Mirel Rădoi, selecționerul naționalei de tineret: „O spun și o cred cu tărie: avem cea mai bună echipă din grupă!”
Ciprian Rus 5 septembrie 2018Cu numai o lună înaintea unor meciuri decisive pentru calificarea echipei de tineret la Campionatul European, fostul internațional Mirel Rădoi și-a asumat destinul unei generații de la care cu toții așteptăm să readucă Naționala în lumea bună a fotbalului. A pus o singură condiție: să continue indiferent de rezultatul campaniei actuale, ca să aibă timp suficient să-și pună ideile în practică. Promite un fotbal curajos, ofensiv și e convins că are cu cine să-l joace. „Generația asta e mai talentată decât generația noastră”, spune Mirel, care insistă că trupa lui Cicâldău, Hagi Jr, Coman și Andrei Vlad merită să joace la Euro, pentru că are cel mai bun fotbal din grupă.
Am vorbit cu Mirel Rădoi, pe îndelete, despre ce l-a motivat să preia Naționala de tineret într-un moment-cheie ca „dubla” cu Portugalia și Bosnia-Herțegovina, despre planurile pe termen mediu și lung, despre generația pe care o va antrena și despre diferențele față de generația sa de la tineret, despre „efectul Gică Hagi” și despre efectul regulii U21 asupra viitorului fotbalului nostru. Și despre câte și mai câte. Mirel e tobă de fotbal și tobă de povești inspiraționale, numai bune de dat exemplu pentru Moruțan și compania.
Mirel, ai preluat echipa națională de tineret de foarte puțin timp, înaintea unor meciuri decisive pentru calificarea la Campionatul European. Povestește-ne care a fost contextul și cum ai primit oferta.
Pentru mine a fost simplu să răspund afirmativ, nu au fost foarte multe condiții. Am norocul independenței financiare, și atunci pentru mine, la orice contract, indiferent că e cu echipa națională sau cu o echipă de club, banii sunt ultimul lucru despre care discut. Singura mea condiție a fost să am continuitate. În cazul în care, Doamne ferește!, ratăm această calificare, vreau să am timp să îmi exprim ideile de joc în campania următoare.
Cum vezi provocarea postului de selecționer U21 pe termen scurt? Intri direct la treabă cu două meciuri importante, cu Portugalia în deplasare și cu Bosnia-Herțegovina acasă.
E foarte grea provocarea, dar cu atât mai frumos va fi la final, când ne vom bucura împreună de calificare. Nu o spun doar ca să transmit un mesaj jucătorilor, o spun pentru că am văzut echipa U21 în ultimele două amicale din Anglia și, în plus de asta, am urmărit toate meciurile din această campanie. O spun și o cred cu tărie: avem cea mai bună echipă din grupă!
Discutând acum pe termen lung: ce te-a motivat să faci pasul spre selecționata U21 și nu spre o echipă de club?
Valoarea jucătorilor de la tineret a fost cea care m-a motivat în primul rând. Avem jucători chiar și de 19 ani care activează în Liga 1 și o fac foarte bine, la un nivel înalt. Evident că e o problemă pentru ei când ajung să joace meciuri de Champions League sau Europa League, dar e clar că asistăm la o creștere în calitate de când cu această regulă a impunerii de jucători U21 ca titulari în Liga 1.
E mult mai ușor să faci treabă cu jucători care au deja calitate, joacă la un nivel ridicat și vin cu un bagaj tehnico-tactic destul de bun, așa că eu sper să pot să îmi exprim viziunea despre fotbal alături de acești băieți minunați.
Ai reușit să vorbești cu jucătorii? Ei cum au simțit schimbarea aceasta de la nivelul băncii tehnice?
Am fost bucuros să vorbesc cu o mare parte din ei. I-am simțit destul de bine. La unii se vede că sunt marcați de ce se întâmplă la echipele lor, dar am încercat să abordez discuțiile cu ei lăsând la o parte echipele de club și făcându-i să înțeleagă că suntem o familie când venim la echipa națională.
Am fost plăcut surprins de majoritatea dintre ei, au răspuns pozitiv la ce am discutat. La început mă întâlneam cu unii în oraș și nu puteam decât să îi salut, pentru că nu aveam încă acceptul antrenorilor lor de a vorbi cu ei. Am încercat să facem în așa fel încât întâi să vorbesc cu cluburile, apoi cu antrenorii lor, să cer acceptul lor de a discuta cu jucătorii și abia apoi să-i abordez direct. Așa mi se pare profesionist.
„Mergem în Portugalia doar cu gândul la victorie”
În ce formă sunt băieții acum, înaintea dublei cu Portugalia și Bosnia-Herțegovina?
Sunt OK. Ca lot, de la mijloc în sus, stăm foarte bine. Sunt fotbaliști care joacă, care au continuitate, avem și dubluri pe acele poziții. Din păcate, de la mijloc în jos suferim un pic. Sunt băieți care joacă puțin sau deloc la echipele lor. Dar când ne vom întâlni vom încerca să reglăm asta și din punct de vedere fizic, chiar dacă nu avem prea multe zile la dispoziție.
Cum vezi cele două meciuri? Cum ar trebui să le abordăm?
Sunt două meciuri total diferite, cu două echipe total diferite, unul e în deplasare, altul e acasă. Dar, ca profil de echipă, cel mai periculos meci e primul, evident. Pe lângă faptul că întâlnim o trupă foarte valoroasă, Portugalia, noi avem nevoie de victorie acolo. Și atunci toate energiile pozitive pe care le avem vor trebui să se îndrepte spre meciul cu Portugalia. E o echipă pe care dacă o lași să joace, să aibă posesie îndelungată, îți poate crea mari probleme. În schimb, Bosnia e o echipă care încercă să fie agresivă în treimea neutră, încearcă să ducă jocul înspre dueluri unu contra unu, pentru că sunt foarte puternici, e periculoasă pe contraatac și la fazele fixe.
Cum v-ați făcut calculele? Trebuie neapărat să câștigăm în Portugalia?
Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte simple. Patru meciuri, patru finale, 12 puncte, calificarea! Evident că am făcut și calcule, pentru că merg la baraj doar patru echipe de pe locul 2. Deja trei echipe din cele nouă grupe sunt detașate în clasament și suntem trei echipe care se bat pentru al patrulea loc 2. Din calculele noastre, și cu egal în Portugalia avem șanse de baraj de pe locul 2. Dar asta ar însemna să stăm la mâna rezultatelor și în propria grupă, și în celelalte grupe. Deci vom merge cu gândul doar la victorie. Băieții au înțeles că indiferent de echipa cu care jucăm va trebui să ne impunem jocul.
„Generația U19 e mai talentată decât generația mea, cu Codrea, Marius Niculae, Raț și Bilașco”
E un moment în fotbalul românesc în care tinerii sunt foarte prezenți în Liga 1. Mulți joacă și pe afară. Cum simți momentul acesta? Reușesc tinerii să profite de șansa asta?
O mare parte au reușit să profite. Cu mulți dintre ei am discutat; chiar dacă nu o să fie prezenți la cele două meciuri de acum, pot fi prezenți la următoarea calificare. Le-am spus că trebuie să înțeleagă că această regulă nu a făcut decât să forțeze unii antrenori să apeleze la ei. Să nu înțeleagă că li s-ar cuveni în mod natural titularizarea sau minutele pe care le primesc. Le-am spus că la cum se exprimă în acest start de sezon, față de campionatul trecut, dacă nu ar fi fost această regulă, unii poate s-ar fi reîntors pe banca de rezerve. Sunt puține cazurile astea, dar cei care sunt vizați trebuie să ia modelul celor care s-au impus și care au văzut regula asta ca o șansă. Mă bucur că apar tot mai mulți jucători tineri care se ridică la nivelul intensității campionatului nostru. Când s-a votat această regulă, s-a pus problema asta, dacă se vor ridica la nivelul de intensitate. Iată că s-au ridicat.
Au fost 40 de jucători U21 care au jucat doar în etapa a cincea din Liga 1, trei dintre ei au și marcat…
Este o creștere evidentă. Mă uitam pe rapoarte: înainte să fie impusă regula erau doar 57 de tineri U21, iar acum s-a ajuns la 112 tineri folosiți, mai mult decât dublu!
Ai urmărit turneul de elită al celor de la U19? Ce crezi că ar trebui să punctăm după acel turneu? Cum vei face să îi aduci pe acei băieți spre selecționată U21?
Generația asta e, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai bune generații de după generația noastră, cu Paul Codrea, Marius Niculae, Raț, Bilașco. Eu cred că acei copii sunt chiar mai talentați decât eram noi. Din păcate, au fost la câteva minute de o mare calificare. Am vorbit cu ei și regretul lor e cu atât mai mare cu cât au văzut unde a ajuns Ucraina la Campionatul European.
Acum, ei trebuie să uite. Noi o să încercăm ca, la fiecare meci oficial sau amical, să aducem din ei lângă cei care sunt deja, ca să putem să-i integrăm ușor, ușor, la U21. În acest moment, avem două soluții: ori încercăm să-i integrăm pe câte trei-patru la câte un meci, ori trebuie să aducem toată generația. Altfel, e greu să aducem zece dintr-odată, pentru că vor face bisericuțe, vor sta izolați de restul grupuri, pentru că se știu de la 16 ani. Integrarea se va face treptat, iar eu am vorbit cu fostul lor selecționer de la U19, Adrian Boingiu, care e secundul meu acum, să le facem un profil privind poziția în teren, ca să le fie cât mai ușor să vina la tineret.
„Copiii trebuie să înțeleagă că talentul nedublat de muncă se irosește”
Lui Olimpiu Moruțan, care acum îți va fi elev la U21, ce sfaturi i-ai da după acel episod de la turneul de elită?
Imediat după acel episod, am fost la partida Chiajna – Botoșani și m-am dus special pentru a discuta cu el. Am tot vorbit la telefon și pe mesaje cu el. Multă lume l-a acuzat. E adevărat că a greșit, recunoaște și el, știe asta, dar trebuie să ne întrebăm și așa: ce ar fi fost mai bine, 0-0 în 11 sau 1-0 în 10 oameni? Eu unul aș fi acceptat oricând un 1-0 în zece oameni. I-am spus să ia ce e bun, pozitiv, ca lecție de viață, din acel episod.
M-am temut că nu va înțelege foarte bine ce i-am zis, din cauza vârstei și tuturor schimbărilor din viața lui, Cluj – Botoșani – București. Mă bucur însă că s-a adaptat la București, toată lumea la FCSB spune numai lucruri bune despre el, despre cum se pregătește. Din păcate, cu Portugalia nu îl putem folosi, pentru că el a luat acel roșu la U19. Dar îl vom lua cu noi, pentru că în primele zile vom adorda chestiuni tehnico-tactice și vreau să fie și el prezent.
Tu ai jucat la mai toate loturile de tineret. Cum vezi diferențele între generația voastră și generațiile de acum?
Cred că noile generații suferă un pic la nivelul mentalității. Sunt generații care, din punct de vedere tehnic, stau mult mai bine decât generația noastră. Dar nu mai au acel reper de sacrificiu. Sacrificiul și determinarea lipsesc cu desăvârșire la unii dintre ei. Ei trebuie să înțeleagă că talentul nedublat de muncă se irosește la un moment dat. Noi eram în stare să facem orice pentru rezultatul echipei, ei sunt foarte talentați, dar se gândesc mai mult la evoluția individuală. E o chestiune de generație. Noi, generațiile mai vechi, am încercat să protejăm generațiile noi de ce am suferit noi. Ei s-au obișnuit să fie cocoloșiți, să trăiască în puf, pe când la noi, dacă aveam o problemă, nu stăteau părinții după noi, trebuia să o rezolvăm singuri. Acesta poate fi un factor.
„Gică Hagi a dat tonul la acești jucători cu calitate tehnică foarte bună”
Cum ai caracteriza tânărul jucător din România? Ce calități are, unde mai are de lucrat. Unde se pierd, când se pierd, talentele noastre?
Eu cred că Gică Hagi e cel care a dat tonul la acești jucători cu calitate tehnică foarte bună. Indiferent dacă sunt mici, dacă sunt înalți, Gică Hagi a pus accent pe calitatea tehnică. E îmbucurător să vedem că apar tot mai mulți astfel de jucători în fotbalul nostru. Evident că s-a cam lăsat deoparte linia de apărători. Dar trebuie spus că, la un moment dat, dispăruseră aproape toți jucătorii talentați de la mijloc în sus. Nu mai crea nimeni, nu mai dribla nimeni, nu mai făcea nimeni spectacol. Și aici cel mai mare impact l-a avut Gică Hagi. Calitatea tehnică e evidentă la majoritatea jucătorilor, și la U21, și la U19, U17 etc. Se vede că jucătorii au un plus la calitatea tehnică.
Se vede școala lui Gică Hagi?
Evident! Impactul e mare, au apărut academii, cluburile au investit mai mult la nivel de copii și juniori.
De ce se pierd talentele care se pierd e greu de zis… La cursurile pentru Licența A, am văzut că în România, între 13 și 17 ani, aproape 32% dintre copii renunță la fotbal. Suntem în coada listei, lângă Albania și Bulgaria. Nu e o singură cauză. Multora le pleacă părinții afară, rămân cu bunicii, abandonează fotbalul. La alții e vorba de anturaj. Alții vor să facă școală. Mulți dintre ei stau la sate, iar terenul de antrenament e la zeci de kilometri de casă. Am fost chiar eu la un proiect la Alexandria, unde Vali Badea are o academie, iar din totalul de 90 de copii de la oraș nu sunt decât 20. Din mediul rural sunt 70, din care 15 stau la peste 15 kilometri de teren. E îmbucurător că în continuare copiii merg la fotbal, se strâng câte patru-cinci într-o mașină și fac fotbal…
În schimb, avem destui tineri care ajung sus, ajung în Liga 1, sunt considerați mari speranțe, apoi se întorc și nu se mai ridică niciodată la nivelul așteptărilor…
Eu cred că aici e vorba, din nou, de mentalitate. Am început și noi, ca antrenori, să cocoloșim jucătorii. Vorbeam cu jucătorii convocați de afară și ne ziceau că rar se întâmplă ca antrenorii să vină și să le dea explicații. Pentru ei e un șoc, sunt plecați singuri afară, sunt fără familie și nimeni nu îi bagă în seamă. Ei nu știu cum să gestioneze astfel de probleme și cred că toată lumea are ceva cu ei. Noi vom încerca, de la această convocare deja, să avem un psiholog sportiv pentru a încerca să rezolvăm și aceste probleme, mai ales pentru cei de afară care nu joacă prea mult. Vom încerca să îi punem în fața unor rezolvări chiar pe ei, pentru că eu la telefon îi pot încuraja să se pregătească mai bine etc, dar problemele tot ei trebuie să și le rezolve.
Vorbeam cu băieții din Anglia, cu Dulca, cu Dragomir și ne spuneau că se pune foarte mare accent pe pregătirea fizică. Trebuie lucrat la asta?
Trebuie lucrat și sunt cluburi care deja au început să lucreze. Eu m-am uitat la Dulca, pe care îl știam din 2016, de doi ani și ceva, și dacă era în România ziceam că cineva bagă steroizi în el de la vârsta asta. Se vede că lucrează!
„Numai luna asta au fost transferați afară 26 de jucători români U21!”
E un val de tineri români care joacă în străinătate, unii au mers cu familiile și au ajuns la academiile de pe acolo, alții s-au transferat din România, la vârste mici. Sunt ei o oportunitate pentru fotbalul românesc, avem de câștigat din faptul că lucrează de mici într-un mediu occidental?
Evident că sunt o soluție. La cei din străinătate se vede că au o calitate tehnică mult mai bună decât cei din România. La jocuri, pe spații foarte mici, cei din România sunt mai agresivi, iar cei din afară se cam trag la o parte. Încă nu sunt obișnuiți. Ei vin cu o calitate tehnică foarte bună, dar va trebui să fie și agresivi. Sunt mulți jucători, îi avem sub urmărire, primim în fiecare lună liste updatate. Numai luna asta, în intervalul 16-19 ani, au fost transferați 26 de jucători români în afară. E mult! Chiar dacă nu sunt echipe ca Juventus, merg la echipe ca Novarra etc. E un mediu profesionist….
Am găsit doi copii români care vorbesc română mai greu, dar o vorbesc, și care erau la Villareal C, și acum au fost avansați la Villareal B. Doi copii foarte buni, am vorbit cu ei, clubul e foarte mulțumit de ei și chiar le-a schimbat pozițiile în teren ca să se plieze mai bine pe ce au ei nevoie acolo. Sunt tot mai multe astfel de cazuri. E îmbucurător că apar tot mai mulți astfel de jucători. Familiile deja încep să înțeleagă și să îi ajute, pleacă mama sau tata, ca să fie acolo cu ei, și să își găsească un job acolo. Sunt convins că mulți dintre acești tineri vor face pasul spre națională.
Cum va juca naționala de tineret sub Mirel Rădoi?
Când am discutat contractul, eu mi-am spus viziunea: nu sunt un antrenor care să stea să aștepte jocul, să vadă ce se va întâmpla, să stea la un 0-0 și să sper că poate Ianis Hagi, Coman sau Ivan fac ceva în minutul 90 și câștigăm meciul cu 1-0. Vreau să conduc jocul, vreau să avem posesie, o echipă reactivă. Asta e filosofia mea și eu cred că la lotul de jucători pe care îl avem la acest moment nu suntem departe de acestă filosofie.
Joc de posesie, dar cu progresie, asta îmi doresc. Nu putem face asta mereu, nici pressingul agresiv nu îl vom putea face mereu, nici Barcelona nu putea face asta pe vremea lui Guardiola. Vor fi momente în care vom ajunge în propriul careu. Va trebui să învățăm să dăm și mingi lungi, să învățăm să suferim, dar când avem posesia nu vreau să văd mingi aruncate aiurea, numai ca să scăpăm de ele, nu aste e filosofia mea.
*
Cei 24 de jucători pe care va miza Mirel Rădoi în „dubla” cu Portugalia și Bosnia-Herțegovina
Portari: Ionuț Radu (Genoa), Andrei Vlad (FCSB), Cătălin Căbuz (Hermannstadt)
Fundași: Radu Boboc (FC Viitorul), Florin Ștefan (OSK Sepsi), Florin Borța (U Craiova 1948 Club Sportiv), Virgil Ghiță (FC Viitorul), Alex Pașcanu (Leicester), Adrian Rus (OSK Sepsi), Ionuț Nedelcearu (UFA)
Mijlocași: Marco Dulca (Swansea City), Răzvan Oaidă (FC Botoșani), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 Club Sportiv), Ianis Hagi (FC Viitorul), Sebastian Mailat (CFR 1907 Cluj), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Dennis Man (FCSB), Olimpiu Moruțan (FCSB), Alexandru Mățan (FC Viitorul), Darius Olaru (Gaz Metan)
Atacanți: Adrian Petre (Esjberg), Florinel Coman (FCSB), Andrei Ivan (Rapid Viena)
Pe 7 septembrie, de la ora 21:15, „tricolorii” întâlnesc Portugalia, în deplasare, pentru ca pe 11 septembrie, de la ora 19:00, să întâlnească Bosnia-Herțegovina, la Ovidiu. Jocurile vor fi transmise în direct la Pro X. Bosnia conduce grupa, cu 15 puncte și un meci mai mult decât Portugalia (13 puncte) și România (12 puncte).
Foto: Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni