Cătălina Ponor: „Îmi doresc și muncesc pentru această medalie de aur din 2015. La Mondiale am fost accidentată, la Olimpiadă au fost emoțiile. Acum a venit”
Andreea Giuclea 23 aprilie 2017Ultima zi a Europenelor de la Cluj a început cu ropote de aplauze, încă dinainte ca gimnaștii să intre în arenă: crainicul a enumerat 27 de foste gimnaste care au câștigat medalii pentru România, oferind publicului ocazia să le aplaude și să le mulțumească încă o dată. Printre ele s-a numărat și Cătălina Ponor, triplă medaliată olimpică, de 13 ori campioană europeană și deținătoarea unui record la Europene: patru medalii de aur la bârnă. Pe care urma să-l depășească.
Era primul concurs important după Jocurile Olimpice de la Rio, unde a fost singura reprezentată a României, și unde s-a clasat pe șapte. A spus atunci – și ne-a reamintit și azi – că emoțiile au copleșit-o. Acum, deși evolua acasă, în fața a 7.000 de români care i-au scandat numele, și le-a stăpânit.
„Au fost emoții, dar am reușit să trec peste, au fost emoții constructive. Au fost cam ca cele din 2004 de la Atena, când m-am dus cu curaj, fără să bag în seamă ce se întâmplă în concurs, și mă bucur că la fel am făcut și acum.”
A lipsit din sală câteva minute, să-și schimbe costumul de antrenament în cel de concurs, și n-a văzut evoluțiile primelor concurente, nici pe-a campioanei olimpice Sanne Wevers (care a terminat pe cinci), nici pe-a Larisei Iordache, care a făcut câțiva pași în spate la coborâre (și care a câștigat bronzul). Când i-a venit rândul, și-a aranjat trambulina pentru urcare. La Rio se dezechilibrase la saltul pe aparat, dar acum a aterizat cu siguranță. Așa a continuat la fiecare săritură, răsucire și piruetă, atrăgând exclamații de admirație din tribune și reușind unul din cele mai bune exerciții la bârnă în ultimii ani. Așa cum ies la antrenamente, cum ne-a povestit la final.
A nimerit și aterizarea, a coborât și a așteptat nota cu ochii în lacrimi, la fel ca la Rio. Doar că acum erau lacrimi de fericire, pentru că avea cea mai mare notă: 14.566. A rămas pe locul unu până la final, când a izbucnit din nou în lacrimi. Când Marian Drăgulescu i-a pus tricolorul pe umeri, iar Nadia medalia de aur la gât.
E o medalie pe care o așteaptă din 2015, de când a revenit în gimnastică, la 27 de ani, cum a povestit după premiere, când jurnaliștii au întrebat-o dacă simte că e o revanșă față de Olimpiadă: „Eu am muncit pentru această medalie de aur. Cred că din 2015 tot muncesc și mi-o tot doresc, chit că era la Mondiale, Olimpiadă sau Europene. La Mondiale am fost accidentată, a fost operația la tendon. La Olimpiadă au din păcate fost emoțiile, care au dat rezultatul care a fost. Iar acum din fericire am reușit în sfârșit să urc pe podium.”
„Sunt foarte emoționată, încă îmi tremură mâinile pentru că am muncit foarte mult pentru această medalie, mi-am dorit-o din tot sufletul. Mi-am dorit să mai cânte încă o dată imnul pentru noi românii și mă bucur că am reușit.”
Cum spunea și Marian Drăgulescu ieri, medalia cucerită acasă e printre cele mai speciale și pentru Ponor, dar nu le întrece pe cele de la Atena, de la prima ei Olimpiadă. Mai ales că a fost obținută după o revenire și-o operație, după accidentări și dureri, iar asta pentru Ponor e mai important decât statistica. (Cu 13 medalii europene, o depășește pe Nadia, care are 12). „Sincer, n-am stat să număr medaliile, pentru mine a fost important să am rezultatul pe care mi l-am dorit. Am încercat să mă adun, să trec peste durerile pe care le am, să pot să-mi fac integralul așa cum știu eu.”
Abia coborâtă de pe podium, cu medalia la gât și în blițurile fotografilor, gimnasta care va împlini 30 de ani în august se gândește deja la următoarea competiție. „Cu siguranță merg mai departe. Când o să auziți din gura mea că mă retrag, atunci mă voi retrage. Deocamdată nu mă opresc.” Se gândește la Tokyo? „Haideți s-o luăm pas cu pas. Momentan am trecut de acest Campionat European, pe care l-am așteptat cu mult drag, vin Mondialele. Bucuria atât a fost, cât am fost pe podium, cât au aplaudat românii pentru mine, de acum trebuie să ne întoarcem înapoi în sală și să o luăm de la capăt.”
Catalina Ponor, 5 time European Champion on beam!!!#EChCluj2017 pic.twitter.com/VigcEZa90U
— UEG (@UEGymnastics) April 23, 2017
Corespondențele de la Cluj și celelalte articole dedicate Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică Petrom sunt oferite, pe Lead.ro, de OMV Petrom.
Urmărește secțiunea dedicată pe Lead.ro ca să nu ratezi niciunul dintre articole.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni