JO Tokyo, ziua a 4-a | Claudia Nechita punctează pentru boxul feminin românesc, Robert Glință și David Popovici prind finalele, Vlad Dascălu impresionează la Cross-Country

Lead.ro 26 iulie 2021

Pentru delegația României, a fost o dimineață plină în a 4-a zi a Jocurilor Olimpice de la Tokyo: baschet 3×3, ciclism Cross-Country, înot, tenis și tenis de masă, judo și triathlon. La asta se adaugă și meciurile de box: Cosmin Gîrleanu a pierdut la puncte cu bulgarul Asenov, dar Claudia Nechita a reușit o superbă premieră: a câștigat primul meci al României în istoria boxului olimpic feminin!

Uite fluxul nostru de informații de la Tokyo. Așa cum te-ai obișnuit, materialul este updatat odată cu veștile importante.

*


CLAUDIA MARIA NECHITA SCRIE O PAGINĂ DE ISTORIE PENTRU BOXUL FEMININ!

Claudia tocmai a câștigat primul meci al României în istoria boxului olimpic feminin. Și a făcut-o entuziasmant, dominând toate cele trei reprize și câștigând după o decizie în unanimitate în fața cunoscutei Ramla Ali din Somalia.
 
Claudia s-a calificat astfel în sferturile de finală la categoria 57 de kilograme, or asta înseamnă că e la un pas de medalie. De fapt, asta e și misiunea Claudiei Nechita și a antrenorului lotului național de fete, Adrain Lăcătuș, care recent spunea așa:
 
„Uneori este mai greu să te califici decât să iei medalii, dar totul e greu pe lumea asta și dacă ne ferim de greutăți nu știu ce căutăm în sportul ăsta. Noi suntem obișnuiți cu munca, cu greul, și vom face tot ce depinde de noi”.

De la 15 ani, de când a început boxul, Claudia Nechita a stat departe de familie și prieteni, și-a petrecut vacanțele și sărbătorile în cantonament, chiar a locuit cu antrenorii. „Am făcut slăbiri peste slăbiri. Îmi aduc aminte că de Crăciun, eu și Lăcrămioara eram în sală la sacul de box, dar când văd unde am ajuns, aș lua-o de la capăt.”

În sferturile de finală, sportiva din România va juca cu învingătoarea dintre Sena Irie (Japonia) și Khouloud Hlimi Ep Moulah (Tunisia). Meciul din sferturi este programat pentru miercuri, de la ora 11:15. Cu o victorie acolo, Claudia ar fi sigură de o medalie – pentru că meciul pentru bronz nu se joacă.


ÎNFRÂNGERI LA TENIS DE CÂMP

Monica Niculescu și Raluca Olaru au pierdut dureros, 6-7, 5-7, meciul lor cu Perez și Stosur, din Australia.

Monica și Raluca au condus cu 5-1 în prima manșă, au avut șapte mingi de set, dar n-au reușit să profite de ele și au pierdut primul set la tiebreak. Cu toate astea, ele au reacționat bine în startul setului doi, trecând repede peste dezamăgirea șanselor nefructificate mai devreme. Dovadă, când Perez și Stosur au făcut break la 4-3, Moni și Raluca au revenit imediat cu rebreak. Din păcate pentru ele, n-au reușit să facă același lucru când australiencele au servit pentru meci, la 6-5. Româncele au salvat primele trei mingi de meci ale adversarelor, dar n-au putut să o salveze și pe a patra, închisă de la fileu de puternica Stosur.

Ceva mai devreme, Mihaela Buzărnescu a pierdut clar în fața Vondrousovei, 1-6, 2-6. Chiar și așa, Mihaela și-a împlinit un vis prin participarea la Jocurile Olimpice.


ELIZA SAMARA PIERDE LA SIMPLU

Eliza, calificată automat în optimile de finală, n-a reușit să-și găsească ritmul de joc contra thailandezei Suthasini Sawettabut, care a câștigat în cinci seturi, 4-1: 11-7, 11-6, 4-11, 11-8 și 11-2.Eliza a avut șanse revenirii în setul patru, când a încercat să egaleze la seturi, însă adversara ei a știut să o dezechilibreze și să contabilizeze erorile. Eliza se va concentra de-acum pe proba de echipe, acolo unde tenisul de masă românesc are cele mai mari speranțe la prima medalie olimpică din istoria participărilor la Jocuri.

Bernadette Szocs va intra pe tabloul de simplu tot în optimi. Ea va juca marți dimineață (în jurul orei 4.00) contra lui Juan Liu, reprezentanta SUA.

România are în palmares cinci titluri de campioană europeană la tenis de masă pe echipe, la feminin, obținute în 1992, 2002, 2005, 2017 și 2019. În 2021, Europeanul va avea loc în Sala Polivalentă din Cluj.

De ce merge atât de bine tenisul de masă din România? Ce avem aici și nu găsim la alte sporturi? Am răspuns aici.


ROBERT GLINȚĂ ȘI DAVID POPOVICI S-AU CALIFICAT ÎN FINALELE DE MÂINE! 

Robert Glință e în finală la 100 de metri spate. Dar nu e mulțumit de timpul său. Robert (24 de ani), care nu s-a ferit niciodată să spună că țintește o medalie olimpică, a încheiat semifinala pe locul 4 (cu timpul de 53.20) și a prins la limită finala de mâine dimineață – ora 4.59 în România. Dar dacă Robert se apropie de timpul cu care a câștigat recent aurul european (52.88), atunci totul e posibil mâine. Americanul Ryan Murphy, cu 52.24, și rusul Kliment Kolesnikov, cu 52.29, sunt sportivii de bătut în finala de la 100 m spate.

Robert Glință ne-a spus povestea lui în seria Neînvinșii.

Și David Popovici (16 ani) s-a calificat în această dimineață în finala probei de 200 de metri liber. Tânărul care a luat prin surprindere lumea înotului a terminat pe locul 2 în prima semifinală, are al șaptelea timp în finala de marți dimineață (ora 4.43). Dacă te întrebi de unde a apărut și încotro se îndreaptă David, citește acest material al Andreei Giuclea.


VLAD DASCĂLU IMPRESIONEAZĂ LA DEBUTUL SĂU OLIMPIC! 

„Nu vreau să pun presiune pe mine. Anul viitor va fi abia al doilea meu an în Elite. Vreau să merg la Tokyo fără presiune, să ajung acolo în formă maximă. E prea devreme pentru un obiectiv, dar, pe viitor, îmi doresc, desigur, o medalie olimpică.”

Asta ne-a spus tânărul Vlad Dascălu (23 de ani) când a început pregătirile pentru Tokyo. Azi, el a obținut un remarcabil  loc 7 în cursa de Cross-Country. Vlad a terminat la 49 de secunde în spatele campionului olimpic Thomas Pidcock (Marea Britanie). Argintul și bronzul au mers la Mathias Flückiger (Elveția) și David Valero (Spania), pe care Vlad reușise să-i prindă din urmă la un moment dat.

Foto: Olaf Pignataro/Red Bull Content Pool

Dacă vrei să vezi cum arată viața unui profesionist de mountainbike, uite câteva lucruri importante pe care ni le-a spus chiar Vlad:
– „Sunt 6-7 circuite de Cupă Mondială. Cursa e duminica, noi ajungem acolo de marți-miercuri, să apucăm să învățăm traseul din memorie”;
– „Anul trecut, am stat maximum două luni acasă, am fost plecat foarte mult. Cupele Mondiale sunt peste tot: am fost în Canada, în SUA, în Australia. E o viață cu multe ore petrecute în aeroport”;
– „Într-o săptămână, am o zi pauză, am zile cu antremanente lungi, zile în care dublez antrenamentele, și dimineața, și seara. În săptămânile cu concurs, îmi menajz energia”;
– „Bicicleta pe care concurez acum ajunge să coste peste 10.000 de euro. Are cele mai bune piese, care sunt costisitoare, fiecare în parte”.


ÎNFRÂNGERI LA JUDO ȘI LA BASCHET 3×3

Alexandru Raicu a fost eliminat din competiția de judo de japonezul Ono Shohei, multiplu campion olimpic și mondial, în primul tur al categoriei 73 kg.

Iar echipa feminină de baschet 3×3 a fost învinsă și de Rusia (21-12), iar șansele la calificarea în faza următoare sunt foarte reduse. România are cinci înfrângeri și o singură victorie până aici, cea cu Mongolia. Iar ultimul meci din grupă, programat pentru marți dimineață (ora noastră 11:00), este împotriva Franței, una dintre principalele favorite la medalii.

 

Foto main: COSR/Cristian Nistor
Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.