JO Tokyo, ziua a 5-a | David Popovici se califică și în semifinalele de la 100 m liber, larisa Iordache și-a reluat antrenamentele
Lead.ro 27 iulie 2021Nu știm câți români s-au trezit la ora 4.40 dimineața pentru a-i vedea pe David Popovici și Robert Glință în lupta pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar cei care au făcut-o și-au început ziua cu emoții frumoase.
La prima lui finală olimpică, tânărul de 16 ani David Popovici a terminat pe locul 4, la două sutimi de medalia de bronz în proba de 200 de metri liber, un rezultat fantastic pentru un înotător care a luat prin surprindere lumea natației. Robert Glință nu mai este de ani buni o surpriză, și chiar dacă, ambițios cum îl știm, nu va fi mulțumit cu locul 8 în finala de la 100 de metri spate, Robert și-a îmbunătățit timpul din semifinală și a coborât sub 53 de secunde.
Dar să le luăm pe rând, în fluxul nostru de informații de la Tokyo. Așa cum te-ai obișnuit, materialul este updatat odată cu veștile importante.
*
ORA 14.50 – SIMONE BILES S-A RETRAS DIN FINALA CONCURSULUI DE GIMNASTICĂ FEMININĂ PE ECHIPE
Simone Biles s-a retras din finala concursului de gimnastică feminină pe echipe după primul aparat la care a concurat. La sărituri, unde trebuia să execute un Amânar, s-a răzgândit și a înlocuit cu o săritură Yurchenko cu o rotire și jumătate, la finalul căreia aproape a căzut la aterizare. A fost punctată cu 13,766, unul din cele mai mici punctaje ale ei, un început deloc grozav pentru echipa Americii, care e condusă de Comitetul Olimpic Rus.
Veștile sunt însă și mai proaste pentru americance: după săritură, Biles a părăsit sala de concurs, urmată de antrenoarea ei și de o echipă medicală. A revenit în Ariake Gymnastics Centre cu un picior bandajat, dar n-a făcut încălzirea pentru paralele și a fost înlocuită de Jordan Chiles, care îi va lua locul și la restul aparatelor.
🇺🇸 US gymnast Simone Biles has pulled out of the women's team final at Tokyo 2020, according to the International Gymnastics Federation.#bbcolympics #tokyo2020 #simonebiles
— BBC Sport (@BBCSport) July 27, 2021
ORA 14.20 – DECLARAȚIILE ANEI-MARIA POPESCU
„Povestea acestei medalii demonstrează că se poate – și asta vreau să se înțeleagă. Nu contează culoarea medaliei. Mi-am demonstrat în primul rând mie, că eu am vrut să ajung la Tokyo, să văd dacă sunt în stare să fac ceva pentru mine. Și cu siguranță fiecare copil care intră într-o sală de sport sau pe un teren de sport trebuie să înțeleagă că are o șansă. Iar noi, e de datoria noastră să-i susținem și atunci când sunt jos. Mai ales când sunt jos. Anul trecut, în iulie, abia renunțam la cârje. Dacă eu am putut, oricine poate. Visați, oameni buni, și credeți în visul vostru chiar atunci când pare imposibil!
Și când n-aveti nimic bun de zis despre sportivii români, mai bine nu spuneți nimic. E foarte greu să fii acolo și să citești un titlu care poate face trei clickuri, dar poate dărâma castelul de cărți pe care un sportiv încearcă să-l construiască prin muncă”.
La revenirea în țară, Ana-Maria Popescu a vorbit despre nevoia de susținere pe care o simt sportivii. Mai ales când sunt jos.
Declarațiile Anei-Maria merită citite. Le găsești aici.
ORA 13.20 – DAVID POPOVICI REINTRĂ ÎN BAZIN, SE CALIFICĂ ÎN SEMIFINALELE DE LA 100 M LIBER
După frumoasa performanță din finala de la 200 de metri liber, unde s-a clasat pe locul 4, la două sutimi de medalia de bronz, David Popovici a revenit în Tokyo Aquatics Center pentru seria de calificări a probei lui preferate, 100 m liber, unde deține și cel mai bun timp al sezonului: 47,30.
David n-a avut nevoie de un timp așa de bun pentru a se califica în semifinalele de mâine dimineață. Relaxat, în alunecarea lui eficientă pe care a remarcat-o deja toată lumea natației – și nu numai -, Popovici a terminat pe locul 4 în seria 9 și s-a calificat pentru semifinale cu al optulea timp: 48,03.
Pe David Popovici îl vom vedea din nou mâine dimineață, când va încerca să prindă a doua lui finală olimpică.
ORA 12.20 – LARISA IORDACHE ȘI-A RELUAT ANTRENAMENTELE!
Federația Română de Gimnastică anunță că Larisa Iordache și-a reluat antrenamentele. După infiltrații și fizioterapie, supravegheată de antrenorii Lăcrămioara și Cristi Moldovan, Larisa se pregătește acum pentru finala la bârnă din 3 august.
ORA 11.30 – ECHIPA DE BASCHET 3X3 A ROMÂNIEI ÎȘI IA ADIO DE LA JO
Învinsă și de Franța, cu 22-12, România încheie penultima o grupă de calificare dominată de SUA și echipele din Rusia, Japonia și China. Singura victorie a baschetbalistelor noastre a fost în fața Mongoliei.
Însă Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu-Kim și Claudia Pop au motive să fie mândre de performanța lor. Mai ales că baschetul 3×3 a ajuns la Tokyo via România.
Unul dintre cele mai populare sporturi de stradă din lume, baschetul 3×3 ca disciplină oficială și-a pornit drumul spre Jocurile Olimpice pe terenurile din Politehnică, în București, unde a avut loc prima ediție Sport Arena Streetball, în 2005.
De peste 10 ani, echipa Sport Arena Streetball organizează competiții în locuri ca Piața Revoluției, Afi Palace Cotroceni sau Palatul Parlamentului. Au atras atenția Federației Internaționale de Baschet (FIBA), care i-a studiat și a folosit formatul și sistemul de punctaj al turneelor Sport Arena ca model pentru FIBA 3×3 World Tour, circuitul mondial inaugurat în 2012. Tot la București s-a organizat primul Campionat European de baschet 3×3, câștigat de echipa României. Sport Arena Streetball a patentat astfel o rețetă în care spectacolul sportiv de sub panou este completat de muzică, majorete şi demonstraţii de slam-dunk.
“Cei de la Sport Arena Streetball au fost pionieri în dezvoltarea baschetului 3×3, care acum a devenit disciplină olimpică”, a spus Patrick Baumann, secretarul general al FIBA și membru în board-ul CIO.
România a avut rezultate importante la ultimele două ediții ale Campionatelor Europene: aur la masculin, în 2014, și argint la feminin, în 2016. Tot în 2014, la ultima ediție a Campionatelor Mondiale, ambele echipe tricolore au atins faza sferturilor de finală. De asemenea, echipa Bucureștiului s-a aflat în două rânduri printre primele patru echipe ale lumii în FIBA 3×3 World Tour Final – Istanbul 2013 și Tokyo 2014, și a participat în 2014 la FIBA 3×3 All Stars de la Doha.
Andreea Giuclea le-a întâlnit recent pe Anca Stoenescu, cea mai titrată baschetbalistă româncă, și pe Sonia Ursu-Kim. Poveștile lor merită citite: aici și aici.
ORA 9.00 – PRIMELE DECLARAȚII DE LA GLINȚĂ ȘI POPOVICI
„Îmi place să spun că mai degrabă sunt al patrulea cel mai bun din lume. Am îndrăznit să visez la o medalie, dar nu ăsta a fost scopul și primul gând cu care am venit aici. A fost să dau cât de tare pot eu, mi-am făcut un best-time cu mult peste și n-aș putea să fiu mai satisfăcut. Faptul că am fost la două sutimi de medalie îmi arată cât de strălucitor e viitorul”, a spus David Popovici la TVR, după ce a fost la un pas de medalii în finala la 200 m liber.
Despre David a vorbit și Robert Glință, pentru Agerpress: „Este uimitor ce a reuşit David la vârsta de 16 ani, este o performanţă pe care e greu s-o concepem la adevărata ei valoare. David nu este un fenomen doar pentru nataţia românească, este un fenomen pentru întregul înot la nivel mondial. Sper din tot sufletul că va avea cale liberă în performanţă, este setat din plin pentru succes, are un caracter şi o personalitate demne de toată admiraţia. Eu îl admir şi îl respect şi sper să aibă toată susţinerea de care are nevoie pentru a reuşi să-şi atingă potenţialul lui adevărat, care este fabulos, uriaş”.
Robert a vorbit și despre parcursul său din finala la 100 metri spate: „A fost o finală extrem de epuizantă, dar toate cursele sunt aşa, e vorba de a da tot ce ai mai bun din tine, de a nu termina cu niciun fel de resurse. Eu am dat tot ce am avut în mine astăzi şi de aceea sunt aşa de epuizat. Până la urmă, am avut o cursă mai bună ca în semifinale şi în calificări, asta este îmbucurător, şi timpul meu nu a fost departe de recordul meu naţional şi personal.
Declarațiile complete sunt aici.
ORA 8.00 – NAOMI OSAKA, ELIMINATĂ
Imaginea acestei ediții a Jocurilor Olimpice și cea care a aprins flacăra olimpică, populara sportivă de origine asiatică Naomi Osaka părăsește turneul, eliminată în turul trei de către Marketa Vondrousova din Cehia, 6-1, 6-4.
Marketa o eliminase și pe Mihaela Buzărnescu, va juca în sferturile de finală cu câștigătoarea dintre Badosa și Podorvska.
Turneul feminin de tenis a rămas astfel fără principalele două favorite: Barty și Osaka.
Elina Svitolina, favorita numărul 4, și Garbine Muguruza, favorită 7, sunt principalii capi de serie rămași în lupta pentru medalii în turneul de simplu feminin.
Naomi Osaka has been eliminated from the women's singles tournament.
She loses to Czech Republic's Marketa Vondrousova in the third round. pic.twitter.com/s9I1AL90ga
— Bleacher Report (@BleacherReport) July 27, 2021
ORA 5.00 – ROBERT GLINȚĂ, locul 8 în finala la 100 metri spate
La scurt timp după finala lui David Popovici, a revenit în bazinul olimpic și Robert Glință, pentru finala la 100 metri spate. Una în care campionul european en-titre nu a plecat ca favorit la medalii, ci cu promisiunea că se va autodepăși, după o semifinală de care n-a fost mulțumit, cum a declarant Televiziunii Române: „Știu că am făcut tot ce-am putut, ăsta mi-este nivelul la ora actuală, din păcate probabil nu sunt în cea mai bună formă, se simte și în apă. Dar rămâne de văzut, voi avea mai mult timp de odihnă pentru finală și mă voi reseta să fac o cursă și mai bună.”
Înotând pe culoarul 8, Robert s-a ținut de ce și-a promis în primul rând sieși: și-a îmbunătățit timpul din semifinală (53,20 secunde), dar cele 52:95 secunde din finală n-au fost suficiente pentru a se apropia de trioul care a urcat pe podium, condus de rusul Evgeny Rylov, medaliat cu bronz la Rio în 2016 (51:98), urmat de Kliment Kolesnikov (52:00) și de campionul olimpic din 2016, Ryan Murphy (52:19).
Detaliile sunt aici. Povestea lui Robert, aici.
Pentru Robert urmează calificările în proba de 200 m spate, miercuri, 28 iulie, de la ora 13:19.
ORA 4.45 – DAVID POPOVICI, la două sutimi de prima lui medalie olimpică!
La prima lui finală olimpică, tânărul de 16 ani David Popovici a terminat pe locul 4, la două sutimi de medalia de bronz în proba de 200 de metri liber. Este un rezultat fantastic pentru un înotător care a luat prin surprindere lumea natației.
David a intrat primul în arena olimpică din Tokyo. În prima sa finală olimpică, a înotat pe primul culoar, și a pornit bine. A întors al treilea după primii 50 de metri. După 100, era al patrulea. A venit tare pe final și s-a apropiat milimetric de podium, terminând pe patru, la doar două sutimi de bronzul olimpic, câștigat de brazilianul Fernando Scheffer. Britanicii Tom Dean (1:44.22) și Duncan Scott (1:44.26) au câștigat aurul și argintul.
Detaliile sunt aici.
David va reveni în bazin la 13.20, pentru calificările la 100 de metri liber, unde deține cel mai bun timp al sezonului – o performanță care i-a confirmat renumele de fenomen al natației.
ORA 4.00 – BERNADETTE SZOCS pierde și ea pe tabloul de simplu la tenis de masă
Bernie a pornit cu prima șansă în turul 3, contra lui Juan Liu, reprezentanta SUA, însă calculele hârtiei contau prea puțin, în condițiile în care Juan n-a concurat la nivel internațional în ultimii doi ani. Și nici asta nu avea să conteze prea mult, de vreme ce Juan jucase deja trei meciuri până în această fază a competiției de simplu – unde Bernie Szocs s-a calificat automat.
Și poate că tocmai ritmul i-a lipsit sportivei noastre. Bernie a pierdut repede, la 4, primul set, dar a revenit tare în următoarele două seturi, ambele câștigate cu 11-6. Aici, lucrurile păreau că merg în direcția bună. Numai că Juan a început să joace tot mai variat – când cu mingi moi, dar greu de atacat, când cu contre scurte și surprinzătoare -, un tenis care a reușit să o dezechilibreze pe Bernie. Ea a cedat la 9 și la 8 următoarele două seturi, și n-a mai putut să-și recape claritatea până la final: 11-4, 6-11, 6-11, 11-9, 11-8 și 11-3 pentru Juan Liu, care se califică astfel în optimile de finală.
Bernie se va concentra acum pe proba de la care tenisul de masă românesc așteaptă prima sa medalie olimpică: proba de echipe. România – cu Szocs, Samara și Dodean – va întâlni echipa din Egipt, pe 1 august. Dacă trece de Egipt, echipa României va juca în sferturile de finală cu câștigătoarea dintre Brazilia și Hong Kong. China și Coreea de Sud sunt pe partea cealaltă de tablou.
Echipa feminină a României este campioana ultimelor două ediții ale Campionatului European. România are în palmares cinci titluri de campioană europeană la tenis de masă pe echipe, la feminin, obținute în 1992, 2002, 2005, 2017 și 2019. În 2021, Europeanul va avea loc în Sala Polivalentă din Cluj.
PROGRAMUL ROMÂNILOR în a 5-a zi a Jocurilor Olimpice de la Tokyo
Bernadette Szocs – tenis de masă individual, turul 3, de la ora 4 dimineața, ora României. (Dacă va învinge, Bernie va juca după prânz în optimile de finală);
David Popovici – natație, ora 4:43, finala la 200 m liber
Robert Glință – natație, ora 4:59, finala la 100 m spate;
Echipa de baschet 3×3 a României va juca contra Franței, de la ora 11.00;
David Popovici – natație, ora 13:20, serii la 100 m liber.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni