Norvegia se retrage din organizarea Campionatului European de Handbal Feminin. România ar putea juca la Kolding meciurile din grupă

Lead.ro 16 noiembrie 2020

Cu doar 17 zile înainte de start, Federația Norvegiană de Handbal a anunțat că nu va putea organiza Campionatul European de Handbal Feminin (3-20 decembrie), din cauza restricțiilor stricte impuse de autorități privind controlul pandemiei. E o decizie pe care lumea handbalului o aștepta de câteva săptămâni, de când au fost anunțate măsurile norvegiene, iar azi a venit confirmarea.

„Trebuie să recunoaștem, cu inima grea, că de data aceasta nu vom putea găzdui Campionatul European acasă”, spune într-un comunicat de presă Kåre Geir Lio, președintele federației norvegiene, care a avut discuții repetate în ultimele luni cu Ministerul Culturii, cu guvernul și cu autoritățile medicale norvegiene pentru a găsi o soluție. „Am încercat din răsputeri să găsim o soluție, dar e momentul să acceptăm că nu este posibil, având în vedere măsurile care se aplică aici. Respectăm asta. Am spus de mai multe ori că autoritățile norvegiene sunt lideri în felul în care gestionează pandemia, și mă bucur să repet asta.”

Reamintim că naționala României urma să joace meciurile din Grupa D la Trondheim. Regulile impuse de autoritățile norvegiene presupuneau ca jucătoarele să fie complet izolate de fani, familii sau presă, să nu aibă voie să părăsească hotelul decât pentru a merge la meciuri sau la sala de forță, iar dacă va exista un singur caz pozitiv în echipă, aceasta să fie eliminată din turneu, la fel și echipa adversă cu care a avut ultimul meci.

Federația europeană caută acum soluții pentru ca Danemarca să preia și meciurile care urmau să fie găzduite de Norvegia – cele din grupe, dar și semifinalele și finala -, iar federația daneză spune că va anunța mai multe pe 17 noiembrie.

„Căutăm deja soluții pentru a găzdui în Danemarca întregul turneu, dar nu pot spune mai multe momentan”, spune într-un comunicat Per Bertelsen, președintele Federației daneze, care recunoaște și că e dezamăgit de acest deznodământ. „Sigur că așteptam să găzduim acest turneu împreună cu Norvegia. Au fost multe, multe ore de cooperare și pregătire pentru a planifica totul și suntem triști că restricțiile norvegiene îi afectează pe colegii noștri din federația norvegiană.”

Conform informațiilor televiziunii daneze TV 2 Sport, meciurile care urmau să aibă loc în Norvegia ar putea fi găzduite de Kolding. Danemarca a fost și ea nevoită să facă schimbări și a mutat meciurile care urmau să se joace la Frederikshavn în Herning.

„Trăim zile dificile, lumea e în mijlocul unei pandemii. Dar în zilele următoare vom face același lucru pe care l-am făcut în ultimele luni: să căutăm, zi de zi, soluții pentru ca turneul să poată avea loc într-un mod responsabil. Sperăm ca asta să se întâmple în Danemarca”, a mai spus președintele Federației norvegiene.

Uite cum arată grupele Europeanului

Meciurile României din grupa preliminară ar fi trebuit să aibă loc Trondheim, și e posibil să fie mutate acum la Kolding.

În Main Round se vor califica primele trei echipe din fiecare grupă, iar cele două grupe principale vor fi jucate la Herning (Danemarca).

Lotul României pentru EURO

Cele 16 echipe participante la EURO au trimis către EHF loturile preliminare de 35 de jucătoare, din care 16 vor participa la turneul din decembrie.

Alături de Diana Ciucă, obișnuită deja cu echipa națională, pe lista României mai apar alte două jucătoare născute în anul 2000: Andreea-Bianca Chetaru (portărița de la Craiova) și Andreea Popa (coordonatoarea lui Minaur Baia Mare). Mezina acestui lot preliminar este Oana Borș, extrema lui Minaur, născută în 2003.

La ultima acțiune a echipei naționale, la final de septembrie, antrenorii Bogdan Burcea și Robert Licu au lucrat cu următorul grup de jucătoare:

Denisa Dedu ( CSM București), Yuliya Dumnaska ( HC Podravka Vegeta), Diana Ciucă ( SCM Rm. Vâlcea), Raluca Băcăoanu (CS Gloria 2018, Bistrița Năsăud), Anca Polocoser (CS Minaur Baia Mare), Nicoleta Dincă (CS Gloria 2018 Bistrița Năsăud), Raluca Petruș ( SCM Gloria Buzău), Ana Maria Iuganu (SCM Gloria Buzău), Cristina Laslo (CS Minaur Baia Mare), Laura Moisă ( CSM București), Bianca Bazaliu (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM București), Laura Popa (CS Rapid București), Andreea Rotaru (SCM Gloria Buzău), Ana Maria Savu (SCM Craiova), Sonia Seraficeanu (SCM Minuaur Baia Mare) și Ana Maria Țicu (SCM Craiova).

Cristina Neagu, momentan accidentată, ar urma să revină pe teren pentru meciul lui CSM București contra lui Krim, pe 7 noiembrie, în vreme ce Eliza Buceschi – acum la Rapid – a revenit și ea după lunga suspendare prin care ea și colegele ei de la Corona Brașov au trecut.

Eliza și Cristina Laslo ne-au povestit recent despre impactul pe care această încercare l-a avut asupra lor. Poveștile lor sunt aici și aici. Revenirea lor la Națională ar putea aduce multe din argumentele care au lipsit echipei României la Mondialul din Japonia, în decembrie 2019.

***

România s-a calificat la EURO după ce ultimele meciuri de calificare din acest an au fost suspendate din cauza Pandemiei. Astfel, calificarea a fost obținută baza locului 4 obținut la Europeanul din Franța din decembrie 2018.

Echipa a trecut prin momente dificile de la acel loc 4, marcate de accidentarea Cristinei Neagu, de schimbările de pe banca tehnică și mai ales de suspendarea jucătoarelor Coronei Brașov pentru un tratament intravenos cu laser de joasă frecvență, o metodă interzisă de regulamentul Agenției Mondiale Anti-doping (WADA).

Europeanul din acest an poate fi o șansă de izbăvire pentru România, scrie specialistul EHF Chris O’Reilly, după dificultățile avute la Mondialul din Japonia din decembrie 2019, unde România s-a clasat pe locul 12. „Șansele ca România să repete victoria cu Norvegia din grupele Europeanului din 2018 sunt de 33%”, adaugă O’Reilly, „mai ales că acum grupa se va juca pe tărâm norvegian”.

 

FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.