„Visul meu în boxul amator este Olimpiada”. Drumul lui Andrei Arădoaie în box, din comuna Lețcaia spre Tokyo

Lead.ro 9 decembrie 2019

Ca să ajungă de acasă, din comuna Lețcaia, la antrenamentele de box din Iași, Andrei Arădoaie și frații săi aveau de mers 10 kilometri. Primii doi îi parcurgeau pe jos, apoi luau un maxi-taxi până în oraș, unde mai schimbau o mașină. Făceau mai mult de o oră pe drum, dar nu-i oprea nici distanța, nici frigul iernii, pentru că iubeau prea mult boxul.

„Eram înnebunit după bătaie, mă uitam numai la filme cu bătaie, dar atunci nu eram conștient că ce am văzut în filme m-a atras la box”, spune Andrei, care a început să practice sportul ăsta la opt ani, iar în 2017 a devenit campion european U22. „Noi stăm la țară, la 10 kilometri de Iași. Țin minte că până și iarna noi mergeam la sala de box și nu veneau cei care stăteau în oraș.”

În Iași se antrenau într-o „sală foarte veche, cu un singur ring, câțiva saci, o baie și cam atât”, iar tatăl lor îi motiva cu premii financiare. „Tata încerca să ne motiveze și ne spunea: dacă veți câștiga meciul la puncte, vă dăm 50 de lei, dacă veți câștiga înainte de limită, vă dăm 100 de lei. Eu tot timpul câștigam înainte de limită, fratele meu câștiga numai la puncte și se oftica.”

Remarcat la o competiție de antrenorul Dumitru Dorobanțu, Andrei Arădoaie s-a mutat la 13 ani în București și s-a transferat la clubul Dinamo. „Mi-a fost foarte greu la început, să plec la 400 de kilometri distanță de părinți. Am avut noroc cu antrenorul, domnul Dorobanțu, pentru că el mi-a fost și mamă, și tată, și psiholog.”

Dorobanțu, antrenorul lotului național box, spune că atunci când l-a văzut pe Andrei, nu arăta a boxer de viitor, dar i-a plăcut felul lui de a fi. „De mic și-a dorit să facă performanță și asta m-a cucerit. Tot îmi spunea că o să fie campion, că o să ajungă la Olimpiadă. Eu nu prea îl luam în seamă, că era mult prea copil. După o perioadă, când a început să arate ce poate, a ieșit și campion, mi-am dat seama că, cu o asemenea dorință și cu asemenea obiectiv, nu are cum să rateze o mare performanță.”

Visează la o medalie olimpică la Tokyo

Acum în vârstă de 22 de ani, Andrei Arădoaie este campion european de tineret în 2014, campion continental U22 (în 2017, ediție găzduită de Brăila) și vicecampion al Uniunii Europene în 2018. Anul acesta, la Praga, a făcut parte din echipa Europei într-un meci contra echipei Asiei, iar în septembrie 2019, la prima sa participare la Campionatul Mondial de seniori, la Ekaterinburg (Rusia), a ajuns până în optimile de finală, învins la puncte de uzbecul Dilşodbek Ruzmetov.

Ce-și dorește cel mai mult e să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo. „Visul meu în boxul amator este Olimpiada, e visul oricărui sportiv să ajungă la Olimpiadă. Nu vreau doar să ajung, ci să și iau medalie”, spune sportivul cotat între primii cinci pugiliști ai categoriei 81 kg.

Pentru a ajunge acolo, mai are două șanse: la box, biletele pentru Tokyo se vor împărți în cadrul a două turnee ce vor avea loc anul viitor. Turneul European se va desfăsura în aprilie 2020, la Londra, în vreme ce Turneul Mondial va avea loc în mai 2020, la Paris.

Dar dincolo de performanțe și medalii, Andrei își dorește să practice un box spectaculos. „Să arăți box, să lovești și tu să nu fii lovit, ăsta e farmecul boxului. Într-adevăr, mă și bat, dar vreau să și arăt că știu box. Aș vrea să fiu ca Muhamad Ali, și eu sunt cu brațele pe jos și pe picioare. Mi-a plăcut și m-a atras foarte mult boxul lui și cred că semăn foarte mult cu el.”

Sportivii români calificați deja la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

Baschet (4): echipa națională feminină de 3×3

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), dar și un alt sportiv pe care Federația îl va alege pentru proba pe șosea;

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);

Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;

Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);

Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).

Foto: SPORTSNET  

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.