Handbalul merge mai departe după socoteli încurcate, colecționăm medalii europene la judo și lupte, ne minunăm (iar) de Bolt
Ancuța Iosif 8 mai 2017Trecem prin principalele competiții sportive din ultima săptămână.
Tenis de masă
Dacă ai avut impresia că e liniște în curtea tenisului de masă, află că Bernadette Szőcs a câștigat duminică la Sao Paulo titlurile în probele de simplu și dublu, la Openul Braziliei (etapă din circuitul ITTF Challenge). În finala de simplu, Szőcs a dispus cu 4-0 (11-7, 11-9, 11-7, 11-7) de franțuzoaica Audrey Zarif iar la dublu Bernadette și Audrey Zarif au întrecut în finală perechea braziliană Lin Gui/Bruna Takahashi cu 3-0. Bernadette are 22 ani și e din Tâgu Mureș. Joacă tenis de masă de la aproape șapte ani, îmbiată fiind de concursurile la care mergea să-l susțină pe fratele ei mai mare, Hunor.
În februarie 2010, din cauza lipsei de susținere financiară din partea autorităților române, Bernadette Szőcs, care printre altele are peste zece campionate europene câștigate și a fost medaliată de trei ori la mondiale (să nu mai spunem de cele două locuri 5 la JO de tineret şi la mondialele de cadeţi), a încercat să se mute în Norvegia și să evolueze acolo. Nu a reușit însă și Szőcs a rămas în cele din urmă în România, deși problemele financiare nu au dispărut. În septembrie 2011 s-a deplasat pe propria cheltuială la World Junior Circuit din Argentina, după ce Federația Română de Tenis de Masă a refuzat să-i plătească deplasarea, din lipsă de fonduri. Asta nu a lasat-o tristă și neajutorată într-un colț pe Bernadette, care a câștigat turneul, obținând atunci participarea la finala World Series pentru tineret din Puerto Rico.
Evoluție remarcabilă pentru Bernadette Szocs la Openul Braziliei#știri #radioconstanța… https://t.co/LB27GZceIH pic.twitter.com/8iQ03WPF65
— Radio Constanta (@RadioConstanta) May 8, 2017
Handbal feminin
Weekendul care abia s-a încheiat a adus emoții și pentru fetele de la CSM București, plecate la Final 4. Fosta campioană a Europei nu a reușit să se califice în finală și să-și apere titlul, și a jucat doar finala mică, pe care au câștigat-o în fața Buducnost-ului Cristinei Neagu. Medalia de bronz a fost însă o consolare, a spus Mica Brădeanu după meci: “Decât locul 4, mai bine bronzul. Ieri nu a fost ziua noastră, nu ne-a ieșit absolut nimic, a fost o zi neagră. CSM-ul o să fie din ce în ce mai puternică, e al doilea an consecutiv în FINAL 4, faptul că anul trecut am câștigat Liga a fost o performanță icnredibilă. Poate acum am dezamăgit mulți oameni, dar e un turneu foarte puternic și locul trei nu e locul 17.”
Marele trofeu s-a întors la Gyor. La capătul unei finale (aproape) la fel de dramatice ca cea de anul trecut, echipa lui Martin Ambros a câștigat în prelungiri cu Vardar, 31-30 (26-26). Pentru echipa antrenată de selecționerul României, este al treilea trofeu Champions League; Vardar, care nu a ratat nicio prezență în Final4, poate rămâne cu amintirea primei finale și cu bucuria că n-a cedat nici măcar un centimetru fără să-l conteste.
Handbal masculin
Nici naționalei masculine nu i-au ieșit socotelile de pe hârtie, aseară, în fața sârbilor. Mai bună și în retur, Serbia a învins iar România, 27-22, a trecut pe primul loc în clasamentul Grupei 2 și a complicat drumul echipei naționale spre Campionatul European din 2018. „Realist vorbind, plecăm cu şansa a doua în această confruntare”, spunea Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal (FRH), înaintea dublei cu Serbia. Antrenorul Xavier Pascual recunoștea și el că Serbia e cea mai talentată echipă din Grupa 2 și adăuga că “suntem conştienţi de unde ne aflăm noi şi unde se află echipa Serbiei”. Observațiile acestea și-au primit confirmarea duminică seară: Serbia se află într-un moment ceva mai bun decât România.
Dacă în meciul de la Baia Mare, echipa lui Pascual a luptat exemplar și reușit să stea aproape de Serbia, pierzând la limită, în ultima secundă, jocul de la Belgrad a fost dominat mult mai clar de jucătorii sârbi, care au condus pe toată durata sa la o distanță destul de confortabilă (16-13 la pauză).
Lupte
România a plecat de la Campionatele Europene de lupte de la Novi Sad cu două medalii: argintul lui Andrei Dukov (cat. 57 kg, stilul liber) și bronzul cucerit de Alina Vuc (cat. 48 kg), care la Jocurile Olimpice de la Rio pierdea lupta în optimi. Alți trei sportivi au pierdut meciurile pentru bronz și au terminat pe locul 5: Kriszta Incze (cat. 60 kg) clasat pe locul 5, Adrian Moise (70 kg), la lupte libere, Alin Alexuc (cat. 130 kg), la greco-romane.
Judo
România a obținut șapte medalii (două de aur, două de argint și trei de bronz), la Openul European de judo pentru cadeți care s-a desfășurat în weekend la Sala Olimpia din Ploiești. Medalii de aur au câștigat Andrei Pîrloga (cat. 73 kg) și Eduard Șerban (cat. 90 kg), de argint Adrian Sulca (66 kg) și Paula Gliga (57 kg), în timp ce bronzul a fost adjudecat de Silvia Gherman (40 kg), Cosmina Dănilă (+70 kg) și Alexandru Roman (+90 kg).
La competiție au participat 517 judoka din 27 de țări, iar în clasamentul final Ungaria a fost fruntașă cu 5 medalii de aur și 4 de bronz, urmată de România, 2-2-3 și Croația, 2-0-2.
Tenis
La fel ca Simona, și Sorana a avut o adversară care a jucat în weekend o finală. Anastasia Pavlyuchenkova a învins-o pe Francesca Schiavone la Rabat sâmbătă și duminică a intrat din nou pe teren, la Madrid. Spre deosebire de Krystina Pliskova, care a părut lipsită de energie, rusoaica i-a dat de furcă Soranei, cum remarcau colegii de la Treizecizero.ro, într-un meci care a avut nevoie de tiebreak în decisiv.
Cîrstea și Pavlyuchenkova seamănă prin felul în care joacă: riscant, plat, cu serviciu vulnerabil și oscilații drastice de la un game, chiar punct, la altul. Sorana avea o șansă mare, pentru că rusoaica este predispusă la dispariții mentale din joc; totul era să nu dispară mai mult decât ea. A fost un meci-cursă, în care amândouă au luat conducerea și apoi au pierdut-o: Sorana în primul set, apoi Nastia în al doilea, Sorana în prima jumătate a decisivului, Nastia în a doua. Meciul s-a decis la tiebreak, la mustață:
Câteva puncte în care Sorana a fost mai atentă și mai decisă, câteva puncte în care rusoaica a luat deciziile greșite și meciul, smucit timp de aproape două ore și jumătate într-o parte și-n alta, s-a tranșat în 10 minute. Tenisul: sportul cu cel mai lung preludiu.
*
Jucătorii de simplu joacă o mulțime de tiebreak-uri, dar nu joacă niciodată supertiebreak-uri (sau match tiebreak, în engleză) și, evident, câtuși de puțin direct supertiebreak-uri. Așa că formatul Tiebreak Tens, aflat la a treia ediție (primele două, Viena și Londra), a pornit din start cu un mare avantaj: era o noutate perfectă pentru toți cei implicați. Formatul e destul de atrăgător la prima vedere (ajungem și la punctele slabe) și e simplu de înțeles. Opt nume mari pe fiecare dintre cele două tablouri se duelează în format eliminatoriu: ai pierdut, ai ieșit. Ai câștigat, revii ceva mai târziu să continui turneul. Concluzia e rapidă: un supertiebreak până la 10, ca în meciurile de dublu, decide învingătorul – cu condiția să fie o diferență de două puncte. Ai nevoie de trei victorii ca să câștigi turneul; în câteva ore totul era gata.
