„Cel mai frumos moment din viața mea”. La 16 ani, Robert Badea încheie pe 5 finala de la 400 de metri mixt

Lead.ro 10 decembrie 2023

Cu puțin înainte de finala de la 100 de metri liber a lui David Popovici, o audiență generoasă la Otopeni și-a mai găsit un favorit. Numele lui Robert Badea a fost scandat ca pe stadion, iar demonstrația de afecțiune, cu totul meritată, a funcționat din plin. Pentru că l-a împins pe tânărul de doar 16 ani spre un rezultat excelent, locul 5 în finala de la 400 de metri mixt, prima lui finală europeană la seniori.

Robert a încheiat în 4:07:57 o cursă câștigată de italianul Alberto Razzetti (3:57:01), românul stabilind un nou record național al probei. El și-a spulberat timpul cu care reușise să se califice de dimineață, al șaptelea dintre finaliști. În semifinală, Robert înotase în 4:11:38, dar, deși nu are multă experiență în a înota două curse în aceeași zi la un astfel de nivel, sportivul antrenat de Iulia Becheru s-a depășit pe sine.

„M-au ajutat mult încurajările publicului, cred că asta m-a și făcut să obțin acest timp”, ne-a spus el, la final. „Sunt foarte fericit că mi-am îmbunătățit iar timpul. Vă dați seama, locul 5 în Europa este incredibil”, a spus Robert, care și-a dorit mult să înoate în astfel de circumstanțe, cu un astfel de public. „Da, m-am bucurat de cursă. M-am bucurat de toți banii, dacă pot să spun așa”, a zâmbit el. „Cred că e cel mai frumos moment din viața mea”.

„E o mare realizare ca la 16 ani să fie pe 5 în Europa, e fantastic, mă bucur că a reușit, pentru că avea mari emoții și sper să îi dea încredere pentru viitor. După ce a făcut timpul de dimineață nu credea că-l mai atinge, dar uite că a reușit”, a spus și antrenoarea lui (foto stânga, alături de Robert și de Camelia Potec).

 

Finala lui Robert a fost a 8-a reușită de delegația română la acest Campionat European găzduit în condiții excelente de Otopeni: ștafetele de 4×50 liber masculin și 4×50 mixt masculin, Diana Stiger, locul 6 la 800 metri liber, Vlad Stancu, locul 6 la 1500 metri liber, Andrei Ungur, medalie de bronz la 100 metri spate și cele două finale ale lui David Popovici, locul 4 la 200 metri liber și medalia de bronz la 100 de metri liber. Pe lângă asta, numeroase alte prezențe în semifinale, plus multă experiență și expunere în condiții de competiție la cel mai înalt nivel pentru o serie de sportivi foarte tineri, care nu mai concuraseră anterior într-un astfel de context. Totodată, ocazia asta i-a introdus pe toți publicului, poate mai puțin familiar cu alte nume, arătându-le fanilor că, dincolo de David, există mulți alți sportivi tineri talentați.

De altfel, despre acest moment bun prin care trece natația din România ne-a vorbit și Răzvan Florea: „Să știți că în ultimii trei-patru ani natația românească a crescut foarte mult. Poate lumea se uită la vârfurile cu care ne-am obișnuit, David, Vlad Stancu, Patrick, fetele – Daria Silișteanu, Aissia Prisecariu, Rebeca Diaconescu–, dar să știți că pe lângă acești copii, și din urmă vin copii foarte talentați. Dacă vom avea grijă de copiii care vin din spate, putem avea rezultate bune și pe viitor. Mă refer la 2028, la Olimpiada de la Los Angeles, unde eu cred că vom sta mai bine decât acum.”

„Performanțele lui David, despre care toată lumea știe că e un înotător de valoare internațională, au ridicat standardele echipei naționale și ceilalți copii sunt motivați și și-au dat seama că, uite, un român a reușit să facă acest lucru și poate și noi vom reuși. Punându-ți în minte acest lucru, că poți face și tu, cred că mai mulți copii visează să ajungă în topul mondial și atunci sunt mai motivați. Și cred că și imaginea înotului a crescut foarte mult, ochii sunt ațintiți asupra noastră, noi trebuie să livrăm și să arătăm că avem valoare.”

 

Citește toate articolele despre Campionatul European de înot din România

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.