România câștigă convingător cu Kazahstan, își asigură calificarea în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal

Andrei Năstase 5 decembrie 2021

Națională României câștigă fără griji cu Kazahstan, 38-17 în al doilea meci de la Campionatul Mondial de handbal, își confirmă și oficial calificarea în Main Round, se pregătește acum de complicatul test cu Norvegia – marți seară, ora 21.30.

Azi n-a fost la fel de ușor ca-n meciul cu Iran – nici nu ne așteptam să fie -, dar parcă jocul României a fost mai bun. Iar  victoria aceasta „de rutină“ poate fi importantă pentru o echipă națională care n-a jucat nici măcar un meci de pregătire înaintea Mondialului din Spania. Mai ales că-n repriza a doua am văzut o intensitate aparte. Și o bucurie a jocului de care acest nou grup de jucătoare avea probabil nevoie.

Meciul

„Kazahstan este o echipă care joacă mult mai aproape de stilul european, au două  jucătoare cărora le place să arunce de la nouă metri, o coordonatoare arțăgoasă și valoroasă în relația unu contra unu, nu ne putem permite să le subestimăm. Trebuie să ne facem treaba și să ne respectăm munca foarte clar. Inclusiv apărarea noastră va trebui să joace mai altfel“, spunea Adi Vasile în prefața acestui meci cu Kazahstan.

Gândurile i-au fost confirmate în prima parte a meciului, un start cu multe erori în atac – primele trei acțiuni ofensive au fost ratate, iar golurile ușoare marcate pe contră au lipsit. Dovadă, doar 6 goluri a marcat România în primele 15 minute contra Kazahstanului, iar adversarele au reușit să stea aproape până la 6-5. Chiar și așa, nimeni n-a avut azi senzația că victoria ar fi în pericol; asta pentru că echipa Kazahstanului e încă departe de nivelul handbalului european.

Nicoleta Dincă, cu două finalizări sigure din extrema stângă, a adus prima desprindere serioasă, 8-5, și tot ea a marcat și golul de 9-5, o boltă frumoasă care-a convins-o pe antrenoarea Kazahstanului să ceară al doilea time-out al reprizei (încă din minutul 20).

Alexandrova a fost singura adversară care-a putut finaliza de la distanță, iar faptul că ea a marcat 6 goluri în primele 25 de minute ne poate pune pe gânduri; mai ales că dincolo, pe interul nostru stâng, Bianca Bazaliu a găsit primul gol abia la 13-8. 

Reușita ei a fost aplaudată cu poftă de românii din tribunele acestei săli polivalente din Castellón – mai mulți decât la meciul de vineri cu Iran. Au fost numeroase familii cu copii, mulți dintre ei îmbrăcați în galben și înarmați cu baloane lunguiețe cu care-au ținut ritmul tobelor.

România s-a dus la vestiare cu 14-9 și s-a întors de acolo cu altă viteză de joc.

Recuperări mai dese, pase mai iuți și finalizări ușoare pe contraatac – toate astea au ajutat România să-și majoreze avansul în startul reprizei a doua.

Laura Moisă a marcat repede patru goluri, înainte să-i lase locul Alexandrei Dindiligan, trecută în extrema dreapta până când Alexandra Badea, extrema Rapidului, va ajunge la Castellón în locul accidentatei Oana Borș. Când Dindiligan și Ana Maria Tănasie, din cealaltă extremă, au marcat și ele primele lor goluri, undeva în preajma minutului 40, România juca deja într-un ritm prea bun pentru adversarele din Kazahstan.

Distanțate la 26-12 cu 15 rămase de jucat, jucătoarele lui Adi Vasile au arătat mai multă siguranță și un dinamism mai bun în apărare, acolo unde singura piesă fixă a fost Anca Polocoșer. În rest, Adi Vasile și-a permis să încerce multe lucruri și să dea minute importante tuturor jucătoarelor de pe bancă.

Că nivelul echipei n-a scăzut, în ciuda acestor schimbări, ăsta a fost un semn bun. De fapt, unul dintre semnele bune ale acestui 38-17 care poate da încredere jucătoarelor României înaintea lucrurilor complicate care urmează.

Dacă primele două meciuri nu ne-au putut spune prea multe despre potențialul echipei naționale a României, meciul cu Norvegia ne va oferi probabil un reper mai bun.

Până acolo, România și-a asigurat primele două puncte pentru grupele principale.

Nu uita că primele trei clasate merg mai departe în grupele principale (Main Round), acolo unde ne vor aștepta Olanda și Suedia. Așadar, pentru calificarea în sferturile de finală, România va trebui să termine în primele două o grupă în care Norvegia, Olanda și Suedia – trei dintre cele mai în formă echipe europene – vor porni cu șanse mai bune.

Context

Așa cum știi, România a ajuns în Spania fără Cristina Neagu, care a decis să ia o pauză de la echipa națională. Ea va reveni în 2022. Lipsesc și Eliza Buceschi, accidentată, dar și Denisa Dedu, însărcinată. În condițiile astea, România nu e una dintre favoritele la fazele finale. Iar calificarea în sferturile de finală ar fi o performanță solidă pentru Adi Vasile și noua echipă națională a României.

Din nou cu o medie de vârstă sub 26 de ani, la fel ca la Mondialul din 2019, echipa României își va căuta la acest Mondial câteva repere noi: mai multe jucătoare au șansa să facă aici un (nou) pas înainte, iar suporterii handbalului românesc feminin speră ca reprezentantele generațiilor ’94-’95 și ’96-’97, care-au avut rezultate excelente la nivel de junioare și tineret, să poată forma un nucleu puternic și la naționala de senioare.

„Avem un grup nou, trebuie să evaluăm corect starea actuală a echipei noastre, pentru că nu ne putem aștepta la aceleași rezultate de înainte, când aveam un sistem care funcționa. Totuși, avem o echipă pregătită de luptă și ne vom lupta pentru fiecare punct disponibil”, a spus Adi Vasile în prefața turneului.

„Vreau să văd o echipă care promite, care se bate, o echipă în cadrul căreia fiecărei fete îi pasă de cealaltă. Este un început de drum, de ciclu olimpic, scopul fiind să ajungem la Paris 2024. Mă interesează și rezultatul, sper ca România să fie în primele zece echipe din lume”, a spus și Alexandru Dedu, președinte al Federației Române de Handbal.

Lotul României la Campionatul Mondial

Portărițe: Yuliya Dumanska (25 ani), Daciana Hosu (23 de ani) și Diana Ciucă (21 ani)

Extreme stânga: Ana Maria Tănasie (26 ani), Nicoleta Dincă (33 ani) și Alexandra Dindiligan (24 ani)

Interi stânga: Bianca Bazaliu (24 ani), Anca Polocoșer (24 ani) și Bianca Harabagiu (26 ani)

Coordonatoare: Cristina Laslo (25 ani), Andreea Rotaru (27 ani) și Mădălina Zamfirescu (27 ani)

Pivoți: Crina Pintea (31 ani), Lorena Ostase (24 ani) și Alexandra Subțirică (34 ani)

Inter dreapta: Alina Ilie (25 ani)

Extreme dreapta: Laura Moisă (32 ani) și Oana Borș (18 ani), care va fi înlocuită de Alexandra Badea (23 de ani)

Grupele Campionatului Mondial din Spania

 

Foto: Sorin Pană / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.