Clujul a cedat meciul al doilea cu Riesen. Dar te poți aștepta că vor da absolut totul într-un meci decisiv cât un sezon

Adrian Țoca 14 aprilie 2022

U-BT Cluj a fost învinsă de Riesen Ludwigsburg în meciul 2 din sferturile de finală ale Champions League, 92-75. După un meci frustrant, în care a avut de suferit, U are acum șansa să răspundă în decisivul de la Cluj, de marți, 19 aprilie (19:00). Biletele sunt puse în vânzare de joi, de la ora 16:00.

Ludwigsburg au fost cine știam că sunt. Și-au pus în aplicare strategia atipică, acel plan de joc bazat pe o agresivitate sufocantă care îi face un adversar atât de complicat. Au adus o energie superioară și au câștigat meciul al doilea, forțând un decisiv la Cluj săptămâna viitoare. 

A fost o seară lungă și grea pentru Cluj, în ciuda unui început altminteri promițător. Trecuse doar un minut și jumătate din primul sfert și U era deja în bonus, adunând fault după fault în primele atacuri. Dar, deși campioana României a urcat la +5 și a închis primul sfert în avantaj, ceva parcă nu părea în regulă în acest meci care avea curând să ia o turnură nefastă pentru vizitatori. Și, într-adevăr, Ludwigsburg a deschis sfertul al doilea cu un run de 9-0 și a început să aplice o presiune constantă în apărare, forțând turnover după turnover. Românii au apărut târziu și tot mai greu pe tabelă, fiind ținuți la doar 14 puncte în acest sfert în care Riesen a început să preia controlul asupra meciului și să dea semne că n-o să-l mai cedeze. Cu aceleași recuperări ofensive care le-au dat numeroase oportunități pe second chance, oamenii lui John Patrick nu s-au mai lăsat afectați nici de coșul de trei puncte pe buzzer al lui Patrick Richard, care a menținut diferența la șapte puncte la pauză. 

Faulturile s-au adunat, de asemenea, în tabăra Clujului; Bircevic și Hogue au fost obligați să ia loc pe bancă, iar Dustin a strâns cinci greșeli personale devreme, undeva pe finalul sfertului trei, unul care s-a încheiat la egalitate. Asta, în ciuda dificultăților întâmpinate în atac de U, care a fost adesea forțată să paseze sau să arunce eronat, suferind în mod particular de la linia de trei puncte. Dar, deși diferența rămânea una rezonabilă, U nu a reușit să-și ridice jocul la un nivel care să dea cu adevărat speranțe pentru sfertul patru, când diferența s-a balonat, ajungând rapid la +19, după ce germanii au deschis sfertul cu o serie de 10 puncte consecutive. A fost cea mai mare diferență cu care a fost condusă U în această ediție a Champions League, și în tot sezonul de altfel, iar clujenii au reacționat prompt, ciuntind-o treptat, până când au ajuns la minus opt, la 79-71. 

Că într-o astfel de seară în care puține locuri au mers bine Clujul a putut face lucrurile interesante pe final și a dat impresia, cu trei minute rămase, că victoria lui Riesen tot nu e sigură, spune multe despre reputația excelentă pe care și-a construit-o echipa lui Mihai Silvășan. Nimeni n-a uitat revenirile cu Holon sau cu Darrusafaka, cea din urmă cu o revenire absurdă de la -17 în sfertul patru; victoriile acelea fac acum parte din cartea de vizită a lui U în Europa și impun respect adversarilor. Până la urmă, acel push de final a fost oprit repede de Riesen, care a încheiat meciul cu un run de 13-4, punând victoria, meritată și incontestabilă de altfel, la adăpost. Sigur, se putea întâmpla orice: un stop în apărare și un coș de trei puncte pe atacul următor ar fi făcut meciul unul de cinci puncte, cu trei minute de jucat. Dar dinamica generală a meciului, cifrele, cele 21 de mingi pierdute (o cifră ce-ți face viața un coșmar pe terenul lui Ludwigsburg), energia gazdelor, toate asteau au arătat către victoria lui Riesen. 

Însă, din nou, într-o zi rea și grea, e important să lupți până la capăt, e important să arăți că ai în continuare ambiție și că poți lupta în ciuda faptului că jocul nu merge. Să nu renunți. Și exact asta a făcut Clujul.

Și e important că au luptat și și-au oferit un motiv pentru care să se simtă bine, pentru că acum e rândul lor. Riesen și-a protejat terenul, acum e rândul Clujului să facă același lucru. E un motiv pentru care în această serie foarte dificilă terenul propriu e atât de important, și marți seară de la 7 ne vom putea convinge încă o dată de ce. Ludwigsburg e o nucă foarte tare, e cu adevărat adversara cea mai dificilă pe care o puteau primi clujenii în sferturi; însă acea victorie din Belgia cu Oostende, care a adus lui U locul 1 în grupa anterioară, s-ar putea să-și arate importanța săptămâna viitoare. 

Când 10.000 de clujeni sunt din nou așteptați la BT Arena pentru a-și purta favoriții către o calificare istorică. Ajutorul fanilor a fost esențial și în meciul 1, și va conta încă o dată masiv și în meciul 3. 

“Ei au venit cu mai multă energie în repriza a doua azi. Asta e puterea lor cea mai mare, iar noi n-am reacționat bine la asta. Bravo lor. Dar acum trebuie să ne pregătim mai bine și în șase zile, în fața fanilor noștri, să încercăm să câștigăm seria”. Mesajul lui Andrija Stipanovic spune deja câte ceva din ceea ce simt, probabil, oamenii lui Mihai Silvășan în acest moment. Motivația lor va fi masivă pentru meciul de săptămâna viitoare. Un meci pentru care au muncit un an întreg și pe care ei, și publicul lor, îl merită.  

Formatul acesta eliminatoriu de tip playoff – fie că e best of 3, best of 5 sau best of 7 – e spectaculos pentru că permite și invită la ajustări tactice între meciuri. După ce s-a lovit de agresivitatea sufocantă a germanilor în meciul 2, U-BT are acum oportunitatea să vină cu propriile ajustări și cu propriile răspunsuri pentru decisivul din BT Arena. 

E cel mai important meci european din istoria acestei echipe și, pentru majoritatea jucătorilor din echipă, e cel mai mare meci al carierei. Nu e niciun motiv să nu credem că nu se vor ridica la înălțimea ocaziei.

Foto: U-BT / Champions League

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.