Dintre toți, Simona Halep a fost un caz (ne)așteptat de jucătoare care s-a adaptat foarte ușor la condiții și a ajuns în finală, unde a primit-o pe una dintre preferatele ei din circuit, pe Svetlana Kuznetsova. Un meci ideal pentru finala unei asemenea competiții, între două jucătoare cu un tennis-IQ foarte ridicat. După un start echilibrat, Simona s-a distanțat și nu s-a mai uitat în urmă, cu câteva mingi care ne-au făcut să ne gândim cu poftă la Madrid, dar mai ales la Roland Garros. Un antrenament bun și o porție suplimentară de voie bună și încredere pentru Simona, care trebuie însă să treacă la treaba serioasă acum; din weekend va încerca să facă un lucru încă nereușit în trecut: să-și apere un titlu (câștigat sezonul precedent în același oraș).
*
Perechea Tecău – Rojer a fost oprită de cuplul Nick Kyrgios (Australia)/Jack Sock (SUA), cu 6-4, 7-6 (6) în prima rundă de dublu a turneului ATP Masters de la Madrid. Tecău și Rojer, care erau deținătorii titlului la Madrid, au cedat după o oră și 15 minute. Kyrgios și Sock au reușit nu mai puțin de zece ași, față de trei ai perechii româno-olandeze.
*
În altă ordine de idei, Ilie Năstase, suspendat de Federația Internațională de Tenis (ITF) pentru atitudine insultătoare față de mai multe persoane în timpul meciului de Fed Cup cu Marea Britanie, nu va primi acreditare pentru turneul de la Roland Garros (28 mai-11 iunie), a anunțat, sâmbătă, Federația Franceză de Tenis. Pentru cei surprinși, Năstase a fost (din nou) miezul unui scandal cu conotații rasiste.
Suite à la décision de sa suspension par @ITF_Tennis, Mr Ilie Nastase ne sera pas accrédité pour les Internationaux de France 2017.
— FFT (@FFTennis) May 6, 2017
Rugby
Campioana Timișoara Saracens și CSM Știința Baia Mare au obținut victorii categorice, duminică, pe teren propriu, în ultimele partide din etapa a 14-a a SuperLigii CEC Bank la rugby, ultima a campionatului. Timișoara Saracens a surclasat-o pe CS Politehnica Iași cu 46-13, cu opt eseuri reușite de bănățeni, iar CSM Știința Baia Mare a dispus de CS Dinamo București cu 59-21, zimbrii reușind alte opt eseuri.
Concluzia este că Știința Baia Mare a încheiat sezonul din nou pe prima poziție și s-a calificat direct în semifinale, urmând să joace pe teren propriu cu învingătoarea din partida de baraj dintre Dinamo București și CSM București.
În sferturile de finală, tabloul arată așa:
Steaua – Universitatea Cluj
Timișoara Saracens – Politehnica Iași
Dinamo – CSM București.
CSM Ştiinţa Baia Mare castiga derby-ul din etapa a XII-a a SuperLigii CEC Bank, cu Steaua Rugby cu 29-20 #RugbyRomania pic.twitter.com/o2BouvIq1T
— Romanian Rugby Union (@RugbyRomania) April 22, 2017
Scrimă
E o perioadă cu planșe pline la Federația Română de Scrimă, atât cu juniori cât și cu seniori. Printre victoriile recente, o amintim pe cea a CSA Steaua, care a câștigat proba masculină de sabie pe echipe la Campionatul Național de sabie seniori de la București, miercuri, la Sala de scrima Ana Pascu, lăsând pe locul doi sabrerii lui CS Dinamo, după o partidă decisivă care s-a încheiat strâns, cu scorul 45-44.
CSA Steaua, echipa formată din Alin Badea, George Iancu, Sergiu Ciornilă și Mihai Crutu, antrenați de Dan Gaureanu, Adrian Carlescu și Cosmin Hancianu, a câștigat medaliile de aur, după o pauză de 14 ani, cu cinci victorii în tot atâtea partide.
La individual, marți, dinamovistul Iulian Teodosiu și-a apărat titlul național, după ce l-a învins în finală pe Dragoș Sîrbu, colegul său de club, cu scorul de 15-4. Iulian Teodosiu a cucerit în aprilie medalia de bronz la Campionatele Europene Under-23 de la Minsk. Tot via Dinamo, Tiberiu Dolniceanu, singurul sabrer prezent la JO de la Rio 2016, a terminat concursul pe locul 6.
