“Yellow Hot Chilli Peppers”: „Chef” Daum schimbă rețeta, încearcă ingrediente noi, iar România joacă savuros împotriva campioanei Americii de Sud

Ciprian Rus 13 iunie 2017

Ambiție, calitate, nerv, reacție și un dram de noroc: România a arătat, marți, la Cluj, tot ceea ce i-a lipsit până acum în cele șapte meciuri din mandatul lui Christoph Daum.

Într-un oraș în care nu câștigase niciodată până acum și pe un stadion, „Cluj Arena”, cunoscut mai degrabă pentru concertele sale decât pentru marile meciuri, România a făcut, după mult timp, spectacol pe gazon și ne dă, în fine, speranțe că meciul de la Varșovia a fost un punct de minim după care poate veni mult-așteptata redresare a fotbalului nostru la nivel de primă reprezentativă.

Față de partida cu Polonia, selecționerul a schimbat nu doar sistemul, revenind la o formulă cu patru fundași, ci și câțiva oameni. Cu Hanca titular, România a adus în meniul său de joc câteva procedee tehnice care nu se mai văzuseră de pe vremea lui Lucică Sânmărtean, magicianul care tocmai și-a luat la revedere de la Națională înaintea primului fluier al arbitrului.

Dar „floricelele” lui Hanca au fost repede înghițite de mijocașii chilieni, care s-au și năpustit cu mingile furate spre poarta lui Pantilimon. În 10 minute era deja 2-0 pentru campioana Americii de Sud, iar România părea că se află, încă, în prelungirile meciului cu Polonia.

Fragili în apărare, „tricolorii” au existat în atac până în minutul 30 mai ales datorită combativității extraordinare a lui Florin Andone, un jucător care vorbește perfect, și la propriu, și la figurat, limba aprigilor jucători chilieni. După ce a scos un galben și era cât pe ce să se ia la trântă cu fotbaliștii sud-americani, Andone a obținut și eliminarea căpitanului oaspeților, Medel, după un fault pe care l-a făcut chiar el, foarte inteligent.

De la 1-2, după ce Stancu transformase deja magistral o lovitură liberă și după ce ratase câteva ocazii cât roata carului, România a controlat autoritar meciul 11 contra 10 și putea lejer să intre în avantaj până la pauză.

Daum a forțat repriza secundă cu Rotariu, Ivan, Grozav și Băluță și, culmea, echipa a arătat un joc mai legat ca oricând. Stanciu a profitat de încrederea antrenorului și a adus egalarea cu un gol de kinogramă, Ivan a fost actor principal în ratarea anului, iar laurii i-a cules, până la urmă, debutantul Băluță, care a reluat în plasă, pe final de meci, o minge respinsă în față după o nouă bombă a lui Stanciu.

România a încheiat meciul atacând în valuri, cum nu a mai făcut-o de multă vreme, și marea întrebarea e ce a reținut-o să joace așa și în meciurile decisive cu Danemarca și Polonia. E doar una dintre multele întrebări la care fotbalul românesc va trebui să răspundă până în toamnă, când va relua o campanie de calificare deja ratată.

Dar Euro 2020 nu e nicidecum atât de departe pe cât pare și avem foarte mult de lucru. Partea bună e că – ne-a demonstrat-o atât meciul de aseară de la Cluj, cât și victoria “tineretului”, 2-0 în Lichtenstein – avem cu ce…

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.