Adi Vasile: „E cea mai mare onoare a vieții mele să fiu antrenorul echipei naționale!”

Lead.ro 19 ianuarie 2021

Adrian Vasile a fost confirmat azi în funcția de selecționer al naționalei feminine de handbal a României, iar în paralel o va antrena și pe CSM București.

La 38 de ani, Adi Vasile și-a îndeplinit visul: de astăzi, antrenorul CSM-ului este oficial și selecționerul echipei naționalei României. Tehnicianul a semnat un contract valabil până în 20 decembrie 2021, timp în care va încerca să califice echipa națională la Jocurile Olimpice de la Tokyo și la Campionatul Mondial din Spania.

Prezent la conferința de presă, Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, s-a declarat liniștit de alegerea făcută la 12 ianuarie de Comisia Tehnică a Federației Române de Handbal.

Adrian Vasile a acceptat să fie antrenorul echipei naţionale şi ne-am pus de acord, iar acum vom semna contractul. Eu sunt mai liniştit acum, avem un staff tehnic, avem un program clar de pregătire şi de abordare a primului obiectiv, calificarea la Jocurile Olimpice. Lucrurile sunt puse pe un drum corect, spun eu. Contractul este valabil până pe 20 decembrie anul curent şi îmi doresc din suflet să ne oblige actualul staff tehnic să semnăm pe tot ciclul olimpic pentru Paris”, a spus Alexandru Dedu.

La rândul său, Adi Vasile, care îl înlocuiește pe Bogdan Burcea, după ce contractul acestuia, scadent la 31 decembrie 2020, nu a mai fost prelungit de Federația Română de Handbal, spune că așteaptă acest moment de când s-a apucat de antrenorat.

„Este extrem de onorant să fiu în această poziţie. Fără îndoială este cea mai mare onoare a vieţii mele să fiu antrenorul echipei naţionale. Este un drum pe care de abia aştept să-l începem. Eu şi staff-ul meu suntem foarte motivaţi să ne îndeplinim primul obiectiv de a ne califica la JO de la Tokyo”, a declarat el.

În paralel, Adi Vasile va continua să antreneze pe CSM București.

„Contractul meu cu CSM București este valabil până la sfârșitul actualului sezon, pentru discuții legate de sezonul următor, un acord de principiu a fost deja făcut”, a adăugat noul selecționer al echipei naționale feminine de handbal a României.

Adi Vasile și-a prezentat și staff-ul tehnic, singura noutate fiind cooptarea norvegianului Bent Dahl ca antrenor secund. În rest, va rămâne cu aceiași oameni din mandatul lui Bogdan Burcea: antrenorul cu portarii Jaume Fort Mauri, analistul Radu Cheregi și cei din staff-ul medical.

Fost handbalist, Adrian Vasile a evoluat timp de nouă ani la Steaua Bucureşti, formaţie cu care a câştigat un titlu, trei Cupe ale României şi Cupa Challenge.

„Eu am crescut cu echipa națională de handbal a României, am crescut având ca bornă ideea că în viață trebuie să îți cânte imnul, dacă vrei cu adevărat să fii considerat cineva în acest sport. Nu mi s-a întâmplat ca jucător la echipa națională de seniori, dar mă bucur foarte tare că mi se întâmplă acum”, a mai spus selecționerul.

Ca antrenor, Adi Vasile a fost secund al echipei feminine de handbal CSM Bucureşti între 2014 şi 2019, perioadă în care gruparea din Capitală a câştigat Liga Campionilor (2016). În octombrie 2019, el a fost instalat antrenor principal al formaţiei CSM Bucureşti, după demisia suedezului Tomas Ryde.

Între 2017 și 2020, Adi Vasile a fost şi antrenor secund al echipei naţionale a Muntenegrului, alături de Per Johansson.

Adi Vasile va debuta pe banca tehnică a României la turneul preolimpic din 19-21 martie, de la Podgorica. Naționala va juca acolo cu Norvegia, Muntenegru și Kazahstan. Primele două clasate se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Voi ajunge în calitate de adversar al echipei din Muntenegru, mă bucură foarte tare că sunt antrenorul României. E clar că le cunosc pe toate fetele care sunt acum în echipa națională a Muntenegrului, am lucrat în toți acești ani împreună, sunt convins că la fel de bine și ele mă cunosc pe mine”, a adăugat Adi Vasile.

