La Bordeaux, s-au întâlnit două naţiuni legate nu numai de o istorie imperială, ci şi de una fotbalistică. Wunderteam-ul austriac din anii 1930 a fost prima formaţie care să producă o revoluţie în felul în care era jucat şi trăit sportul, pentru ca mai apoi echipa de aur a Ungariei, poreclită „The Magical Magyars‟, să preia mantia două decenii mai târziu şi să lase o urmă adâncă în memoria colectivă. Decăderea ambelor echipe e bine cunoscută, dar a maghiarilor parcă mai pronunţată, ceea ce, împreună cu două campanii de calificare foarte diferite, făcea Austria marea favorită a meciului.
Meciul
Lui David Alaba i-a luat 28 de secunde să producă prima ocazie pentru austrieci. Şutul de la distanţă al fotbalistului lui Bayern a lovit însă bara. Cine ar fi spus atunci că asta va rămâne de departe cea mai bună oportuniate a naţionalei care şi-a câştigat grupa de calificare cu nouă victorii din zece?
Pe parcursul primei reprize, maghiarii au descoperit cu din ce în ce mai mare satisfacţie că Austria lasă absurd de multe spaţii între mijloc şi apărare. Prinzând din ce în ce mai mult curaj, trupa lui Bernd Storck a ieşit de la cutie şi şi-a schimbat din mers tactica. În loc să aştepte doar contrele, Ungaria a ieşit la joc şi a condus uneori chiar la posesie şi pase. După câteva ameninţări, austriecii parcă s-au mai trezit şi au pus câteva şuturi pe poarta celui mai bătrân participant la vreun European, Gabor Kiraly (40 de ani).
Cea de-a doua parte a început în oglindă, cu o şansă a maghiarilor care trebuia să fie un semnal de alarmă pentru adversară. Nici 20 de minute mai târziu, excelentul Laszlo Kleinheiser i-a trimis pasa perfectă în careu atacantului Szalai, care a finalizat în extazul fanilor din spatele porţii. Aproape imediat după gol, Austria a căzut din lac în puţ după eliminarea lui Dragovic, pentru al doilea galben.
BUT ! #HUN (Stieber 87e), 2-0!#AUTHUN #EURO2016 pic.twitter.com/9PvrrYWwpY
— UEFA EURO 2016 (@EURO2016) June 14, 2016
Restul jocului a fost un exerciţiu de apărare controlată a Ungariei, care a aşteptat descoperirea inevitabilă a unui oponent din ce în ce mai disperat să marcheze. Şi momentul a venit în minutul 87, când proaspăt intratul Zoltan Steiber a ridicat mingea în poartă cu o siguranţă care a lipsit de la turneul ăsta, dominat de ratări şi finalizări slabe.
Oamenii cheie
În primul rând, Laszlo Kleinheiser. În al doilea rând, tot Laszlo Kleinheiser. Jucătorul lui Werder Bremen a avut o influenţă nepreţuită asupra jocului şi a terorizat defensiva Austriei prin demarcări inteligente, pressing agresiv şi pase de toată frumuseţea. Cum a fost şi cea care i-a pus golul pe tavă lui Szalai.
Pe de altă parte, apogeul lui David Alaba a fost acea secundă 28, în care a izbit bara cu un şut tipic. Împovărat de o responsabilitate cu mult peste ce primeşte la Bayern, unde joacă de obicei în defensivă, talentatul tânăr s-a pierdut pe teren şi nu a găsit soluţii. Atacantul Arnautovic şi-a ieşit din pepeni repede, cum îi stă în fire, şi nu a fost de mare ajutor.
Cum arată grupa acum
Austria trebuie să fie cel puţin tulburată de cât de ușor i-a fost Ungariei să o demonteze. Toată siguranţa unei campanii de calificare aproape perfecte pare să se fi risipit în 90 de minute care pun serios în pericol obiectivul de a ieşi din grupă. Urmează Islanda şi Portugalia, iar o singură victorie probabil nu va fi de ajuns pentru a ţine naţionala lui Marcel Koller în competiţie.
Ungaria trăieşte un adevărat moment de glorie. La primul turneu final de trei decenii încoace, maghiarii au depăşit deja toate aşteptările, mai ales după ce au ajuns la al treilea selecţioner în mai puţin de doi ani. Cu încrederea dobândită la Bordeaux, cine ştie cât de departe pot ajunge vecinii noştri?
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni