Start lansat: România trece fără emoții de Austria, începe cu bine drumul spre Campionatul European
Lucian Vârtan 27 septembrie 2017La Vâlcea, într-o sală pasionată peste măsură de handbal, România a trecut în mare viteză de Austria (36-25), în primul meci din grupa de calificare la Europeanul din Franța (2018). Mai important, echipa antrenată de Ambros Martin a reușit să arate un handbal excelent. Și într-un sport în care favoritele se mulțumesc adesea cu victorii zgârcite, echipa națională a fost generoasă: un joc rotund și în mare viteză, cu scheme diverse și goluri de pe fiecare post.
Pentru cei care au vrut să vadă la treabă o nouă echipă națională – rezultat al eforturilor de reconstrucție din ultima vreme -, meciul acesta cu Austria a adus vești bune: lângă jucătoarele experimentate au crescut frumos alte handbaliste bune și foarte bune. Pentru fiecare Neagu, Geiger sau Elisei există deja o Zamfir, o Perianu, Pintea sau Dedu. Și lista poate continua.
România a marcat mult – cum era de așteptat de la o linie cu Neagu, Geiger sau Zamfir -, dar a avut și momente de apărare agresivă, aproape ermetică. Aici, viitorul după Paula Ungureanu, Aurelia Brădeanu și Oana Manea – trei foste piese excelente pentru defensivă – arată promițător.
Sigur, Austria nu e cel mai puternic adversar, dar sentimentul este că actuala echipă are nerv. Or, intensitatea văzută la Vâlcea este în sine un motiv de optimism.
Mai ales dacă cineva va compara acest joc cu precedenta întâlnire România – Austria, din barajul de calificare la campionatul mondial din decembrie, când Austria a reușit să pună probleme și în România, dar și în Austria. Atunci, echipa României a fost timidă, nehotărâtă și ostenită. Acum, la începutul sezonului, jucătoarele au avut curaj, idei și energia să le pună în practică.
Meciul
Jocul a început pe contre, dar România a preluat treptat conducerea și așa a continuat până la fluierul final. Până acolo, însă, a fost încă o zi de teste și acomodare, dar și de confirmări (dacă mai era cazul) din partea unor jucătoare mai experimentate. Poate că Austria nu a fost oglinda ideală pentru a vedea nivelul de joc (sau potențialul) actual al echipei României, dar suporterii care au umplut ca în vremurile bune sala Traian din Râmnicu Vâlcea nu au ținut cont de treaba asta: au dat aripi „tricolorelor” și au pus presiune pe adversare.
Pe banca tehnică, Ambros Martin și Horațiu Pașca, antrenorul secund al naționalei, au început meciul cu una dinte cele mai experimentate formule de care dispun în momentul actual: Dedu – Elisei, Neagu, Perianu, Dragut (Zamfirescu pe faza de apărare), Udriștioiu și Pintea.
Chiar dacă s-a mers cap la cap în primele 10 minute, echipa a găsit mai ușor (decât în meciurile anterioare) culoarele de pătrundere și doar lipsa de concentrare a făcut ca Austria să stea aproape.
Pe fondul unor eliminări de două minute în taberele ambelor echipe și a creșterii agresivității în jocul României, naționala antrenată de Martin s-a dus la 3-4 lungimi în față. Treptat, emoțiile și îngrijorarea suporterilor că în meciul de azi vor vedea aceeași națională a României care se chinuie cu Austria au fost înlocuite de entuziasm și de handbal spectaculos.
Cu Cristina Neagu luată om la om încă de la începutul meciului, Ambros a continuat să schimbe din mers, și a părut că a găsit formula ofensivă care să funcționeze aproape de maximum. Cristina Zamfir și Melinda Geiger au continuat să marcheze gol după gol și dublate de intervențiile Denisei Dedu, au dus scorul la 18-11 la pauză. De partea cealaltă austriecele au contat prin Sonja Frey, Petra Blazeck și prin atacurile rapide care au surprins de câteva ori România, care nu a făcut la timp schimbările.
În repriza a doua, austriecele conduse de Herbert Muller au pierdut mult din intensitate, poate copleșite și de diferența de valoare, iar scorul a rămas constant la 8 goluri avans pentru România. Încurajate mai mereu de tehnicianul spaniol, jucătoarele au continuat să joace în aceeași notă, entuziasmant în unele momente. S-au înmulțit schemele de joc mai complexe, pivotul a făcut tot mai des paravan liniei de nouă metri, iar de pe extremă, pe rând, Elisei sau Ana Maria Popa (Iuganu) ori Laura Chiper au înscris gol după gol.
Din minutul 47, Ambros Martin a dat șansă la joc tuturor fetelor de pe bancă. Dintre ele s-a remarcat Yulia Dumanska, care a apărat și o lovitură de la 7 metri, dar și Cristina Laslo, jucătoarea lui Buducnost. Chiar și așa, n-a fost niciun moment de respiro pentru austriece. Am văzut la final o echipă a României care a avut câteva viteze în plus și o motivație aparte, cu care i-a cucerit de mult timp pe mulți dintre fani.
Cristina Neagu buried a sublime in-flight goal for Romania during their 36:25 #ehfeuro2018 win over Austria!#Handballissime pic.twitter.com/WHWvtSPJUS
— EHF EURO (@EHFEURO) 27 septembrie 2017
Declarațiile
La finalul meciului, Ambros Martin s-a declarat mulțumit de joc, de la microfonul TVR: „A fost greu pentru că e începutul grupei de calificare dar și pentru că Austria ne cunoaște. Noi am început foarte bine, am muncit mult și în această săptămână la antrenamente. Am vrut poate puțin mai mult azi, de asta au apărut și unele greșeli. Am jucat extraordinar in defensivă și așa am reușit să marcăm mult mai ușor și să câștigăm la această diferență. Sunt mulțumit de jocul de azi, chiar dacă mai avem multe lucruri de pus la punct. Presiunea a fost mai mare pentru că am jucat acasă. Meciul cu Portugalia îl vom trata cu seriozitate pentru a obține cele 2 puncte, chiar dacă nu știm prea multe despre adversar.”
„Această partidă am tratat-o serios”, a spus și Denisa Dedu. „Ne bucurăm foarte mult pentru că am reușit să facem un joc bun – chiar pot să spun că ne-a ieșit totul. Ne așteptat să fie o atmosferă incendiară pentru că handbalul este foarte iubit aici la Vâlcea. Le mulțumim mult că au fost alături de noi și ne-am putut bucura de această victorie. Echipa e în reconstrucție, tot timpul vor veni jucătoare noi pe care le vom primi cu brațele deschise și ne dorim să facem o treabă bună.”
Cristina Neagu a vorbit despre meciul de azi, dar și despre reconstrucția naționalei: „Știam că o să fie un meci greu. Am jucat cu Austria în luna iunie, dar acum le cunoșteam mult mai bine, nu mai aveau cu ce să ne surprindă. Cred că am obținut o victorie clară și absolut meritată. Avem o echipă foarte tânără și cred că avem nevoie de mult timp pentru a forma o națională puternică. Nu putem să ne luăm după meciul de azi, chiar dacă a fost o victorie clară și importantă, dar adversarul a fost mult mai accesibil față de ce o să întâlnim la Campionatul Mondial. Cu Portugalia ne dorim să câștigăm, să pornim cu dreptul această campanie de calificare, pentru că la anul ne vor aștepta două meciuri foarte grele împotriva Rusiei.”
Ce urmează?
Dacă ar fi să o luăm punctual, în grupa de calificare urmează meciul cu Portugalia din deplasare, de pe 1 octombrie (ora 17.00). Dubla cu Rusia, campioana olimpică de la Rio, se va juca abia în 2018. Primele două clasate din fiecare grupă se califică la turneul final de anul viitor din Franța.
După cum ne-am obișnuit, la sfârșitul lunii noiembrie naționala va fi prezentă Trofeul Carpați, prilej pentru a pune la punct detaliile dinaintea Campionatului Mondial din Germania (1-17 decembrie). La turneul final România va debuta cu Paraguay pe 2 decembrie, într-o grupă din care mai fac parte Slovenia, Spania, Angola și Franța. Primele patru clasate se vor califica pentru fazele finale.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni