Stranierii | Radu Drăgușin a semnat cu Juventus, Nicu Stanciu e tot mai bun. Și Alex Maxim continuă să se remarce în Turcia
Ciprian Rus 12 aprilie 2021În seria Stranierii, Ciprian Rus ne ține la curent cu evoluțiile jucătorilor români din străinătate.
*
PRESSING | FEATURE
24 de stranieri pe lista pentru Jocurile Olimpice
Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat, zilele trecute, lista (largă) de 61 de jucători din care vor fi aleși cei 18 fotbaliști (plus patru, în caz de indisponibilități) care să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Dintre aceștia, 24 evoluează în străinătate, iar 14 sunt în afara limitei de vârstă impuse (jucători născuți după 1 ianuarie 1997), în condițiile în care fiecare echipă are dreptul la trei nominalizări care depășesc vârsta admisă.
Explicația listei atât de stufoase ține de dificultățile pe care Mirel Rădoi le va avea în a-și contura un lot, câtă vreme turneul olimpic de fotbal nu e inclus în calendarul FIFA, iar cluburile aparținătoare au dreptul de a refuza convocările venite de la București.
Cei 24 de stranieri care luptă pentru un loc la Tokyo sunt: Ionuț Radu (Inter/Italia), Alexandru Pașcanu (SD Ponferradina/Spania), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Constantin Dima (Desna/Ucraina), Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Adrian Rus (Mol Vidi/Ungaria), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia), Răzvan Marin (Cagliari/Italia), Tudor Băluță (Dinamo Kiev/Ucraina), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia), Vlad Dragomir (Virtus Entella/Italia), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția), Dennis Man (Parma/Italia), Marius Marin (AC Pisa/Italia), Valentin Mihăilă (Parma/Italia), Cristian Ganea (Aris Salonic/Grecia), Mihai Dobre (Dijon/Franța), George Pușcaș (Reading/Anglia), Constantin Budescu (FC Damac/Arabia Saudită), Denis Alibec (Kayserispor/Turcia), Denis Drăguș (Crotone/Italia) și Louis Munteanu (ACF Fiorentina/Italia).
Turneul de fotbal va debuta pe 22 iulie și se va încheia pe 7 august. România s-a calificat în urma prestației echipei naționale Under 21 la Campionatul European din 2019, când a ajuns în semifinale. Lista completă a jucătorilor aleși de Mirel Rădoi este disponibilă aici.
UP 👍 VESTEA BUNĂ
Radu Drăgușin a semnat cu Juventus
Fundașul central Radu Drăgușin (19 ani) a semnat zilele trecute primul său contract profesionist cu formația Juventus Torino. Deși tânărul fotbalist, care a prins câteva minute și pentru România la Euro U21, a avut câteva bune oferte din ligile de top ale Europei, a ales până la urmă să rămână la campioana en-titre a Italiei. Pentru Juventus urmează o vară complicată, după evoluțiile sub așteptări din acest sezon, iar deciziile luate atunci vor influența și destinul lui Radu: va rămâne să crească la Juve și să lupte pentru minute la Torino sau va fi împrumutat la o altă echipă, păstrându-și, însă, privilegiile noului contract semnat cu Juve.
DOWN 👎 VESTEA PROASTĂ
Alex Mitriță nu și-a găsit ritmul la Al-Ahli
Vestea proastă a săptămânii vine din Arabia Saudită, acolo unde Alex Mitriță o duce din rău în mai rău cu Al-Ahli. Echipa care l-a împrumutat pe Alex a ajuns la a șasea înfrângere consecutivă, iar Alex a pierdut locul de titular, jucând doar 45 de minute în eșecul de acasă cu Al-Raed. Forțat de probleme personale să vină mai aproape de casă, în contextul crizei coronavirusului, Alex a pierdut total forma bună și ambientul centrat pe performanță de la NY City, unde se remarcase prin evoluțiile sale. E încă sub contract cu americanii, rămâne de văzut dacă va putea face drumul întors spre Statele Unite la vară, după încheierea împrumutului.
PRIM-PLAN ⚽ PORTRET DE ETAPĂ
Alex Maxim continuă să se remarce în Turcia
desen de Ciprian Rus
Ajuns la 30 de ani, dintre care numai doi jucați în România, acum un deceniu, la Pandurii, Alexandru Maxim pare să fi ajuns, în sfârșit, la un maximum de potențial, pe măsura talentului său. E plin YouTube-ul de colaje cu faze de autor semnate de Alex Maxim, împotriva unor adversari de top din Bundesliga, precum Bayern, Borussia Dortmund sau Eintracht Frankfurt. Din păcate, aceste perle nu s-au înșirat niciodată cu rezultatele pozitive ale echipelor sale, iar Alex, care a petrecut mai multe sezoane și la Stuttgart, și la Mainz – echipe capricioase în ultimii ani – nu a reușit să se impună ca om indispensabil. Asta l-a costat și la echipa națională, unde, la fel, deși a avut pe spate tricoul cu numărul 10 și a marcat mai multe goluri, nu pare să își fi găsit locul.
Și l-a găsit, în schimb, în ultimul an, la Gaziantep (locul 5 în campionatul Turciei), unde e cel mai important om al echipei. Iar acum nu mai e vorba despre capriciile lui Marius Șumudică, cel care l-a adus în Turcia, și care a părăsit între timp echipa. Maxim e titular meci de meci pe merite proprii, dovedite și în ultima etapă, în care a marcat ambele goluri ale echipei sale în meciul cu Basaksehir. Are deja 13 goluri în campionat, iar marile cluburi din liga turcă sunt tentate să îl transfere, seduse de stilul creativ, spectaculos, al lui Alex.
Coechipier cu Toșca, i-a dedicat acestuia cele două goluri, după ce fundașul Naționalei a fost constrâns să lipsească de pe gazon, după rezultatul pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2.
💪🏻 OMUL SĂPTĂMÂNII
Nicu Stanciu, în top și în Europa, și în Cehia
Chiar dacă, punctual, alți stranieri români au fost mai influenți decât Stanciu, niciunul dintre ei n-a jucat în weekend după un meci din fazele superioare ale cupelor europene. După ce a scos Rangers-ul lui Ianis Hagi, Slavia lui Stanciu își continuă traseul incredibil în Europa League cu un rezultat excelent, 1-1 în deplasare la Arsenal. Stanciu a făcut un nou meci bun, în nota cu care ne-a obișnuit în ultima vreme. Revenit în campionat, a fost artizanul uneia dintre cele mai frumoase faze de gol din Europa în acest weekend, punând pasa devisivă, după un spectaculos „un-doi”, pentru primul gol al Slaviei Praga în derbiul câștigat (2-0) cu Sparta.
👀 „STRANIERII”, OM CU OM
ITALIA
Răzvan Marin
Cagliari a pierdut al patrulea meci la rând, dar Răzvan și-a făcut bine treaba la mijlocul terenului în fața viitorilor campioni ai Italiei, jucătorii lui Inter Milano. A fost lăudat de presa italiană pentru munca defensivă pe care a făcut-o alături de vedeta Nainggolan, despre care Răzvan spune că îi dă mereu sfaturi bune și pe teren, și în afara lui.
Dennis Man
După ce a adus golul egalizator din etapa precedentă, 2-2 pe terenul Benevento, Dennis a jucat alte 90 de minute și-n meciul pe care Parma l-a pierdut sâmbătăt cu Milan, 1-3. N-a făcut-o rău, dar nici nu s-a putut remarca cu mult mai mult decât un driblig fin pe lângă Ibrahimovic.
Valentin Mihăilă
A fost absent în acest meci al Parmei cu AC Milan. Dacă problemele musculare îl vor lăsa să joace etapa următoare, pe terenul lui Cagliari, rămâne de văzut. În tot cazul, Parma (penultima în Serie A) nu prea are voie să piardă meciul ăsta cu echipa de deasupra ei, iar noi ne-am putea bucura de un duel românesc în Italia: Marin vs Man și (poate) Mihăilă.
Vlad Chiricheș
Integralist în înfrângerea cu Inter, 1-2, din etapa precedentă, are meci luni seara contra lui Benevento.
Ștefan Radu
desen de Ciprian Rus
A fost răsfățatul colegilor după ce a bătut recordul meciurilor jucate în tricoul celeste al lui Lazio. „Boss” a primit un jilț de lux, demn de porecla pe care i-au pus-o coechipierii din vestiarul de pe „Olimpico”. Își continuă sezonul foarte bun cu o pasă decisivă în victoria lui Hellas Verona, 1-0. „A pictat centrarea de la gol”, a scris presa italiană.
Ionuț Radu
Nici măcar infectarea cu SARS-CoV-2 a titularului Handanovic nu l-a ajutat să debuteze la Inter. După pauza dedicată meciurilor echipelor naționale, titularul din poarta lui Inter a devenit apt de joc, iar Ionuț și-a reluat locul pe bancă. Tot mai multe voci vorbesc despre plecarea sa de la Inter la finalul unui sezon în care nu a apărat nici măcar un minut în meciuri oficiale.
Ciprian Tătărușanu
În continuare rezervă la AC Milan.