**

Adrian Vasile a fost printre variantele de selecționer al României și anul trecut, după demitarea suedezului Tomas Ryde, dar a ales atunci să continue proiectul început în Muntenegru. Despre cum a primit avea propunere ne-a povestit anul trecut: „A contat în primul rând faptul că am două contracte în desfășurare, cel cu CSM și cel cu Muntenegru. Mi-era clar că aveam contract. Lucrurile astea făceau ca răspunsul meu să fie relativ logic și ușor de dat, dar trebuie să recunosc că atunci când am fost întrebat de către președintele Federației, m-am găsit într-o ipostază în care m-am întrebat: Wow, chiar se întâmplă asta, chiar am primit întrebarea? Și mi-a fost pe moment foarte greu să răspund. Dar cred c-a fost decizia cea mai corectă. Era foarte clar, am contract cu echipa Muntengrului și era greu de discutat.

Dar a fost o mare onoare pentru mine să fiu propus de către colegii antrenori și să am încrederea președintelui Federației pentru acest post, le mulțumesc tuturor și așa cum am mai spus-o, voi face tot ce depinde ca munca mea și rezultatele muncii mele să mă califice pentru încă o întrebare.”

Întrebarea a venit din nou acum, la începutul unui an dificil pentru echipa națională, care urmează să joace pe 19-21 martie calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde noul antrenor își va întâlni atunci fosta echipă, Muntenegru, dar și Norvegia.

Ce fel de antrenor e Adrian Vasile

Fost jucător la Steaua, cu care a câștigat Cupa Challenge în 2006, Adrian Vasile a fost preparator fizic și antrenor secund la CSM București încă din 2014, iar în octombrie 2019 a preluat rolul de antrenor principal al clubului bucureștean.

Stilul său de antrenorat, spune, e unul mai degrabă calm, ferm, decât vulcanic. „Eu sunt un antrenor apropiat de jucătoare, dar trebuie ca din această apropiere să le pot și critica, ca să ajut echipa, fără ca ele să creadă vreodată că e ceva personal. Pentru că nicio critică de-a mea nu va fi ceva personal. Eu cred în fiecare dintre ele și meseria mea este să le fac pe fiecare dintre ele să creadă în ele atât de mult cât cred eu în ele. Pentru că în final mingea este în mâna lor, decizia e în mâna lor, nu e la mine.

E și un antrenor care vorbește des despre nevoia de a crea sisteme care să funcționeze pe termen lung, atât la nivel de club, cât și de echipă națională, și despre crearea unei identități:

„Nici România, nici Muntenegru nu cred că stau bine la implementarea unui sistem bine pus la punct, în special în pregătirea fizică, și găsesc că este atât de important ca acest lucru să fie început încă de la vârste foarte tinere, de la 12 ani. Trebuie lucrat cu jucătorii fizic, pentru că e o bază, e precum fundația unei case. Trecerea la seniorat este foarte dură, în tot ce înseamnă specific handbalistic, iar dacă n-ai nici măcar pachetul fizic să te ajute, atunci ai impresia că te lovești de un zid. Și dintr-o dată îți scade încrederea în tine.

Lucrurile astea trebuie implementate foarte clar într-un sistem, iar oamenii care implementează sistemul acesta sunt conducătorii, cei care se ocupă de zona tehnică, cei care se preocupă de a forma identitatea handbalului: cum vrem să arătăm din punct de vedere fizic, cum vrem să arătăm din punct de vedere tehnico-tactic, care e structura noastră, cum vrem să ne comportăm; care este identitatea noastră.

Cred că deja de ceva timp e tot mai clar că trebuie să ne îndreptăm spre un sistem care în primul rând să ni se potrivească nouă, structurii noastre umane. Nu cred că implementarea unui sistem din oricare altă țară poate avea un rezultat foarte bun. Cred, în schimb, că trebuie să ne analizăm foarte bine psihologic, comportamental, din punct de vedere al istoriei, să vedem ce ni se potrivește nouă. Și când știm toate lucrurile astea, atunci putem împrumuta, așa cum au făcut și alții. Dar trebuie tot timpul să adaptăm pe fondul nostru.

„Ca om, mie mi-a plăcut să fiu de ajutor în locul unde sunt, de când m-am apucat de sportul ăsta, din orice postură am avut, de la jucător la preparator fizic, antrenor secund și acum principal. Dacă prin tot ce fac zi de zi ajut fetele, clubul, mai departe pot să ajut țara ca imagine, impact handbalistic, cu mare drag. Vreau și trebuie să fiu de ajutor.

 

Citește mai multe despre drumul lui Adi Vasile în antrenorat, ce-a învățat de la antrenorii cu care a lucrat, și mentalitatea de învingător cu care a crescut.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.