A început play-off-ul Ligii I. Care sunt favoritele la titlu și cum pot șase echipe să-ți (re)trezească interesul pentru fotbalul intern

Florin Slabu 5 martie 2016

Atunci când Adunarea Generală a Ligii I a votat trecerea la un sistem cu play-off și play-out, fanii fotbalului românesc au fost surprinși și contrariați. Un pas în plus, ar spune unii, pentru că orice sentiment e mai bun decât indiferența cu care se luptă, în ultima vreme, fotbalul intern.

Cu un sistem mai degrabă împrumutat din ligile profesioniste nord-americane, tradiția formatului cu un campionat tur-retur a fost stopată din dorința de a crea o combustie cu ardere pe termen scurt. Principalele cluburi care au dorit un campionat cu play-off au fost cele din vârful clasamentului: Steaua, Dinamo, Pandurii, Astra sau CFR Cluj. Împărțirea banilor din drepturile de televizare la 14 (în loc de 18), dar și înmulțirea meciurilor dintre echipele de top au reprezentat principalele argumente pentru această schimbare. Posibilitatea de a avea patru meciuri pe sezon între Steaua și Dinamo a fost promovată ca fiind cel mai bun lucru ce i se poate întâmpla întrecerii noastre interne, de parcă cele două echipe ar fi avut locul în play-off garantat.

Sigur, goana după derby-uri poate plasa cluburile de tradiție deasupra tuturor celorlalte combatante, oferindu-le un avantaj tocmai prin lansarea ideii că merită să fie acolo mai mult decât alte cluburi. Urmează să vedem dacă ăsta e un lucru bun sau rău. În primă fază, putem doar observa că accesul în play-off este deja o chestiune de prestigiu, una care oferă primelor șase clasate posibilități mai mari de promovare a propriului brand.

Și pentru ca lupta să fie echilibrată (tocmai pentru interesul fanilor), la finalul sezonului regulat punctele adunate au fost înjumătățite, iar punctajul echipelor care au avut un număr de puncte impar au fost rotunjite în sus. Primele șase echipe au ajuns în play-off și se luptă la titlu și pentru cupele europene (patru locuri din campionat, unul din cupă), ultimele opt se bat pentru a rămâne în prima liga (două retrogradate direct, una la baraj).

Play-off: pentru bani și (ceva) glorie

Din cele șase cluburi calificate în play-off, ASA Târgu Mureș (aflată la șapte puncte de liderul Astra) pare singura echipa incapabilă să lupte pentru titlul de campioană. Distanța dintre Astra Giurgiu și Steaua (locul cinci în clasament) este de doar patru puncte, iar în joc sunt puse 30 de puncte, cu meciuri numai între echipele de top (zece etape, tur și retur). Limba de lemn ne spune că vom avea multe meciuri de șase puncte. Să vedem cum stau echipele de top înaintea play-off-ului:

Astra Giurgiu

Echipa de pe primul loc pare că a regresat serios în această iarnă. Budescu, cel mai productiv jucător al echipei în prima parte a sezonului (8 goluri, o pasă decisivă), a ales liga a doua chineză și (probabil) o vacanță mai mare la vară, patronul echipei, Ioan Niculae, nu mai pare deloc dispus să investească în echipă odată ajuns la pușcărie, iar Marius Șumudică, antrenorul care a dus echipa pe primul loc, a fost suspendat șase luni (inclusiv de la antrenamente) pentru că a pariat pe meciurile din campionatul intern. Principalele (re)veniri au fost cele ale lui Boudjemaa și Seto, iar rolul lui Budescu a fost preluat de Teixeira, ceea ce va pune mai bine în valoare aripile și pe vârful Alibec.

Dinamo

Continuitatea de pe banca tehnică a contat mai mult decât tradiționalul ”du-te, vino” din lotul dinamovist din fiecare pauză competițională. Deși a afișat multe nume noi, echipa a avut un start lansat de sezon de primăvară, cu un joc mult peste cel arătat în ultimii ani. Principalele veniri au fost a lui Bicfalvi – care țintește un loc la Euro 2016 – , Ekeng sau Vali Lazăr. Cu Mircea Rednic pe bancă, dinamoviști au certitudinea că vor obține maximul din lotul pe care-l au. Va fi de ajuns?

Pandurii Târgu Jiu

Echipa gorjeană trece în mod tradițional pe sub radar, fără a fi luată în calcul pentru trofeele interne. Cu un lot echilibrat și valoros de jucători, însă cu mari întârzieri la plata salariilor, Pandurii i-au adus, printre alții, pe Ropotan sau Liviu Antal, însă l-au pierdut pe Momcilovici, trecut la Steaua. Lipsa presiunii este anulată de lipsa fondurilor și de suspiciunile privind modul cum autoritățile locale au alocat fonduri pentru echipa de fotbal. Argumentul echipei clasate pe doi, la egalitate de puncte (24) cu Dinamo, este tocmai faptul că va juca din pasiune, fără obiective apăsătoare. Antrenorul Eduard Iordănescu este, de asemenea, un atu.

Viitorul

Tânăra echipă construită de Gică Hagi la malul Mării Negre și-a atras mulți fani, cu precădere pe cei neutri sau a căror echipă a fost înghițită de Sistem și aruncată, cu tot cu tradiție, în ligile inferioare. FC Viitorul joacă un fotbal ofensiv, atractiv și generos, iar asta atrage îndeosebi fanii casual. Principala calitate de antrenor a lui Hagi devine evidentă în condițiile de la Viitorul, unde fostul mare jucător are posibilitatea să crească și să promoveze tinere talente cu aceeași pasiune (și pricepere) arătată în teren. Deși Cernat și Goulon, doi dintre jucătorii foarte importanți, s-au accidentat, iar Viitorul i-a pierdut în iarnă pe Mitrea și pe Aganovici, venirile unor Pecanha sau Pablo De Lucas îi mențin pe tinerii lui Hagi în lupta pentru titlu.

Steaua

Cu o echipă întărită considerabil și cu antrenorul cu care echipa a dominat întrecerea internă între 2012 și 2014, Steaua se află într-o poziție favorabilă la început de play-off. Venirea de marcă a unui Ciprian Marica în căutare de portanță către Euro, repatrierile lui Pintilii, Bourceanu și Tamaș, chiar și venirile lui Momcilovici sau Gebhart par să repună pe trasa dorită echipa roș-albastră. Dincolo de transferuri, pregătirea fizică făcută sub comanda lui Tommy Neubert pare că scoate din fiecare jucător varianta sa cea mai bună. Deși e un lucru comun în fotbalul dezvoltat, o pregătire fizică făcută ca la carte încă mai aduce un aer mistic în fotbalul autohton, fapt ce l-a mitizat pe preparatorul fizic german. Diferendul cu Armata în ceea ce privește stema clubului, protestul de durată al peluzelor steliste și lipsa unui stadion în București pe care să joace meciurile considerate pe teren propriu pictează un tablou mai încețoșat pentru Reghecampf în comparație cu prima eră ca antrenor al Stelei.

ASA Târgu-Mureș

Tactica folosită de mureșeni este simplă: jucători cu nume, cu experiență, aduși pentru a forța prezentul. Adrian Mutu, Marius Constantin sau George Țucudean au fost chemați pentru rezultate imediate, pentru a asigura calificarea în play-off și pentru a conferi echipei cât mai multe șanse odată ajunsă acolo. Primele două meciuri din 2016 au fost înfrângeri și doar victoria din ultima etapă (coroborată cu egalul făcut de CSMS Iași) a calificat echipa în play-off. După titlul ratat pe linia de sosire anul trecut, perspectivele nu sunt într-atât de încurajatoare pentru ASA, anul acesta.

Primul meci din play-off se joacă sâmbătă, de la 20.30, între Astra și Viitorul. Dinamo primește pe Steaua duminică, tot 20.30, iar Pandurii joacă luni seară la Târgu-Mureș. Astra, cu 26 de puncte, conduce clasamentul, urmată de Dinamo și Panduri, ambele cu 24 de puncte. Viitorul și Steaua au 23, respectiv 22 de puncte, iar ASA Târgu Mureș închide clasamentul, cu 19 puncte. Toate echipele au golaveraj zero.

În concluzie, competiția este strânsă și nimeni nu se poate declara favorit la titlu. Steaua a prins un context favorabil și pare să fie într-o poziție bună pentru al patrulea titlu la rând, Dinamo are nevoie de liniște pentru a lega o serie de rezultate pozitive, iar Viitorul și Astra au suficientă calitate pentru a spera și ele la titlu. Lupta va fi crâncenă și nimeni nu pare capabil să se desprindă – vom avea o competiție deschisă până la final.

Play-out: pentru rămânerea în viață

Play-out-ul înseamnă o luptă pentru supraviețuire și o luptă pentru a rămâne în fotbalul relevant. CSMS Iași, CSU Craiova și CFR Cluj au suficientă calitate și suficiente puncte pentru a sta departe de retrogradare, ceea ce e o sabie cu două tăișuri, dat fiind că aceste echipe ar putea ajunge să joace destule meciuri fără o miză clară, calea rapidă spre mediocritate. Celelalte cinci echipe simt, însă, pericolul aproape. Două dintre ele vor retrograda direct și una va ajunge la baraj. FC Voluntari a obținut trei victorii în cele trei meciuri din acest an, iar orice astfel de serie poate scoate o echipă din zona periculoasă.

Sistemul cu play-off și play-out debutează în acest sfârșit de săptămână în fotbalul românesc, un moment așteptat măcar pentru insolitul pe care-l aduce. Inevitabil, a apărut și discuția despre cât de bună și oportună a fost această decizie. Pe termen lung, fotbalul va avea probabil de suferit: mai puține orașe cu fotbal de primă ligă, banii din drepturile de televizare se vor împărți la mai puține cluburi, mai puține oportunități de afirmare pentru jucătorii tineri, devalorizarea prin inflație a derby-urilor.

Pe termen scurt, însă, fotbalul românesc încearcă să profite de acest sistem: anumite cluburi se pot salva financiar, profitând de vâlva creată în jurul competiției prin concentrarea valorilor în cele câteva meciuri interesante pe etapă. Sperăm, deci, ca lucrurile bune să cântărească mai mult decât cele rele. Măcar pe termen scurt…

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.