetinit ritmul cursei, încetinindu-l astfel și pe Rosberg, în speranța că urmăritorii îl vor depăși (sau măcar îl vor scoate în decor încercând vreo manevră curajoasă). Nu i-a ieșit lui Hamiliton, căci Rosberg s-a ținut de volan până la sosire.
Nico câștigă titlul mondial după ce și tătăl său, Keke, a fost campion mondial de Formula 1 în 1982. El repezenta atunci Finlanda și concura pentru Williams. Este a doua pereche tată-fiu care câștigă titlul mondial în Formula 1, după britanicii Graham Hill (1968, Lotus) și Damon Hill (1996, Williams).
Poate vrei să știi și că, după 18 luni de pauză, Alexandra Marinescu a ajuns în Formula 4 și țintește cu încredere Formula 1. Am vorbit cu Alexandra despre visul ei și am aflat de ce este atât de încrezătoare că poate ajunge în F1. În definitiv, doar cinci femei au făcut asta înaintea ei, și doar două s-au calificat pentru un Mare Premiu.
TENIS
Pentru cei care și-au ascuns rachetele în șifonier, cu gândul la sezonul viitor, finala Cupei Davis a fost o surpriză plăcută: încă un episod dramatic al unei competiții despre care se spune, an de an, că e prăfuită și are nevoie de altceva.
Înrăită probabil de finalele pierdute, cinci la număr, Argentina a câștigat (în sfârșit!) Salatiera de Argint. Și nu putea să o facă altfel, decât dramatic.
După primele două zile de concurs, Croația conducea cu 2-1 și mai avea nevoie de o singură victorie pentru a păstra trofeul la Zagreb. Încurajat frenetic de ai săi, Marin Cilic a fugit cu primele două seturi ale meciului numărul 4, cu Juan Martin Del Potro, iar totul mergea strună pentru croați. Din nefericire pentru ei, Marin are tradiția unor înfrângeri grele în momente mari (vezi episodul Federer de la Wimbledon), în vreme ce la Delpo e mai degrabă invers: 2016 a fost un an emoțional pentru el și se încheie exact la fel. Așa că Juan Martin s-a trezit din pumni, și-a făcut loc în meci și a găsit o revenire imensă, 6-7, 2-6, 7-5, 6-4, 6-3, care a trimis finala în partida decisivă. Acolo, Delbonis nu i-a lăsat nimic uriașului Karlovic, făcând meciul vieții exact când trebuia. Așa că Argentina a fugit cu un trofeu după care așteapta de … 116 ani. O nimica toată.
Ce lecție frumoasă, totuși. Încă un lucru de notat: Argentina a câștigat toate cele patru meciuri ale Cupei Davis în deplasare. Deloc ușor de făcut.
It took Argentina five attempts, and 116 years. But they finally got to lift the #DavisCup Trophy! Watch that historic moment right here! pic.twitter.com/7XznvGzg1i
— Davis Cup (@DavisCup) November 27, 2016
Pe Treizecizero e toată povestea finalei.
FOTBAL
Liga 1
Steaua a ratat o altă ocazie de a pune ceva lumină între ea și urmăritoarele din clasament, după un 0-0 chinuit cu FC Botoșani, acasă. Cu doar două victorii în ultimele șase etape de campionat, steliștii nu simt, deocamdată, o amenințare clară din spate. Craiova a pierdut la Iași și e la patru puncte în urmă, pe locul 2, după 17 etape jucate. Oltenii sunt la egalitate cu Gaz Metan, care a întors frumos acasă, 3-1 cu Chiajna, dar și cu Viitorul Constanța, care a bătut, 2-0, la ASA Tg.Mureș.
Un gol al lui Rotariu în minutul 88 a adus trei puncte importante pentru Dinamo la Voluntari, 2-1, o victorie care menține speranțele dinamoviștilor de a merge în playoff. Surpriza etapei a venit de la Timișoara, unde gazdele au bătut cu 2-0 campioana Astra, oprind o serie de cinci meciuri fără înfrângere a acesteia. Bănățenii scapă astfel de ultimul loc, pe care-l aruncă în brațele celor de la ASA. Firește, de reamintit că Timișoara a început campionatul cu un pasiv de 14 puncte de penalizare. După seria bună din ultimele etape, acum ACS Poli a urcat la 4 puncte.
Despre fotbalul românesc, ceva mai târziu pe Lead.ro, într-un interviu cu Christoph Daum în care selecționerul ne întoarce oglinda. Să vedem dacă ne place.
Ligile altora
În Anglia, nebunia de la vârf continuă: toată lumea e acolo, spre ciuda lui Jose Mourinho. Chelsea, Liverpool, Manchester City şi Arsenal au câştigat în weekend şi par decise să confişte locurile de Champions League. Dacă preferi clasamentul antrenorilor, atunci Conte are un punct înaintea lui Klopp şi Guardiola, iar Wenger urmează la alte două puncte distanţă. Pochetinno rămâne pe cinci (cu Tottenham), la şase puncte de lider, iar Jose Angry Mourinho vine pe şase, la 11 puncte de Conte şi ai săi. Tot ce-i de știut despre Premier League găsești în textul lui Danny Coposescu.
În Germania, RB Leipzig conduce şi azi, şi cu asta am spus totul. Aproape totul, în orice caz. Ar mai fi de notat că Bayern a reuşit cumva să câştige cu Leverkusen şi a rămas la trei puncte în spatele celei mai dispreţuite echipe din istoria fotbalul german, iar Dortmund a reuşit cumva să piardă la Frankfurt, aruncând pe fereastră bunul parcurs din ultimele săptămâni.
În Spania, echipele din Madrid serbează un nou derapaj al Barcelonei, 1-1 la Real Sociedad, după un joc în care trupa lui Enrique a pierdut chiar şi posesia, 48% faţă de 52% (or, asta nu se întâmplă prea des).
Șah
La New York, într-o clădire Fulton Market Building obişnuită de regulă cu alt soi de tenisune, a continuat cea mai urmărită bătălie a minţilor sclipitoare de la finalul campaniei prezidenţiale din SUA încoace. A 11-a partidă dintre norvegianul Magnus Carlsen, campionul mondial en-titre, şi rusul Serghei Karjakin, challengerul oficial pentru titlul suprem, s-a terminat remiză (după numai 34 de mutări), iar scorul este 5,5 – 5,5.
Aşa că titlul se decide luni, în partida decisivă, când norvegianul va avea avantajul deschiderii (piesele albe). În caz de egalitate, urmează jocurile despărţitoare, miercuri. Dacă vrei să vezi partida decisivă, poate ar fi bine să arunci o privire aici. Până acolo, îţi recomandăm textul lui John Leland.