Radu Drăgușin
Pe bancă la victoria cu Genoa, este de acum, cu acte în regulă, om de primă echipă la Juve.
Denis Drăguș
A 13-a etapă consecutivă în care nu joacă. Ultimele două etape nu a prins nici măcar echipa la Crotone.
Vlad Dragomir
Integralist în ultimele cinci etape, o consolare mică după pierderea Europeanului de tineret din Ungaria. Din păcate, echipa lui, Virtus Entella, a adunat un singur punct în aceste cinci erape și e pe ultimul loc în clasamentul Serie B.
Vasile Mogoș
Nu a prins echipa la Chievo după convocarea la Naționala României.
Louis Munteanu
Pe banca Fiorentinei la spectaculosul meci pierdut duminică seară, 2-3, cu Atalanta.
Marius Marin
Căpitanul Naționalei de tineret a jucat 83 de minute în meciul din etapa precedentă al Pisei, 0-1 cu Lecce.
Alexandru Borbei
Titular la Lecce U19 în victoria cu Pisa U19, 2-1.
ANGLIA
George Pușcaș
Imediat după isprava de la Națională, când a fost eliminat în înfrângerea cu Armenia, a marcat pentru echipa de club în victoria cu Derby. În ultima etapă, a jucat 64 de minute în înfrângerea cu Watford, 0-2.
SPANIA
Andrei Rațiu
După ce a pierdut ultima convocare posibilă la U21, nu reușește să se impună la prima echipă a lui Villareal, jucând doar la Segunda B.
Alexandru Pașcanu
Și-a revenit după accidentarea din ultimul meci al „tricolorilor” mici de la Euro și a fost integralist la Ponferradina, 0-0 cu Fuenlabrada. Se pregătește pentru revenirea la CFR Cluj.
SCOȚIA
Ianis Hagi
Prima schimbare a lui Steven Gerrard în victoria cu Hibernian, a jucat 20 minute.
FRANȚA
Alexandru Dobre
A jucat pe final de meci în înfrângerea lui Dijon la Monaco, după ce prinsese 25 de minute și etapa precedentă, contra lui Marseille. Echipa sa e la a 12-a înfrângere consecutivă.
SLOVENIA
Alexandru Crețu
Nu a jucat duminică, meciurile din liga slovenă fiind reprogramate.
CEHIA
Florin Niță
Învins de două ori în derbiul pe care Sparta Praga l-a pierdut cu Slavia.
BULGARIA
Claudiu Keșeru
După evoluțiile neconcludente de la Națională, arată o altă față în liga bulgară. A marcat singurul gol al lui Ludogorets în succesul 1-0 cu PFC Montana.
TURCIA
Alexandru Maxim
Dublă în meciul cu Basaksehir, câștigat cu 2-0 de Gaziantep. Folosit prea puțin la Națională, face un sezon remarcabil în Turcia, unde are deja 13 goluri marcate în campionat.
Alin Toșca
Infectat cu SARS-CoV-2, nu a jucat contra lui Basaksehir, pe 8 aprilie.
Costel Pantilimon
Rezervă eternă la Denizlispor.
RUSIA
Eric Bicfalvi
Nu a jucat în ultima etapă pentru Ural.
Gabriel Iancu
Rezervă neutilizată de către Akhmat Groznîi în meciul cu Ufa.
UNGARIA
Adrian Rus
Integralist la MOL în victoria cu Ujpest, 4-0, în care a oferit și o pasă de gol.
Claudiu Bumba
A adus victoria echipei sale, Kisvarda, contra lui Mezokovesd, 1-0. Are 4 goluri și 6 pase de gol în acest sezon.
Alexandru Băluță
Doar 10 minute pe teren în egalul Academiei Puskas, 1-1, cu Ferencvaros.
GRECIA
Ionuț Nedelcearu
Integralist la AEK Atena în victoria în deplasare cu Aris, 3-1.
Cristian Ganea
20 de minute pentru Aris contra echipei lui Nedelcearu.
POLONIA
Bogdan Țîru
Integralist în succesul (2-1) Jagelloniei cu KS Cracovia, trupa lui Râpă și Hanca.
Cornel Râpă
A jucat 90 de minute contra lui Jagellonia.
Sergiu Hanca
Căpitan și integralist cu Jagellonia.
ARABIA SAUDITĂ
Constantin Budescu
Pasă de gol în victoria cu 3-2 a lui Damac în fața lui Al Nassr.
COREEA DE SUD
Sergiu Buș
Un nou meci bun făcut de Sergiu, care, în cele 35 de minute jucate, a dat o pasă de gol în victoria cu 2-0 a lui Seongnam cu Gwangju FC.
desen de Ciprian Rus