Mihai Silvășan: „Am ales să avem o mentalitate de învingători și să avem o inimă mare”

Ramona Toderaș 26 iunie 2022

Mihai Silvășan, antrenorul lui U-BT Cluj și unul dintre antrenorii în ascensiune din sporturile românești de echipă, are multe lucruri interesante de spus după un sezon memorabil pentru echipa pe care o pregătește.

La Sports Talks, în cadrul Sports Festival, el a avut ocazia să povestească, în interviul cu jurnalistul Mihnea Măruță, despre momentele memorabile din sezonul proaspăt încheiat, ce au învățat clujenii din acest an și cum încearcă U-BT să devină mai puternică în sezonul următor, în care va juca, de astă dată, în EuroCup, a doua competiție europeană intercluburi ca prestigiu.

 

Despre cum s-a sărbătorit încheierea acestui sezon

„A fost o relaxare foarte mare după zece luni de stres, presiune, și multe meciuri jucate. Ne-am bucurat foarte mult pentru parcursul din acest sezon, a fost minunat din toate punctele de vedere. Am sărbătorit și cu tradiționala baie în Someș, am sărbătorit și alături de fani și familie, iar acum avem o binemeritată vacanță pentru jucătorii care trebuie să își refacă forțele pentru sezonul care urmează.”

Ce înseamnă vacanța în viața unui jucător de baschet

„Un baschetbalist are în general cam două luni și jumătate de vacanță, dar e o vacanță cu ghilimele, pentru că este mai mult o depărtare față de echipa pentru care joci următorul sezon. Niciun jucător profesionist din lumea asta nu-și permite aceste două luni de stat. După terminarea sezonului, fiecare își ia cinci zile libere, pentru cei tineri care nu au nevoie de mai mult timp de odihnă, iar cei mai în vârstă 2-3 săptămâni. După această perioadă de relaxare urmează intrarea treptată în efort, fiecare e responsabil pentru pregătirea din timpul verii. Fiecare își ia antrenor personal, preparator fizic, nutriționist, altfel încât pe la jumătatea lunii august să fie bine pregătit din punct de vedere fizic și fără kilograme în plus.”

“Progresul se întâmplă în timpul verii”

„Asta se întâmplă peste tot, de la cel mai înalt nivel în NBA, până aici în România. Pentru că avem mulți jucători străini, nimeni nu rămâne aici să se antreneze împreună cu noi, iar jucătorii români mai buni sunt plecați pe la loturile naționale. Fiecare e responsabil pentru progresul lui din timpul verii și profesionalismul de care e nevoie pentru a reveni mai bine pregătit. La noi e o vorbă: ‘progresul se întâmplă în timpul verii’. În perioada competițională nu ai foarte mult timp de antrenamente, mai ales pentru jucătorii care joacă multe minute. În timpul verii au timpul necesar de a lucra la un element din joc, fie că e nevoie să pună masă musculară sau să își corecteze aruncarea la coș. E o perioadă extrem de importantă și pentru noi, ca staff. E cea mai mare agitație. Modul în care pui bazele echipei, modul în care selectezi jucătorii pentru sezonul următor este decisiv.

Despre cum se semnează contractele 

„În România, majoritatea contractelor se semnează pe un an. Avem și jucători pe care vrem să îi semnăm în continuare, sunt sufletul echipei. E vorba de Richard și Stipanovic, care au jucat două, respectiv trei sezoane, și pe care îi vrem în continuare. Ei sunt oamenii de vestiar, cei care o să fie tot timpul de partea clubului, a staff-ului și a victoriei. Sunt oamenii care influențează mereu pozitiv toți jucătorii care vin în echipă. Noi îi dorim, ei vor sa rămână aici, familiile lor se simt excelent în Cluj, copii lor merg la școli internaționale. Semnele sunt bune. (n.a. între timp, U-BT a confirmat că cei doi jucători și-au prelungit șederea la Cluj, la fel cum a făcut-o și românul Nandor Kuti).

Situația tinerilor și presiunea de a-i păstra pe Elijah Stewart și Karel Guzman

„Da, ei sunt doi jucători tineri care au avut un sezon foarte bun atât din punct de vedere statistic, cât și cel al succesului echipei. Sunt jucători care s-au integrat, și au făcut parte, cu statistici bune, dintr-o echipă câștigătoare, la asta se uita echipele mai mari din Europa. Va fi greu să îi ținem, am demarat discuții și cu ei, însă momentan suntem încă departe.”

Diferența de buget între campioana României și o echipă din afară

„Noi am jucat cu Darüssafaka în prima fază a grupelor Basketball Champions League, iar antrenorul lor se plângea că au unul din cele mai mici bugete din Turcia, deși ei au performat foarte bine anul acesta. După ce mi-a spus ce buget au, mi-am făcut un calcul și mi-am dat seama că bugetul lor este cu 50% mai mare decât al nostru. Nu tot timpul bugetul joacă. Sunt la Cluj de mulți ani și am reușit să câștigăm în Europa și să avem o performanță foarte bună cu un buget mai mic decât majoritatea echipelor cu care am jucat. Pe de altă parte, în alți ani, în Romania nu am reușit să câștigăm campionatul având cel mai mare buget. Totul ține de ce se întâmplă vara și ce jucători iei. Când alți jucători din Europa văd oameni ca Richard și Stipanovic că rămân aici probabil că se gândesc „ah, probabil că e bine acolo”.

Ce contribuie la aducerea de noi jucători

„Atmosfera, faptul că suntem o echipă stabilă din punct de vedere financiar. Facem parte dintr-un oraș care atrage, jucătorii care vin pot să își dea copii la școli internaționale, nu am avut niciodată jucători care să se plângă de locul ăsta. Acum va contribui și performanța noastră din sezonul trecut. Dacă nu ai performanță în Europa și nu joci constant într-o cupă europeană, jucătorii de valoare fug. Aici avem o mentalitate de învingători și ne dorim tot mai mult. Daca dai un simplu search pe YouTube și vezi două meciuri cu 10.000 de spectatori, lucru ăsta atrage. Jucătorii îi vor suna pe cei care sunt sau au trecut pe la noi și îi vor întreba cum e viața acolo, cum e antrenorul, staff-ul medical. Nimeni nu vine aici fără să nu își ia toate informațiile despre toate aceste lucruri.

Posibilitatea ca bugetul echipei să fie mărit

„Avem norocul să îi avem alături pe cei de la Banca Transilvania, care sunt tot ce își poate dori un club din punctul de vedere al stabilității. Ei sunt alături de noi și ne susțin la fiecare pas. Suntem norocoși cu asemenea parteneri. De buget nu vă pot vorbi, dar cu siguranță va fi puțin mai mare decât sezonul trecut. Scopul nostru e să facem o echipă mai bună. Dar nu totul se rezumă la bani. E vorba de modul în care alegi jucătorii, cum îi faci să se potrivească unul cu celălalt. Degeaba aduci 5-6 jucători străini care vor doar să facă puncte, trebuie să faci ca acest puzzle de jucători să se potrivească perfect, fiecare să își pună ego ego-ul personal în slujba echipei.”

Despre eticheta de „cea mai bună echipă din România” și care-i liantul din vestiar

„O să încep cu articolul celor de la Lead, care ne-a emoționat și ne-a făcut să fim foarte mândri de ce am realizat. Totul începe de la chimia echipei. Dacă nu alegi jucătorii care să înțeleagă că trebuie să facă parte dintr-un grup, nu poți avea această imagine cum că nu te lași învins, că nu renunți niciodată, și fără jucători cu caractere deosebite care să lupte unii pentru ceilalți, nu poți realiza aceste lucruri.”

Dubla revenire cu Hapoel Holon și cea cu Darüssafaka

„În astfel de meciuri de vede chimia echipei despre care vorbeam. Poate lumea se gândește la acele coșuri a lui Patrick Richard care au făcut diferența, dar la un meci așa de echilibrat nu este vorba doar despre un singur jucător. Fiecare acțiune în care te aperi mai bine, faci o recuperare în plus, poate conta. Am ales să nu cedăm, chiar dacă ne-au condus o bună parte din meci, am ales să avem o mentalitate de învingători și să avem o inimă mare. Nu trebuie să lași echipa adversă să te bată.”

Ce le spui jucătorilor în astfel de momente

„E foarte ușor să le spui “nu cedați, nu cedați!”. Dar cel mai important e să ai mentalitatea fiecărei faze, „ok, au ei +10, +12, nu e nicio problemă, hai să ne concentrăm la următoarea fază și să o câștigăm”. E o greșeală să ne gândim cum se va termina meciul când ai un deficit de -12 și să intri în panică. Trebuie să fii concentrat pe fiecare fază și să iei posesie după posesie, să dai maxim la fiecare șansă. Dacă visezi la „hai, acum revenim și câștigăm meciul”, dar nu știi cum să o faci, cred că șansele sunt foarte mici să câștigi un astfel de meci.”

Despre eșecuri

„Am întâlnit o echipă atipică (Riesen Ludwigsburg), poate cea mai agresivă echipă din acest sezon. Dintr-o serie de trei meciuri s-a văzut că rotația noastră e mai scurtă. Ne-am luptat și acolo, dar nu ne-a ieșit și uneori e bine să admiți că au fost mai buni. Rămânem cu cel mai mare câștig din acest sezon: cele două meciuri cu sala arhiplină. Sper ca prin performanța și atitudinea noastră să ii facem să revină tot într-un număr la fel de mare.”

Ce a învățat Mihai Silvășan din acest sezon

„Foarte multe. În primul rând, mi s-a format clar conceptul de echipă în cap. Nu poți realiza nimic de unul singur fără oameni cu care să te înțelegi, care să te ridice în momentele dificile. Oamenii de calitate sunt cheia. Mă refer nu doar la jucători, ci și la antrenorii secunzi, staff-ul medical, preparatorii fizici, marketing. Sper să nu ne oprim aici.”

 

Film dedicat lui Mihai Silvășan

U-BT tocmai ce a lansat un film dedicat lui Mihai Silvășan, a cărui carieră se identifică cu echipa clujeană. Iar energia și pasiunea puse în realizarea lui îți dau o idee de ce este echipa asta atât de îndrăgită.

Uite-l mai jos.

 

Foto: Sports Festival

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.