Echipa feminină de tenis de masă pierde finala Jocurilor Europene, dar sportul ăsta continuă să producă rezultate mari

Lead.ro 29 iunie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

După victoria dramatică din semifinala cu Ungaria, un 3-2 pe cât de frumos, pe atât de epuizant, Daniela Dodean Monteiro, Elizabeta Samara și Bernadette Szocs au fost nevoite să se mulțumească cu medaliile de argint la Jocurile Europene de la Minsk. Învinsă de o echipă a Germaniei care s-a bazat și pe două jucătoare asiatice naturalizate, echipa feminină a României va căuta să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo cu următoarea ocazie – Campionatele Europene de peste două luni, unde fetele au de apărat titlul obținut chiar în fața Germaniei.

De data asta, în sala de la Minsk, unde mare parte a delegației României a venit să țină galerie fetelor, fost o finală echilibrată doar în meciul de dublu, unde Samara și Dodean le-au împins pe tânăra Mittelham și foarte experimentata Shan în setul decisiv, pierdut însă la 6.

A urmat primul meci de simplu, unde Berni Szocs și Ying Han ne-au arătat încă o dată frumusețea clasicului duel dintre atac și apărare. Tenisul de masă a rămas unul dintre puținele sporturi unde tipologia jucătorului defensiv nu s-a schimbat deloc. Spre deosebire, de pildă, de tenisul de câmp, unde termenul de all-round player a venit să-i descrie pe cei care practică un joc de reacție, la tenisul de masă încă poți vedea sportive și sportivi de apărare. O astfel de jucătoare este Han. Cu mingile ei tăiate, care te obligă să încarci fiecare răspuns cu mult spin – altfel mingea se oprește în fileu -, ea a reușit să o învingă pe Berni la cel mai important capitol – răbdarea.

O agresoare prin definiție, Berni are nevoie de o construcție atentă pentru a putea învinge o adversară ca Han. Și, atât timp când a construit cu răbdare, variat, când apăsat, când mai balonat sau mai scurt, până când atacul a devenit posibil, Berni a fost mai bună. A și câștigat primul set, 11-9, dar apoi n-a mai reușit să o încurce pe Han, care s-a apărat cu îndârjire, dar a și taxat repede fiecare minge moale a româncei. Cu trei seturi luate fără emoții, la 5, la 3 și la 2, Han a făcut 2-0 pentru Germania.

De aici încolo, România era obligată să câștige toate cele trei meciuri de simplu rămase de jucat pentru a câștiga aurul și a obține astfel calificarea la Tokyo.

Din păcate, Shan a reușit să o învingă pe Dodean, 3-1, după patru seturi foarte disputate, iar medaliile de aur au revenit Germaniei, care are deja 3 medalii de aur și un argint la această a doua ediție a Jocurilor Europene, și va juca și finala masculină pe echipe, contra Suediei.

De șapte ori campioană europeană cu echipa feminină, Germania a început, acum ani buni, să naturalizeze mai multe jucătoare asiatice – mai ales din China – pentru a rămâne competitivă și la feminin (la masculin, nemții au o echipă excelentă, cu veșnicul Timo Boll, cu Ovtcharov și chiar Franziska, un dublist foarte bun).

Strategia naturalizărilor e foarte răspândită în Europa, mai ales la feminin, unde doar România, Ungaria, Rusia sau Belarus au rămas consecvente talentelor produse acasă. La capitolul ăsta, România stă excelent: Adina Diaconu (19 ani) este campioana europeană la U21, un titlu obținut în luna martie, a 13-a ei medalie de aur până aici. Tot la Europenele de Tineret din primăvară, România a mai obținut alte două medalii de bronz, prin Rareș Șipoș și Tania Plăian, în probele de simplu. În plus, Cristian Pletea a câștigat, în decembrie trecut, medalia de bronz la Mondialele de tineret, în vreme ce echipa de cadete – cu Elena Zaharia, Luciana Mitrofan, Irina Rus și Ioana Sîngeorzan – deține titlul european, câștigat vara trecută, la Cluj. Echipele de juniori și junioare au câștigat, tot atunci, medaliile europene de bronz.

Altfel spus, tenisul de masă românesc arată bine. Și arată bine nu doar pentru mâine, ci încă de azi, nu doar la feminin, ci și la masculin: România deține momentan medalia europeană de argint, la masculin, prin Ovidiu Ionescu, care are și un nemaipomenit argint mondial la dublu, obținut acum câteva luni, alături de Alvaro Robles. În plus, Bernadette Szocs, cea mai tânără jucătoare a actualului lot de senioare, are locul 2 în Top 16 Europe la feminin, competiția celor mai buni jucători de pe continent.

Rezultatele acestea nu vin doar din talent. Și nu vin în ciuda sistemului. La tenis de masă încă există o foarte mare bază de selecție, încă există antrenori excelenți. În plus, „munca nu te minte niciodată” – așa cum ne povestea Berni Szocs acum un an, într-un material amplu, din care o poți cunoaște mai bine.

Și dacă vrei să înțelegi mai bine toate subtilitățile acestui sport, atunci trebuie să citești povestea pe care Eliza Samara o spune în seria Neînvinșii.

*

Iată și alte rezultate obținute în ultimele zile de delegația României la Jocurile Europene de la Minsk:

Bronz la lupte

Tot vineri,  luptătoarea Kriszta Incze a câștigat medalia de bronz, după ce-a câștigat finala mică a categoriei de 62 kilograme.

Finale pentru Denisa Golgotă

Joi, 28 iunie, gimnasta Denisa Golgotă s-a calificat în trei finale. Urmărită din tribune de Nadia Comăneci, singura reprezentantă a României din concursul feminin de gimnastică a terminat prima la sol cu 13.133, a patra la bârnă, cu 12.966 și a șasea la individual compus, cu un total de 52.232 de puncte. Sâmbătă are loc întrecerea individuală, iar duminică, Denisa va evolua în finalele pe aparate. (update: Denisa s-a clasat pe 11 în concursul de individual compus de sâmbătă)

Aur la canoe dublu

Pe 26 iunie, în a șasea zi a competiției, canoiștii Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi au adus a doua medalie de aur pentru România, după aurul Laurei Coman de la tir, câștigând finala la canoe dublu 1.000 de metri.

Dupa un start mai slab decât al reprezentanților Ucrainei, cei doi au reușit să preia conducerea cursei după primii 300 de metri și să rămână în față până la final. Pe locul al doilea s-au clasat Yurii Vandiuk și Andrii Rybachok (Ucraina), iar medaliile de bronz au fost obținute de rușii Kirill Shamshurin și Ilya Pervukhin.

E prima medalie importantă pentru echipajul format de antrenorul Florin Popescu cu puțin timp înainte de Jocurile de la Minsk. Efortul cursei a fost vizibil la final, când amândoi s-au prăbușit pe ponton, iar Victor a avut chiar nevoie de ajutor medical, pentru că nu mai putea respira.

“A fost foarte greu, cu vânt puternic și valuri mari. În timpul cursei nu ne gândeam decât cum să tragem așa cum ne-am pregătit la Snagov și cel mai important a fost că am reușit să învingem”, a spus și Victor pentru site-ul COSR.

Tot miercuri, la box, Maria Claudia Nechita s-a oprit în sferturi la categoria 51 kg, iar la lupte libere Rareș Daniel Chintoan a pierdut meciul pentru medalia de bronz la 125 kg.

Echipa masculină de tenis de masă a României a terminat concursul de la Jocurile Europene de la Minsk pe locul 5. Ovidiu Ionescu, Cristian Pletea și Hunor Szocs, antrenați de Andrei Filimon, au fost opriți din drumul spre medalii de puternica echipă a Germaniei, scor 0-3. ”Știm că putem mai mult, am câștigat încredere pentru că am avut momente foarte bune în joc. Suntem uniți și am arătat ca o echipă!”, a declarat liderul grupului, Ovidiu Ionescu.

Argint la tenis de masă și gimnastică aerobică

În a cincea zi a Jocurilor Europene de la Minsk, reprezentanții României au cucerit alte două medalii: argint la tenis de masă dublu mixt și bronz la gimnastică aerobică, grup.

La tenis de masă, dublul format din Bernadette Cynthia Szocs și Ovidiu George Ionescu a pierdut (0-3) finala în fața perechii Patrick Franziska / Petrissa Solja din Germania, după ce câștigaseră în semifinală cu 3-2 în fața Laurei Gasnier și a lui Flore Tristan din Franța.

La gimnastică aerobică, grupul mixt format din Andreea Bogati, Dacian Nicolae Barna, Gabriel Bocser, Dorin Marian Brotei și Mihai Alin Popa a obținut medalia de bronz; în fața lor s-au clasat Rusia și Bulgaria.

Un rezultat bun a obținut și Serghei Tvetcov: locul 9, la ciclism, în proba de contratimp.

 

 

Foto: COSR

Abonează-te la newsletter
Top Stories