Cu Dumanska, Buceschi și Neagu în ziua lor bună, România învinge Austria, își confirmă prezența la Campionatul European!

Lead.ro 11 iunie 2018

Pe finalul unui sezon lung, pe care-l vom agăța de perete în câteva puncte greu de uitat – frumosul Mondial din Germania și enervanta înfrângere din sfertul de finală cu Cehia, isprava Craiovei în Cupa EHF, succesul băieților de la Turda în Cupa Challenge și o nouă apariție a CSM-ului în Final4-ul Champions League – echipa națională de handbal feminin a trebuit să-și adune puterile pentru ultimul test serios: deplasarea din Austria, echipa care a bătut acum câteva luni Rusia, campioana olimpică de la Rio.

Miza: calificarea de pe primul loc (care aduce cu el statutul de cap de serie) la Campionatul European din Franța.

Mereu modest, neamțul (născut la Timișoara) Herbert Müller, care antrenează echipa Austriei de mai bine de zece ani, a prefațat cu simțul umorului întâlnirea: „România pornește, și asta fără dubii, cu prima șansă. Ne va fi foarte greu să repetăm succesul cu Rusia, dar vom face tot ce depinde de noi. Cine știe, poate obținem un punct și toată lumea va fi fericită: România cu primul loc în grupă, noi cu calificarea.“

Într-adevăr, ambele echipe au început jocul cu calificarea pe masă, însă au privit-o diferit: România – ca pe o promisiune care trebuia respectată, Austria – ca pe o imensă surpriză. 

Și fără vreme de pierdut, ambele echipe au pornit tare. Pe o suprafață de joc groaznică – așa cum au numit-o jucătoarele României încă de la primul antrenament -, primele minute i-au aparținut Crinei Pintea, care a marcat un gol și a obținut trei aruncări de la șapte metri (două ratate) în primele șapte minute. De partea cealaltă, începutul a fost confiscat de portărița Blazek, care a reușit cinci-șase parade grozave, egalate doar de intervențiile Yuliyei Dumanska, care și-a continuat și ea forma bună în poarta României.

Austria a trecut în față după 10 minute, 3-2, și câteva minute mai târziu Ambros Martin a cerut primul timeout. Apărarea avansată a adversarelor – care au ținut strâns la Neagu și au făcut marcaj episodic ba la Ardean-Elisei, ba la Buceschi – a încurcat atacurile României, așa că spaniolul a cerut și mai multă mișcare extremelor și pivotului. 

Chiar și așa, echipa lui Müller s-a menținut înainte. Și dacă nu prin realizări tehnice, măcar prin elan Austria și-a meritat micul avans și la 5-3, și la 7-6 sau 8-7.

De fapt, adversarele au condus la limită până în minutul 23, când Eliza Buceschi a reușit o pătrundere în stilul ei caracteristic (periculos pentru gleznele apărătoarelor), a marcat pentru 9-8 și a scos o altă eliminare de două minute – a patra pentru Austria.

De aici încolo, Martin a făcut câteva schimbări în atac. Cea mai inspirată? A trimis extremele în circulație spre pivot, iar Buceschi și Neagu au profitat imediat de spațiile găsite: câteva pătrunderi amețitoare ale Elizei, câteva aruncări peste blocaj ale Cristinei. În plus, apărarea României a ținut tot mai bine, așa că până la pauză singurele (trei) goluri ale Austriei au venit de la distanță și din zonă centrală, de unde adversarele au aruncat tare și de pe picioare, luând-o cumva prin surprindere pe excelenta Dumanska.

La vestiare s-a intrat cu 13-11 și un gând încurajator: încă o repriză ca asta și România va fi sigură de calificarea de pe primul loc la Europeanul de anul acesta din Franța.

Neagu (șapte goluri la final) și Buceschi (opt) au rămas într-o zonă foarte bună și după pauză, Dumanska și-a făcut treaba perfect în poartă, Pintea a continuat să facă blocaje în centrul apărării adverse, în fine – extremele au intrat adesea în circulație. Toate astea au păstrat România cu trei și chiar patru pași înaintea Austriei până în preajma minutului 50.

Numai că finalul n-a fost liniștit. Eliminarea Melindei Geiger, care a lovit-o cu mingea direct în figură pe portărița Blazek, a început să se vadă, Austria a profitat rapid, și-a făcut loc înapoi în meci, a egalat la 24 și a început să pună întrebări neașteptate.

Au răspuns mai întâi Eliza Buceschi, cu două goluri pe cât de importante, pe atât de frumoase, și Denisa Dedu, intrată în poartă să pareze a doua aruncare de la șapte metri, exact atunci când echipa avea mai mare nevoie, la 25-24.

Și chiar dacă Neagu a ratat un șapte metri la 26-25, cu 90 de secunde înainte de final, România a reușit să treacă cu bine linia de sosire: 28-25, o victorie care confirmă prezența acestei naționale la turneul final din luna decembrie. Al 12-lea European la care echipa feminină a României se califică.

La fel de important, grupul a reușit să-și păstreze nivelul de intensitate arătat contra Rusiei, la sfârșit de martie. Poate că apărarea e ceva mai generoasă decât și-ar dori Martin să fie (mai ales în zona centrală), dar de aici lipsește încă o piesă de bază – Gabriela Perianu; poate că atacul e încă dezechilibrat de apărările avansate (spre Neagu), dar partea dreaptă arată că poate compensa. Mai ales că aici și-a făcut apariția și Ana Maria Țicu, remarcata Craiovei în ultimele luni.

Îmbucurător mai e și faptul că la sfârșitul unui meci în care Dumanska, Buceschi, Neagu, Elisei sau Pintea au excelat, nu poți spune că cineva – oricine – s-a mișcat rău. Extremele nu au marcat prea mult, dar asta și pentru că Austria s-a apărat avansat. De aici și rolul esențial al pivoților, rol pe care Pintea sau Băcăoanu l-au jucat perfect.

*

Pentru România urmează simplul meci de acasă cu Portugalia, pe 3 iunie, la Buzău, ocazie cu care alte handbaliste vor primi și mai multe minute de joc. Abia intrate în circuitul echipei naționale, jucătoare ca Ana Maria Țicu, Paula Vișan, Andreea Adespii și Daniela Rațiu vor avea ocazia să câștige acum ceva mai multă experiență (chiar dacă unele dintre ele au deja ani buni la echipele lor de club). Ca să profite de șansa lor, nu au decât să-l asculte pe Ambros Martin „și să dea totul, în fiecare moment. Pentru că nu ne permitem să pierdem nici măcar o zi, niciun antrenament, niciun minut dintr-un antrenament. Nu avem timp. Nu suntem atât de buni. Trebuie să profităm de fiecare minut, să murim încercând să facem un pas în față.”

Tot în ultima etapă a grupei, Austria și Rusia, ambele cu două puncte mai puțin în clasament, se vor bate pentru locul doi

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.