LEAD
Handbal - Champions League

CSM București luptă din greu și câștigă entuziasmant cu Ferencváros! Visul unei noi participări în Final 4 continuă. Calificarea se va decide la Budapesta

FOTO: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
7 aprilie 2017
Andrei Năstase
2 comentarii

În fața unei Săli Polivalente pline și neobosite, CSM București reușește să strângă rândurile exact la timp pentru a obține o victorie esențială: 30-25 cu Ferencváros, în primul meci din cel mai echilibrat sfert de finală al Ligii Campionilor. După un sezon european mai degrabă timid, CSM oferă acum senzația că tocmai și-a îmbrăcat haina de campioană en-titre. Îi vine bine.

*

La fel ca anul trecut, echipa și-a luat avânt chiar înaintea turneului Final 4 de la Budapesta. Și la fel ca în alte nenumărate rânduri, Paula Ungureanu a avut un cuvânt greu de spus în victoria echipei sale. Cu un procentaj al mingilor apărate de aproape 40%, Paula a fost printre cele mai bune jucătoare ale CSM-ului, într-o seară când nimeni n-a jucat rău, iar Bella Gullden (10 goluri) și Carmen Martin (șapte) au făcut-o excelent.

Meciul

Început într-un echilibru perfect, fără o favorită clară, jocul a părut, în primele zece minute, o demonstrație de atacuri rapide și finalizări precise: până la 7-7, doar două mișcări ofensive n-au fost încheiate cu gol, și cei 5.000 de spectatori abia mai țineau pasul. Apoi, de la mijlocul reprizei, defensiva CSM-ului a început să fie mai agresivă, iar asta a încurcat puțin construcția adversă; iberica Pena (cea mai bună jucătoare a lui Ferencváros și o mai veche cunoștință a naționalei României) a rătăcit primele ei pase, iar CSM s-a grăbit să treacă la conducere.


Traseul Gullden – Oana Manea a continuat să fie profitabil – ba gol, ba șapte metri -, iar când Paula și-a intrat și ea cu totul în ritm, jocul s-a schimbat brusc. Dintr-o dată, mecanismul bine rodat al adversarelor s-a gripat, în vreme ce contrele și atacurile rapide finalizate (mai ales) de Carmen Martin au dus-o pe CSM la 16-11 cu doar șase minute înainte de pauză.

De acolo, însă, Ferencváros s-a strecurat cumva înapoi în meci. Fără să facă ceva special, echipa maghiară pur și simplu a demonstrat (dacă mai era nevoie) că știe handbal. Gabor Elek, care antrenează pe FTC de aproape 10 ani, a cerut un timeout inspirat, iar Kovacsics (cea mai bună marcatoare a meciului, cu 11 goluri) și Pena au pus în valoare jocul colectiv al acestei echipe care lucrează împreună de mai mulți ani. La cabine s-a intrat cu 17-15 pentru CSM, dar sala a înțeles perfect cum de a reușit Ferencváros să bată anul ăsta echipe ca Győr sau Buducnost.

Chiar dacă a doua parte a meciului nu a mai fost la fel de bună, tot ce s-a pierdut în precizie a fost recuperat prin tensiunea și intensitatea jocului. CSM a rămas la conducere mai mereu, dar nu a mai reușit vreo desprindere hotărâtoare. Astfel, cu zece minute înainte de final, scorul era 25-23 pentru bucureștence, iar brațele, picioarele și mințile multor jucătoare dădeau semne clare (dar explicabile) de osteneală.

Și totuși, nimic nu anunța nebunia din ultimele minute, când, de la 27-25, CSM a găsit o rezervă nebănuită de energie, a profitat de paradele Paulei și bâlbele ofensivei adverse și a fugit până la un 30-25 greu de întors în retur.

Declarațiile


Calificarea, însă, nu este jucată. Asta s-a grăbit să susțină și Paula Ungureanu, imediat după meci, la Digi: „Începând de acum o vom lua de la zero-zero pentru retur. Nu vreau să ne gândim că sunt cinci goluri diferență. A fost un meci foarte greu, am întâlnit o echipă foarte bine sudată, dar ajutate și de această atmosferă fantastică ne-am făcut meciul mult mai ușor.”

„Putem spune că suntem cu un pas în Final 4, dar ne așteaptă un meci foarte greu. Și azi a fost un meci greu, cu încărcătură mare, e greu să-ți controlezi emoțiile. Nu ne gândim la diferența de cinci goluri, pentru că sportul e mereu diferit, în handbal te poți aștepta la orice”, a spus și Aurelia Brădeanu, și ea decisivă în momentele importante. „E normal să răsuflăm mai ușurați, dar știm că e foarte greu acolo. Ferencváros are un public numeros, gălăgios. Dar suntem obișnuiți să jucăm cu sala plină, am și câștigat Liga Campionilor la Budapesta, la ei acasă”, a adăugat ea.

Bella Gullden, cea mai bună marcatoare a lui CSM, cu zece goluri, s-a declarat și ea foarte fericită: “Ne gândim la Final 4, da, pentru că visăm la Final 4. Dar nu putem merge în Ungaria relaxate. Pentru că n-am întâlnit o echipă care a jucat rău, doar că noi am jucat foarte bine. Și dacă nu vom depune același efort și nu vom fi la fel de concentrate ca azi, vom pierde.”

De la microfonul Digi, Gullden a mulțumit oamenilor pentru energia primită din tribune: „Fanii sunt incredibili, sunt mereu aici să ne susțină; eu vin din Suedia, unde spectatorii nu sunt atât de mulți – e unul din motivele pentru care vreau să joc aici”, a mai spus suedeza. Recent, ea și-a prelungit contractul cu CSM pentru încă doi ani.

Mehmedovic, care a reușit o intercepție foarte importantă în ultimele minute, când Ferencváros încerca să se apropie la un singur gol, nici nu-și mai amintește de când CSM n-a mai jucat un meci așa de puternic: „E important să avem astfel de experiențe. Știm că Ferencváros va juca mai bine acasă, le-am analizat meciurile și am văzut cum au jucat cu Buducnost, așa că trebuie să fim și mai puternice ca azi. Sper să câștigăm și acolo.”

Pentru dezbatere

Dacă ne gândim că Per Johansson n-a avut decât o săptămână să pregătească acest meci, atunci victoria asta capătă o greutate și mai mare. Suedezul, care n-a mai antrenat de aproape cinci ani și a venit la București pentru postul de consultant tehnic, s-a trezit cu echipa „în brațe” după plecarea lui Aurelian Roșca. Numai că în loc să destabilizeze și mai tare echipa, recenta schimbare pare să fi adus un suflu nou.

Probabil că o bună parte din meritele acestei treziri trebuie să meargă către Johansson și stilul lui avântat. Fost antrenor al Suediei, cu care a participat la Jocurile Olimpice de la Londra, nordicul a arătat o efervescență contagioasă pe banca CSM-ului, iar jucătoarele, molipsite și ele, au reușit să transpună treaba asta în teren.

Or, pe lângă importanța rezultatului (cele cinci goluri se pot dovedi decisive pentru retur), îmbucurătoare este tocmai energia arătată de această echipă care, până în faza asta a competiției, a părut mai degrabă apatică. Acum, însă, CSM a arătat tonusul și curajul de anul trecut, când s-a calificat în premieră în Final 4-ul de la Budapesta și s-a întors de-acolo cu marele trofeu.

Campioana Europei va merge din nou în capitala Ungariei, dar mai întâi pentru returul cu Ferencváros – sâmbătă, 15 aprilie, 17.45.

Celelalte trei sferturi de finală ale Ligii Campionilor

Metz – Gyor, duminică, ora 18.00 (32-31)

Midtjylland – Vardar, duminică, ora 18.00 (26-28)

Buducnost – Larvik, duminică, ora 20.00 (31-17)

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
  • ralu_dani

    Linea si Mica nu prea au jucat bine . Sunt curioasa daca o baga antrenorul mai mult pe Bazaliu in meciul urmator!

  • Eliodor

    Bravo, fetelor! Va fi greu in retur, dar CSM-ul se va califica din nou in Final Four. Ce va fi acolo deja e loterie…

© 2018 Lead
Design: Live Design