Viața lui Alex Pașcanu, paradoxurile și certitudinile ei. Alex alege tricoul de campion al CFR-ului, primul pas în noua lui carieră

Ciprian Rus 1 septembrie 2019

Nu trebuie să fii mare fan al reflecțiilor despre lume și viață ale lui Cornel Dinu sau Eric Cantona ca să înțelegi că fotbalul e plin de paradoxuri. Recentele convocări pentru Naționala mare și echipa U21 tocmai ne-au mai scos în față câteva astfel de paradoxuri.

Unul dintre ele este acela că mail-ul de „preconvocare” pentru fundașul central Alex Pașcanu a fost trimis de staff-ul lui Mirel Rădoi la Leicester, dar jucătorul a ajuns la lot din postura de jucător „intern”, pus la dispoziția Naționalei U21 de către campioana CFR Cluj.

La fel ca Vlad Dragomir, școlit la academia lui Arsenal, nici Alex Pașcanu – cel mai bun tânăr al acedemiei lui Leicester în 2018 – nu a avut șansa de a debuta la seniori, în Premier League. După un European mai mult decât meritoriu la U21, Alex Pașcanu a decis că cea mai bună variantă de carieră pentru el este tricoul vișiniu al campioanei României. Paradox sau nu, în vreme ce jucători ai unor echipe învinse de România la Euro 2019 au ajuns la echipe de top – Tammy Abraham strălucește deja la Chelsea! – prea puțini dintre băieții noștri au prins transferuri după succesele din Italia și San Marino; și încă mai puțini la echipe din categoria celor cărora ne-am fi așteptat.

Nemulțumit de condițiile propuse de Leicester și curtat intens de principalele forțe financiare ale Ligii 1, dispuse să plătească o sumă de transfer serioasă, Alex Pașcanu a avut în balanță, în cele din urmă, banii mai mulți promiși de Gigi Becali și proiectul sportiv mai tentant – mai ales după calificarea în grupele Europa League – al campioanei CFR Cluj.

La fel ca Ianis Hagi, caz încă rar în fotbalul nostru, și Alex Pașcanu a pus pe primul plan proiectul sportiv. Fără prea multe soluții U21 de calitate și explusă pe două fronturi, Europa și Liga 1, CFR se prea poate să fie soluția cea mai bună pentru Alex în acest moment. Va avea, mai mult ca sigur, parte de destule minute la seniori în acest sezon – nu a jucat încă nici un minut la seniori în întreaga sa carieră! – și, în plus, va fi permanent sub ochii celor doi selecționeri, Mirel Rădoi și Cosmin Contra.

Tocmai lipsa de minute (la seniori) din acest start de sezon pare să-l fi lipsit pe Alex de o convocare la lotul mare pentru meciurile cu Spania și Malta. Iar aici apare un alt paradox: rezerva lui Alex Pașcanu de la U21, Adrian Rus, a fost chemat de Contra la echipa mare, asta și într-un context mai complicat, de evitare a naturalizării lui de către Ungaria. Ca să se poată bate cu jucători care au deja câteva sezoane bifate deja la seniori, Alex era obligat să facă acum pasul spre o echipă unde să joace. Contexul că face acest pas la o echipă condusă de un om cu trecut în fotbalul englez și, mai ales, un obsedat al apărării, nu poate fi decât un plus pentru cariera lui Pașcanu.

Opțiunea lui Alex invită, prin ricoșeu, la o reflecție serioasă despre „proiectul” FCSB. Evitat de antrenorii cu nume și cu principii, finanțatorul Gigi Becali a ajuns să fie „driblat” și de tinerii jucători. Banii nu mai pot cumpăra chiar orice în fotbalul românesc. E și ăsta un paradox, la urma-urmei…

*

Despre Alex Pașcanu, copilul care a învățat fotbalul jucând cu „căpșunarii” români din Anglia, am scris pe larg chiar înainte de Euro 2019. Un băiat solar, zâmbitor, centrat 100% pe carieră, care a absolvit „magna cum laudae” școala caracterului, proba numărul 1 în orice academie respectabilă din Anglia. „Ce-și doresc ei e să te formeze mai întâi ca persoană. Asta mi se pare foarte important: să fii întâi de toate o persoană cu caracter și apoi un fotbalist sau orice îți dorești tu să fii”. Ce-și dorește Alex știm prea bine: să fie un fotbalist cu F mare. Abia așteptăm să-l vedem în prima sa zi din noua lui viață: primul meci la seniori pentru CFR Cluj. Tokyo 2020 și Naționala mare, unde deja a fost convocat, dar nu a debutat, sunt doar următorii doi-trei pași.

Foto: Răzvan Păsărică

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.