La fete, sabrera dinamovistă Bianca Pascu a câștigat al patrulea său titlu consecutiv de campioană națională, vineri, după ce a învins-o cu 15-5 pe stelista Sabina Martiș.
Pentru rezultatele complete și programul viitoarelor competiții, consultați pagina FRS.
*
Alpinism
Într-o lume perpendiculară cu solul, avem doi alpiniști care se tot luptă cu gravitația, într-o nouă expediție prin care aspiră la deschiderea unei rute neumblate în pereții din Himalaya. Despre Zsolt Torok și Vlad Căpușan, care au mai deschis un traseu toamna trecută, vă povesteam acum câteva luni, când se întorceau acasă, la slănină și odihnă.
Acum, pereții i-au chemat din nou, după luni de plănuit. „Pumori e un vârf impresionant, dar și foarte intimidant. O rută nouă pe fața sudică va însemna să ne folosim toată experiența și abilitățile acumulate în ultimii ani”, scria Căpușan pe site-ul lui, înainte de plecare. „Atât eu, cât și Zsolt am mai fost la peste 7000 metri, dar acum va trebui să cățărăm porțiuni tehnice la această altitudine, în stil alpin și cu minimum de echipament. Indiferent cât de antrenați vom fi, acolo se va duce o bătălie cu noi înșine. Dorința înmuiată de frică și frumusețea unei astfel de ascensiuni deschid porta imposibilului.” Motivația completă a lui Vlad, aici.
Ultimele vești:
Back in BaseCamp! Dupa cateva zile de alergare& aclimatizare prin Khumbu e fantastic sa savurez cafeaua calda din tabara…
Posted by Vlad Capusan on Mittwoch, 3. Mai 2017
Bolt
Usain Bolt, starul jamaican al atletismului, și-a declarat intențiile de a ajunge printre cei mai buni 50 de jucători de fotbal din lume, după abandonarea atletismului.
Cel mai rapid om din lume e încrezător că poate juca la nivelul fotbalistului englez Wayne Rooney. „Am ambiția de a juca foarte bine, să pot ajunge în primii 50 din lume. Asta cu condiția de a putea evolua în mod regulat”, a spus Bolt, octuplu campion al sprintului. „Vreau să fiu un atacant de 20 de goluri pe sezon.”
Bolt e conștient că nu e simplu ce-și propune, însă știe că lumea vrea să-l vadă făcând lucruri mari în continuare. Și cum n-ar suporta să piardă curse pe pistă, a schimbat macazul. „Lumea vrea mereu să vadă mai mult, dar ca persoană tu ești cel care trebuie să decidă că ajunge. Nu vreau să continui și să încep să pierd, fiindcă detest să pierd.”
SU SUEÑO
"Quiero ser jugador de fútbol y estar entre los 50 mejores del mundo. Haré pruebas en el Borussia Dortmund en setiembre", Bolt. pic.twitter.com/p6OxOhzx1T— De Punta y Pa Arriba (@Dpuntaypaarriba) May 6, 2017
Borussia Dortmund a confirmat de ceva vreme vestea că Bolt se va antrena cu echipa, acum așteptăm evoluția din sezonul viitor. De urmărit și acest mini-documentar în care Bolt și apropiații lui vorbesc despre etapele viitoare din viața lui:
*
Lead în lucru [coming up soon]:
„Noi ne-am obișnuit ca atunci când se schimbă echipele să spunem despre cei care au fost înaintea noastră – că cel care-a fost n-a făcut bine nimic. Eu îmi doresc – împreună cu echipa -, să vedem ce avem bun la ora actuală, ce s-a făcut bine, să îmbunătățim, să continuăm și să construim un drum nou, un viitor, să venim cu soluții futuriste – dacă putem spune așa – pentru a schimba mentalitatea oamenilor, a sportivilor, a antrenorilor. Fără ei degeaba facem noi tot ceea ce ține de publicitate, expunere, tot ce e nevoie, dacă acești oameni nu sunt pregătiți, nu au dorința de a se perfecționa, nu sunt la curent cu tot ceea ce este nou și cu tot ceea ce poate apărea în viitorul apropiat.”
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni