Exclusiv | David Popovici: „Suntem oameni obișnuiți care facem lucruri extraordinare”. Despre aurul pentru România: „Sunt foarte fericit că am câștigat pentru țara mea”

Andreea Giuclea 20 iunie 2022

Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de 

 

(Budapesta)

La conferința sa de presă de după aurul câștigat într-o manieră entuziasmantă la 200 de metri liber, David Popovici a vorbit despre satisfacția trăită într-o cursă care s-a desfășurat așa cum a pregătit-o împreună cu Adrian Rădulescu, antrenorul său; a povestit despre cum reușește să se izoleze de zgomotul din exterior și cum îl inspiră Ian Thorpe, cel care i-a decernat medalia de aur în „cel mai important moment” al vieții lui de până acum.

A vorbit despre toate astea – și altele – într-o engleză impecabilă, lăudată mai apoi de jurnaliștii străini, cei care se întreabă din nou și din nou cum de este David atât de calm și de adunat.

Uite tot ce a spus David: 

 

De la cine a venit primul mesaj de felicitare

„Abia mi-am deschis telefonul și doar câțiva oameni au numărul meu, așa că am schimbat câteva mesaje cu fratele meu și cu niște mătuși. Părinții mei nu mi-au trimis mesaj încă, pentru că se gândesc că nu vor să mă deranjeze, dar mă așteaptă afară. Nu mă deranjează, dar vor să fie foarte atenți cu totul, și respect asta. Nu m-am uitat încă pe social media, unde sunt sigur că totul a explodat. 

Dacă a vorbit cu antrenorul despre timpul pe care căuta să-l obțină și dacă au plănuit să scoată atât

„L-am întrebat de dimineață dacă crede că e posibil să scot atât și câți competitori credem că sunt capabili să scoată un astfel de timp. Ne-am primit răspunsul și cred că am avut dreptate (în ce am anticipat).”

Dacă a fost un pic surprins la acel moment când a văzut cât de repede a pornit. 

„Nu atât de surprins. Pentru că am plănuit un start rapid, undeva la un 50 pe prima sută, așa că 49.96 a fost fix acolo.”

Cum analizează Adrian Rădulescu cursa lui David

Adrian Rădulescu: „Practic, a fost cursa pentru care ne-am pregătit. Așa cum a spus David, focusul principal a fost să facem cursa așa cum ne-am planificat, nu neapărat să fim atenți la ce fac ceilalți. David are obiectivele lui și se pregătește în fiecare zi ca să le atingă. Dacă petreci timp fiind preocupat de ce fac alții, nu îți mai rămâne timp să te concentrezi pe ce ai de făcut”.

(David adaugă: nu aș fi putut să zic mai bine de atât)

Perspectiva lui David asupra celorlalți concurenți, unde se aștepta să aibă nevoie să atace

„Știam că trebuie să conduc cursa încă din început, asta a fost o strategie importantă, că trebuia să domin cursa încă din start. Pot spune că am mai multă încredere în mine dacă mă văd în frunte, dar nu asta m-a scos la capăt cu bine. Ceea ce m-a scos la capăt cu bine e faptul că am avut o cursă foarte bine gândită, ne-am pregătit foarte bine pentru ea, m-am odihnit bine înainte, cred că și asta contează. 

We just love swimming. Suntem oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare. Așa îmi place să cred.”

Cum se deconectează, dacă are un proces anume

„Cred că e în ADN-ul meu să nu pot să dorm în timpul zilei, așa am fost de mic. Dar somnul nu e chiar cel mai important lucru. Ce contează e să te deconectezi de lumea reală, de lumea comparațiilor, lumea social media, orice care te poate împiedica să-ți atingi obiectivele cu adevărat importante. Să stai fără telefon, cu luminile stinse, e perfect.”

Dacă va concura la Europenele de juniori

„E corect, o să fie chiar lângă orașul meu, și abia aștept să văd atmosfera grozavă, pentru că o să aduc mulți prieteni, mulți oameni pe care îi cunosc. O să fie haos, dar un haos bun. O să fie mai frumos, pentru că e acasă. Și aici sunt aproape de casă, oricum.” 

 Dacă le va da sfaturi colegilor lui de vârstă la Europenele din România

„Sunt foarte bucuros că nu-s singurul de vârsta asta care doboară recorduri, sunt mulți alții pe care îi respect și sper că și ei simt la fel despre mine. E plăcut să văd alți sportivi de aceeași vârstă reprezentându-și țările bine și că reușim să ne facem loc în lumea mare a sportului așa de bine.”

Despre Ian Thorpe și Camelia Potec, cei care au oficiat ceremonia de premiere 

„L-am întâlnit pe Ian Thorpe acum două zile, am avut onoarea asta, am vorbit un pic și mi-a spus că dacă voi câștiga, va încerca să fie el cel care îmi decernează medalia. Nu știu dacă a fost planificat sau nu, dar a fost o onoare să îi strâng mâna de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, înainte de a asculta imnul național. Mi-ar plăcea să pot să vorbesc și mai mult cu el, să îi cer niște sfaturi, pentru că el a fost în situația în care sunt eu acum, de fapt mult mai sus de atât, doborând recorduri mondiale, reușind astfel de rezultate la o vârstă chiar mai mică, și știu că am multe de învățat de la el. 

Camelia Potec este campioana noastră mondială, am fost inspirat de ea cu siguranță.” 

Ce înseamnă pentru România succesul tău, cum se așteaptă să fie viața lui când te întorci

„Bănuiesc că la aeroport va fi haos, am văzut asta în trecut, când ne-am întors de la Tokyo și atunci am încheiat pe 4, acum sunt primul. Dar sunt pregătit pentru asta, sunt pregătit pentru puțină sărbătoare, pentru că cred că o merităm, chiar dacă avem o vară lungă și încărcată în față. Puțină bucurie n-a făcut rău nimănui. Pentru România înseamnă mult și sunt foarte fericit că am reușit acest rezultat pentru țara mea, pentru toți cei care m-au susținut și m-au urmărit live de acasă și de aici.

Îmi place mult sentimentul acesta!”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Swimming Stats by SwimSwam (@swimmingstats)

 

Credit foto: Gian Mattia d’Alberto | LaPresse | ARENA

 

Tot ce trebuie să știi despre Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, aici

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul tău newsletter de sport – pentru analize, comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează!

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.