România, forța numărul 1 în canotajul european! Șapte medalii, dintre care trei de aur, pentru sportivii noștri la Europenele de la Glasgow

Ciprian Rus 5 august 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Mondialele de tineret, U23, de la Poznan, de săptămâna trecută, la care România a terminat pe locul 4 în clasamentul pe medalii, ne încredințaseră că avem un viitor frumos în canotaj și ne dădeau deja speranțe pentru Olimpiada de la Tokyo din 2020. Întrebarea care se punea – și al cărei răspuns urma imediat, la Europenele de seniori de la Glasgow – era dacă avem și un prezent pe măsură.

Iar răspunsul delegației românești – formată din mulți dintre juniorii medaliați la Poznan – a fost incredibil.

Canotorii români s-au calificat în nu mai puțin de nouă finale și au obținut un total de șapte medalii – trei de aur, două de argint și două de bronz – palmares cu care s-a consacrat drept forța numărul 1 a canotajului european! România a dominat atât clasamentul celor mai multe medalii, cât și pe cel al celor mai multe medalii de aur.

După o primă zi excelentă, în care s-au remarcat în mod special echipajele de patru rame masculin – juniorii campioni la Poznan care au câștigat și aurul la seniori! -, și cele feminine de dublu rame și 8+1, România a mai obținut două medalii și în finalele de duminică.

La dublu vâsle masculin, Marian Enache și Ionuț Prundeanu s-au clasat pe locul 2 și au cuerit medaliile de argint, devenind vicecampion europeni, după un finish extraordinar. Nici băieții de la 8+1 nu au plecat acasă fără medalii. Echipajul format din Alexandru-Cosmin Macovei, Constantin Adam, Adrian Damii, Sergiu-Vasile Bejan, Vlad-Dragoș Aicoboae, Constantin Radu, Alexandru Matinca, Cristi-Ilie Pîrghie și Adrian Munteanu s-a clasat pe locul 3 și a cucerit medaliile de bronz.

„Mă simt cu adevărat mândră de canotorii și canotoarele din România. Au arătat că știu să își respecte munca, să își iubească tricolorul și să dea totul pentru onoare și pentru țara lor”, spune fosta mare canotoare Elisabeta Lipă, președinta federației de specialitate.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now