Oh là là! Slovenia bate Franța și trimite un avertisment României: „Știm să jucăm handbal!”

Andrei Năstase 2 decembrie 2017

Rămași în tribuna sălii din Trier să-și observe la lucru colegele de grupă, Ambros Martin și jucătoarele lui au avut ce să vadă: Slovenia, a doua adversară a României la Campionatul Mondial, e demnă de toată atenția! Iar Franța, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Rio și cu bronz la Campionatul European de anul trecut, va depune mărturie pentru asta.

Luate foarte repede încă din start, jucătoarele lui Olivier Krumbholz s-au văzut distanțate imediat la cinci și chiar șase goluri, iar Slovenia a reușit să-și păstreze un avantaj considerabil până la cabine, unde a intrat la adăpostul unui impresionant 13-10. În punctul ăsta, Slovenia arătase deja destule argumente pentru a fi luată în seamă și, încurajate puternic de albastrul tribunei, franțuzoaicele au realizat și ele că gluma s-a îngroșat: au început să joace mai mult cu pivotul, au profitat de câteva eliminări adverse și, după 40 de minute chinuitoare, au prins din urmă Slovenia: 17-17.

De aici încolo, toată lumea s-a așteptat ca meciul să alunece spre Pineau, Niombla și Lacrabère, numai că interii sloveniei nici n-au vrut să audă treaba asta: două goluri rapide, din două aruncări năprasnice, au readus Slovenia la conducere.

Krumbholz a simțit pericolul, a luat încă un timeout și, cu calm, a cerut jucătoarelor lui să lanseze ultimul asalt. Ascultătoare, franțuzoaicele l-au pornit fără întârziere: au încercat să compenseze prin determinare lipsa creativității din atac, s-au repezit cu capul înainte și brațul ridicat spre poarta excelentei Amrei Pandžić, au avut ultimul atac să egaleze și…au capitulat în fața zgârcitei apărări a Sloveniei.

Învingătoare meritoasă, Slovenia a câștigat cu 24-23 și a pus mâna pe două puncte foarte importante în contabilitatea unei grupe în care pornea cu șansa a cincea. 

Mai mult, dacă rămâne în zona aceasta, echipa asta are câteva arme cu adevărat impresionante: interii aruncă fără ezitare de la distanță (au făcut asta împotriva Franței, o specialistă a defensivei), pivoții își fac blocajele cu regularitate, iar extremele pornesc repede pe fiecare contră.

Toate astea descriu o echipă bine legată și încrezătoare care, dacă păstrează același ritm alert din jocul cu Franța, va pune câteva întrebări interesante României.

Iată ce a spus Ambros Martin despre victoria cu Paraguay și pregătirea meciului cu Slovenia.

Alte surprize 

Ajunsă la acest Mondial chinuită serios de accidentări, Olanda a pierdut (22-24) cu Coreea de Sud, iar echipa lui Helle Thomsen – antrenoarea lui CSM București – a arătat ca o umbră a finalistei ultimelor două turnee finale, Mondialul din 2015 și Europeanul de anul trecut.

În alte părți, Brazilia, campioana mondială din 2013, n-a reușit decât un egal cu Japonia, continuându-și pasa proastă din ultima perioadă, iar Polonia a izbutit o altă mică surpriză, 33-30 cu Suedia. Victoria polonezelor – care au câștigat chiar zilele trecute cu România, la Trofeul Carpați – contează mai ales pentru cei care își fac de pe-acum calcule privind eventuala adversară a României în sferturile de finală.

Așa cum știi, primele patru clasate din grupa României se vor întâlni în sferturi, după regula tabloului inversat (locul unu contra locului patru, locul doi contra locului trei), cu cele patru echipe calificate dintr-o grupă B foarte echilibrată, cu Norvegia, Suedia, Polonia și Ungaria în prim plan, înaintea Cehiei și Argentinei.

Tot în grupa României, Spania a depășit destul de clar (28-24) Angola, mai vechea noastră amintire (dureroasă) de la Rio, la capătul unui meci în care a condus de la un capăt la celălalt. Dar ambele echipe au arătat respectabil.

Nu putem spune același lucru despre Danemarca, care a ratat complet startul acestui turneu final. Învinse foarte clar de Muntenegru, 31-24, nordicele s-ar putea să se certe cu Brazilia pentru locul trei într-o grupă dominată deja de Rusia.

În fine, dacă tot vine vorba despre echipe dominatoare, Norvegia a făcut o demonstrație de forță (30-22) în ultimul meci al zilei. Simple spectatoare, unguroaicele lui Kim Rasmussen, antrenorul cu care CSM a câștigat Liga Campionilor acum doi ani, n-au putut face nimic mai mult decât să adune mingile din poartă. Cu obișnuita morișcă din atac, această echipă a Norvegiei pare din nou decisă să joace pentru aur. Și dacă o va face ca în prima repriză cu Ungaria, campioana en-titre va fi greu de oprit.

Programul României în Grupa A

România – Slovenia, 3 decembrie, ora 15.00

România – Spania, 5 decembrie, ora 21.30

România – Angola, 7 decembrie, ora 19.00

România – Franța, 8 decembrie, ora 19.00

Toate meciurile sunt transmise de Telekom Sport

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.