CSM București pierde cu Rostov, dar o recâștigă pe Cristina Neagu, reintrată în formă la timp pentru Campionatul European

Andrei Năstase 19 noiembrie 2020

CSM București pierde derbiul cu Rostov, 22-27, din Liga Campionilor, și se vede împinsă pe locul doi într-o Grupă A în care este bine plasată în continuare.

Dar există și o veste bună: Cristina Neagu, cu 11 goluri și alte câteva pase decisive pentru colegele ei, joacă deja la un nivel foarte înalt, deși a lipsit mult în ultimele săptămâni. Or asta e foarte important, dacă ne gândim că lotul României se reunește peste două zile la București, înainte de plecarea spre Campionatul European din luna decembrie (3-20).

Pentru CSM București, aceasta a fost a doua înfrângere în primele opt meciuri din Liga Campionilor.

Meciul

Buni prieteni și colaboratori în ultimii patru ani la echipa națională a Muntenegrului, Adi Vasile și Per Johansson s-au văzut pentru prima dată în postură de adversari. Cine va fi avantajat? A fost una dintre întrebările dinaintea meciului.

Dar întrebarea principală a fost dacă, cât și cum va juca Cristina Neagu în acest ultim test oficial înaintea Campionatului European din luna decembrie (3-20). Primul răspuns a venit încă din start, pentru că Adi Vasile a început cu Cristina din primul minut. Ea a reușit angajarea pe care Cvijic a transformat-o în primul gol al CSM-ului, după cinci minute destul de tensionate.

Rostov a început mai bine, cu trei goluri din primele cinci atacuri. Cu o circulație foarte bună – coordonată de excelenta Zaadi, adusă anul acesta de la Metz -, rusoaicele s-au dus la 4-1 după opt minute. Neagu a redus diferența, Vyakhireva, cu o depășire de care numai ea e în stare, a refăcut-o imediat și noi ne-am dat seama că lui CSM îi va fi greu să reușească încă un meci cu mai puțin de 25 de goluri primite. (Ar fi fost al cincilea.)

Asta a intuit probabil și Cristina Neagu, care a rezolvat de la distanță următoarele două atacuri ale lui CSM: 4-6, trei goluri și o pasă decisivă pentru Neagu.

Rostov a răspuns prin alte două goluri de pe extremă – după angajări sărite din centru, o schemă care s-a repetat de patru-cinci ori în primele 15 minute -, și chiar dacă Lazovic și Neagu și-au ținut echipa aproape, Adi Vasile a simțit nevoia unui time-out prin care să-și așeze mai sus, la opt-nouă metri, linia defensivă. Asta pentru a le întâmpina mai devreme pe Zaadi și Vyakhireva, cele care fac și desfac jocul acestei echipe care trimite șapte jucătoare la echipa națională a Rusiei.

Neînvinsă în primele șase meciuri pe care le-a jucat în această Grupă A – de fapt, neînvinsă în cele 16 meciuri cu Johansson pe bancă -, Rostov a făcut un singur pas greșit în Liga Campionilor: egalul surprinzător de acasă cu Krim, 23-23, în septembrie.

Și nu doar rezultatele au fost bune, ci și jocul. Mai ales cel din atac, unde Per Johansson are soluții multiple pe fiecare post – și asta în ciuda unor absențe importante care se văd, e drept, mai mult în defensivă.

Și mai ales dacă în echipa adversă apare o jucătoare ca Neagu, care în primele 20 de minute, până la 10-8 pentru Rostov, a reușit cinci goluri și două angajări decisive.

Abia după  20 de minute a fost lăsată Cristina să se odihnească puțin pe bancă. În locul ei a intrat Omoregie, însă Rostov a profitat imediat cu două goluri din centru și un al treilea pe contraatac. A fost acțiunea la care Gabi Perianu a primit a treia ei eliminare de două minute – și cartonașul roșu.

După al patrulea gol încasat fără răspuns, Adi Vasile a cerut al doilea time-out al reprizei și a retrimis-o în teren pe Neagu. Fără ea pentru doar patru minute, echipa a pierdut contactul cu Rostov: 14-8 în minutul 24. Și Zaadi, cu al doilea ei gol de la distanță, a rotunjit imediat numerele.

Până aici, la -7 după 25 de minute, Rostov a fost mai bună peste tot. O superioritate subliniată de faptul că opt jucătoare ale campioanei Rusiei au reușit să marcheze, față de patru pentru CSM. Omoregie s-a alăturat și ea acestui grup, dar Vyakhireva s-a strecurat cumva pe culoarul ei favorit, între inter și extremă, pentru un 16-9 deloc încurajator pentru Neagu și colegele ei.

CSM a mai reușit un gol până la pauză, prin Carmen Martin, însă a fost abia a doua reușită din extremă. Pentru comparație, Rostov a reușit șapte.

Ieșite de la vestiar mai energice și mai agresive în apărare, jucătoarele lui Adi Vasile au blocat primele două atacuri ale lui Rostov și au venit imediat la -4 (12-16), cu un nou gol (al șaselea) și altă pasă decisivă (a patra) pentru Neagu.

Ambele reușite au venit din atacuri în superioritate, fără portar – o tactică pe care Adi Vasile a folosit-o cu destul succes în ultima vreme -, numai că Vyakhireva și Zaadi n-au rămas datoare, au rezolvat superb următoarele două atacuri ale adversarelor, și când Neagu a ratat și ea ținta de la distanță, Rostov s-a distanțat la 19 și apoi 20-12: cea mai mare diferență a meciului.

Că CSM a arătat puterea să mai revină o dată, cu trei goluri consecutive, asta va fi o veste bună și pentru Adi Vasile, dar și pentru fanii Naționalei de handbal, care pot fi mai liniștiți acum: Cristina Neagu joacă deja la un nivel foarte înalt, deși a lipsit atât de mult în ultimele săptămâni.

Cu alte trei goluri – nouă în nici 45 de minute! – Cristina și-a ajutat echipa să pună presiune pe Rostov, iar Johansson s-a văzut nevoit să ceară un time-out la 21-17, cu 15 minute înaintea finalului.

O contribuție serioasă la revenirea aceasta a avut și Denisa Dedu, care a început să citească aruncările de la distanță ale rusoaicelor. Când Denisa a blocat și de la linia de șapte metri, lucrurile s-au complicat și mai tare pentru Rostov, care și-a pierdut – măcar pentru câteva minute – reperele.

În condițiile astea, CSM a continuat să se apere agresiv, Zaadi a fost scoasă din joc la 10-11 metri de poarta Denisei, iar micuța și exploziva Vyakhireva s-a trezit că trebuie să rezolve ea singură atacurile lui Rostov. Din păcate pentru CSM, n-a făcut-o deloc rău.

Pentru fiecare reușită a lui Neagu, Vyakhireva – una dintre cele mai bune jucătoare ale lumii în ultimii ani – a răspuns cu gol sau pasă de gol pentru coechipierele ei, astfel că distanța de trei-patru goluri a fost păstrată până în minutul 55: 24-20, când Dedu a blocat-o pe Zaadi din șase metri, pentru a-i da lui Cvijic ocazia să-și aducă echipa la -3.

Roșu la față și tot mai agitat pe margine, suedezul Johansson s-a mai liniștit puțin când Borshchenko, și ea foarte activă, a făcut 25-21 cu doar trei minute rămase de jucat. De aici încolo, CSM n-a mai putut să revină.

S-a terminat 27-22 pentru Rostov, care s-a desprins în fruntea Grupei A: 13 puncte, două mai multe decât CSM București. Și un meci în mână. Vipers și Metz sunt mai în spate, dar au doar patru, respectiv cinci meciuri jucate.

În noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, CSM București trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai aproape de obiectivul de-a participa în Final 4-ul de la Budapesta, în primăvara viitoare. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.

Declarațiile

La conferința de presă de după meci, Adi Vasile a spus că Rostov merita să câștige, dar că e mulțumit de cum s-au descurcat jucătoarele sale în ultimele luni, complicate pentru club: „Rezultatul e unul corect, cred că Rostov a fost mai bună, fără dubiu. Au speculat, cel puțin în prima repriză, aproape fiecare ocazie, și când ai în echipă jucătoare așa valoroase și experimentate, vor ști cum să folosească acele momente. Sigur că nu sunt fericit cu apărarea noastră din prima repriză, e greu să revii după așa o diferență, trebuie să joci o repriză secundă perfectă. Dar în final, eu sunt mulțumit cu tot ce au făcut jucătoarele mele în lunile acestea. A fost o perioadă complicată, cu situația de aici, dar și cu virusul și le respect mult pentru tot ce au facut lunile acestea. Suntem pe locul doi, sunt fericit și onorat să fiu antrenorul lor.”

Întrebat cum s-a simțit să revină în Sala Polivalentă ca adversar, Per Johansson a spus că n-a simțit nimic special. „Sigur că m-am bucurat să fiu aici, mă simt ca și cum joc acasă. Respect mult CSM-ul și munca lui Adi. Sunt doar fericit că am putut avea o performanță bună aici. Când două echipe au aproape același nivel și una dintre ele obține un avantaj de la început, cum am făcut noi – pentru că am jucat foarte bine în atac -, a fost un start care ne-a dat multă încredere. N-am pierdut deloc de când am venit la Rostov, suntem obișnuiți să câștigăm. Știam că CSM a mai revenit din astfel de momente, dar cred că startul nostru bun a pus CSM sub presiune.”

Într-un interviu la DigiSport, Cristina Neagu a vorbit și ea de restanțele salariale: „Abia azi am primit primul salariu din acest sezon, pentru luna iulie. Nu spun că ăsta e un motiv pentru care am pierdut azi, dar lucrurile se adună, s-au adunat și lunile acestea de restanțe și cred că per total echipa a făcut o figură frumoasă în Liga Campionilor. Am pierdut azi, într-adevăr, dar suntem pe locul doi în grupă, ne batem în continuare la primele două locuri, cu șanse reale de a merge direct in sferturile de finală ale competiției, așa că suntem în cărți. Suntem triști pentru ce s-a întâmplat azi, pentru că nu am reușit să ne facem jocul așa cum ne doream, însă mai sunt meciuri de jucat. (…) Cred că o echipă care are pretenții să meargă în Final 4-ul Ligii Campionilor și care-și dorește să se bată pentru trofeul Ligii Campionilor trebuie să-și respecte jucătoarele și mai ales să le plătească la timp, pentru că asta este într-adevăr o problemă pe care nu putem s-o ascudem în cadrul echipei. Însă toate fetele au încercat să vină la antrenament în fiecare zi și să dea ce au mai bun și cred că în mare parte, în această primă parte a sezonului am făucut o figură frumoasă.”

**

În Grupa B, SCM Râmnicu Vâlcea va rămâne pe ultimul loc până după Campionatul Euroepan, căci meciul de la Dortmund, care urma să se joace duminică, pe 22 noiembrie, a fost și el amânat. Într-o grupă tare complicată, SCM a pierdut primele cinci meciuri și se va bate probabil pentru locul 6. Sau poate chiar locul 5, dacă ne gândim la forța de joc pe care SCM, cu o echipă incompletă, a arătat-o pe terenul lui Buducnost.

Pentru CSM București, acesta a fost ultimul meci oficial al unui an complicat nu doar de apariția noului coronavirus, dar și de restanțele salariale: recent, jucătoarele au primit banii pentru luna iulie. Și cum meciul cu Bietigheim, programat pentru 22 noiembrie, a fost amânat și el – ca multe altele în actuala ediție a Ligii Campionilor – din cauza cazurilor de Covid-19, jucătoarele internaționale ale CSM-ului se vor îndrepta acum spre echipele lor naționale.

Lotul României se reunește la București, pe 22 noiembrie, și CSM trimite patru jucătoare pentru Campionatul European: Denisa Dedu, Laura Moisă, Crina Pintea și Cristina Neagu.

Federația europeană (EHF) și Federația din Danemarca lucrează la o soluție de ultim moment pentru organizarea în Danemarca a întregului turneu final – asta după retragerea Norvegiei.

La gândul revenirii în Danemarca, acolo unde România a câștigat ultimele ei medalii – bronz la Mondialul din 2015, tot bronz la Europeanul din 2010 -, Cristina Neagu a vorbit, într-o amplă discuție cu EHF, despre turneul final din 2015 și accidentarea din 2018, dar și despre așteptările dinaintea turneului care urmează să înceapă pe 3 decembrie:

„Danemarca e unul din locurile în care îmi place cel mai mult să joc handbal. Medaliile pe care le-am câștigat sunt legate de Danemarca și acum urmează Campionatul European. Când mă gândesc la asta, îmi vine în minte: acum e momentul, ăsta e locul. Sigur că acum lucrurile sunt total diferite, e pandemie, nu știm ce reguli vor fi, nu știm ce se va întâmpla. Momentan pare că să te ferești de virus e mai important decât cum joci, pentru că toate ne temem să nu ne îmbolnăvim, pentru că nu am putea să jucăm și să ne antrenăm. Deci lucrurile s-au schimbat.”

Cristina a mai spus că „e important ca echipa să-și cunoască nivelul și șansele pentru turneul preolimpic”: aici.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.