CSM București câștigă la Budapesta, cu Ferencváros, și se așază cu încredere între cele mai bune patru echipe ale Europei! Calificarea aceasta vine să confirme zilele frumoase ale handbalului românesc.
CSM București a ajuns în Ungaria cu cinci goluri avans și cu o misiune clară: a doua calificare consecutivă în Final 4-ul Champions League. Din toate punctele de vedere, returul cu Ferencváros a fost un succes: la capătul unui meci controlat de la început și până la sfârșit, CSM a câștigat cu 27-26. Cu gândul să-și apere trofeul, campioanele en-titre se vor întoarce la Budapesta peste trei săptămâni. Dacă jocul lor va arăta la fel, șansele sunt bune.
RESULT: @csm_bucharest is the 1st of our TIPPMIX EHF FINAL4 after their 27:26 win over @Fradi_HU. They go through 57:51 on aggregate. #ehfcl pic.twitter.com/dhlZLHRkv6
— EHF Champions League (@ehfcl) April 15, 2017
Ferencváros, care anul ăsta a reușit, după o lungă așteptare, să se bată de la egal cu echipe mult mai bine cotate – ca Gyor, Vardar sau Buducnost – nu a avut nici măcar o șansă sâmbătă seară. CSM a arătat multă siguranță încă de la început, a condus mai mereu și a reușit să-i descurajeze chiar și pe cei mai optimiști suporteri maghiari.
La capătul zilei, partida aceasta a fost câștigată de forța grupului, nu de realizările individuale ale unor jucătoare. Or, pentru o echipă care în ultimele luni s-a bazat mai degrabă pe sclipirile de moment ale lui Bella Gullden, Carmen Martin sau Paula Ungureanu, acesta e un lucru foarte important. Faptul că Tortensson, Niombla sau Baziliu s-au numărat și ele printre cele mai bune marcatoare ale echipei, alături de Martin și Oana Manea, e îmbucurător pentru o echipă care apare (tot mai) pregătită pentru al doilea ei Final 4.
F I N A L F O U R ❗❗❗❗CSM BUCURESTI 💪💪💪💪💪🇸🇪🇪🇸🇷🇴🇲🇪🇫🇷🇧🇾🇩🇰
Posted by Adrian Vasile Conditioning Trainer on Samstag, 15. April 2017
În plus, apărarea începe să fie din ce în ce mai contondentă, toată lumea joacă la intensitate mare și asta se traduce, fără întârziere, într-un handbal solid și complet. Așa cum știi, nu a fost mereu cazul în acest sezon european în care CSM a jucat de multe ori indecis și fără avânt. Schimbarea de atitudine a venit brusc (și exact la momentul potrivit), iar meritul lui Per Johansson, abia la al doilea lui meci pe banca echipei, e greu de contestat.
Asta spunea și Oana Manea, imediat după finalul jocului: „Atuul nostru a fost că am jucat ca o echipă, cred că Per a reușit foarte bine să pună în valoare grupul”, a declarat pivotul lui CSM pentru Radio România Actualități, înainte să confirme încă o dată că jucătoarele și-au dorit foarte mult să ajungă iar în Final 4: „Cunoșteam suporterii lui Ferecnvaros, am mai jucat aici, așa sunt mereu, dar asta ne-a motivat mai mult. Cu siguranță va fi același Final 4 ca anul trecut, sper să jucăm cu aceași atitudine, fără presiune, degajate, pentru că ăsta a fost atuul nostru data trecută. E adevărat că acum presiunea e pe noi, dar sper să uităm de ea, s-o lăsăm la București.”
Bianca Bazaliu, care începe să-și facă loc în această echipă, a subliniat și ea atmosfera din vestiar: „A contat că am fost o echipă, ne-am încurajat tot timpul, ne-am susținut una pe alta. Îi mulțumesc din suflet lui Per Johansson că a avut încredere în mine, sper să demonstrez în continuare și să nu dezamăgesc”, a spus Bianca pentru DigiSport.
Context
CSM București n-a avut, până acum o săptămână, un sezon european grozav. Mai mult, clubul a trecut recent printr-o nouă schimbăre de antrenor: la începutul lunii, imediat după ce a câștigat campionatul României, Aurelian Roșca și-a anunțat plecarea de la echipă. În vară, pe bancă va fi adusă daneza Helle Thomsen (care va continua să antreneze și selecționata Olandei), iar până atunci echipa a încăput în mâinile suedezului Per Johansson, sosit și el recent în poziția de consultant tehnic.
A fost a doua oară în acest sezon când clubul finanțat de Primăria București a făcut schimbări pe banca tehnică cu puțin timp înaintea unor meciuri importante din Liga Campionilor. În noiembrie 2016, Roșca l-a înlocuit pe danezul Jakob Vestergaard, cu doar câteva zile înaintea meciului cu Rostov, decisiv pentru calificarea în grupele principale ale Ligii. Atunci, mutarea a adus un suflu nou, iar echipa s-a calificat într-o grupă principală în care, totuși, rareori a reușit să joace la potențialul maxim.
Acum, cu Johansson pe bancă, toate jucătoarele arată din nou poftă de joc, grupul s-a strâns și nimeni nu mai poate exclude pe CSM din calculele acestui nou Final 4.
Turneul final
Pentru CSM urmează acum Final 4-ul de la Budapesta, pe 6 și 7 mai. Va fi greu, însă echipa are încă trei săptămâni de pregătire, iar experiența și amintirile de anul trecut vor oferi și mai mult curaj unor jucătoare care oricum nu aveau complexe de inferioritate.
Buducnost, echipa Cristinei Neagu (care va juca din vară pentru CSM), Vardar și Gyor s-au așezat și ele la aceeași masă de patru, într-o perfectă reeditare a turneului de anul trecut. Va fi chiar totul la fel?
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni