Presa internațională despre naționala României la EURO: „Fără vedete, fără multe abilități tehnice, însă cu un real simț al ordinii”

Ancuța Iosif 16 iunie 2016

După înfrângerea târzie în fața francezilor, al doilea meci al Naționalei a venit cu așteptări mai mari și speranțe din partea suporterilor și comentatorilor, care așteptau încă un meci bun, poate chiar o victorie și ieșire din grupe, însă a trebuit să ne mulțumim cu un egal chinuit cu Elveția, care pornea, totuși, favorită. După toate criticile din presa națională (și nu au fost puține), jurnaliștii internaționali pun la bătaie păreri argumentate, care flatează, în majoritate, echipa României..     

„Meciul ne-a arătat virtuțile și defectele ambelor echipe, mai bine au început însă elvețienii, încă îmbătați de la victoria contra Albaniei. Schär l-a pus la încercare pe Tătărușanu cu un șut înșelător pe care portarul român l-a trimis rapid în corner, iar elvețienii au început să-și facă griji pentru ce va urma”, scria presa spaniolă despre meciul dintre România și Elveția. Portarul nostru era doar primul dintre punctele forte ale echipei noastre pe care spaniolii de la marca.com le remarcau. Ai noștri nu epatează calitativ și nici nu practică un tip de fotbal atrăgător în mod deosebit, au continuat ei, ” însă jucătorii români își cunosc la perfecție calitățile și carențele, și sunt capabili, în echipă, să-și exploateze la maximum calitățile, în același fel în care știu să-și ascundă carențele”.

„Printre viruțile echipei României se numără, de departe, arta nobilă a contraatacului”, scria liric, același site, despre partida contra Elveției. Chipciu aproape că a profitat de avantaj când a șutat la doar o palmă distanță de poartă. Mai aproape, dacă se poate, a fost Săpunaru, care a profitat de dezorientarea generală provocată de o minge aruncată în careu, ca să nimerească bara stângă a lui Sommer. Însă problema noastră rămâne în continuare faptul că-l ținem strâns în brațe pe „aproape că”, împreună cu „la un pas de”. La multe „un pas de” am fost și în a doua repriză, au observat jurnaliștii, despre care elvețienii credeau că va aduce vești bune pentru ei. 

„României i-a fost dat să conducă după primele 18 minute, echipa lui Iordănescu stând mult mai bine la capitolul apărare; în plus, a avut și două șanse mari în atac”, remarcau și cei de la ESPN. Xherdan Shaqiri a încercat o pasă de gol către Seferovic, care a fost oprit strâns și rapid în brațele lui Tătărușanu.

Aceiași jurnaliști americani remarcau că Elveția a părut o echipă dezbinată în fața României, cu o parte dintre jucători care au vorbit despre dorința de a juca pentru Kosovo, precum Shaqiri, care ar putea deveni chiar căpitan în Kosovo, proaspăt recunoscută de către UEFA (și locul de naștere al jucătorului trecut pe la Bayern sau Inter Milano). „Poate că lupta lor de a egala după penaltiul lui Stancu din minutul 18 ar fi putut fi îngropată, uitată, dacă n-ar fi venit ca o mare surpriză. După ce au fost norocoși să obțină victoria împotriva Albaniei în primul lor meci (salvați doar prin puterile portarului Sommer), elvețienii au părut dezorganizați și pe alocuri ostili între ei pe durata partidei cu România”, spun criticii internaționali. Problema cea mare cu care se confruntă Elveția în momentul de față este că are în componență mai mulți jucători care sunt născuți sau au lăsat familii în urmă în Kosovo și ar putea să-și reorienteze cariera în zonă.

În două meciuri în care echipele adverse ale României au fost favorite – aproape toate echipele din Campionat pornesc favorite în fața tricolorilor, spune presa internațională -, jucătorii noștri au venit cu un fotbal „oarecum inspirațional”. Aproape că au obținut un egal cu Franța și au dovedit un joc răbdător în fața Elveției (sau chinuit, cum am spus noi, în presa din România). 4.000.000 de români s-au uitat joi la partidă în direct (la PRO TV și Dolce), continuând audiențele istorice începute la meciul de debut, cu francezii. Deși sună a număr mare, spune ESPN, nu este o surpriză, pentru că România nu este o echipă greu de plăcut. „Fără vedete, nu cu foarte multe abilități tehnice, însă cu un simț real al ordinii, rupt doar de niște secvențe de viteză. Au jucat într-un fel ca anti-elvețienii.”   

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.