România – Germania, flux LIVE | Naționala caută victoria din debutul Campionatului European. Dar cu Germania nu va fi ușor

Andrei Năstase 3 decembrie 2020

După multe obstacole, între care și retragerea Norvegiei din (co)organizarea acestui Campionat European preluat cu totul de Danemarca, după alte câteva rezultate pozitive la testele pentru Coronavirus – unele în lotul României -, am ajuns la startul unei competiții care trebuie să ne arate, așa cum spunea recent Cristina Neagu, că handbalul trăiește. Că există în continuare.

Și, am adăuga noi, că ne poate entuziasma din nou, în ciuda frământărilor sociale, politice și medicale care ne consumă în ultimele luni.

Așa cum știi, echipa națională a României va juca chiar primul meci al Europeanului din Danemarca (3-20 decembrie): contra Germaniei, de la ora 19.00, în direct pe Telekom Sport, Digi Sport și Look Sport.

Înainte de start, deschidem un flux LIVE cu cele mai importante informații despre primul meci al Grupei D, din care mai fac parte Norvegia și Polonia (tot azi joacă și ele, de la 21.30).


Crina Pintea, la emisiunea Look Sport Live, moderată de Geanina Iacob, a spus:

„Cred foarte mult în fete, sper să creadă și ele, îmi doresc să se bucure de handbal și să trăiască clipa. Nu a fost simplu pentru ele, dar sunt la Campionatul European. Lorena (Ostase) e o jucătoare foarte bună, am încredere că o să facă o figură frumoasă. Eu cred în toate fetele, tot ce-mi doresc e să aibă încredere în ele și să se bucure de handbal. Pe 11 decembrie ar trebui să ies din izolare. Îmi doresc foarte mult să mă alătur echipei. Până atunci, o să fiu cu inima alături de fete, din faţa televizorului”.


Acesta va fi meciul 40 pentru Cristina Neagu la campionatele europene. Cu 237 de goluri, Neagu e cea mai bună marcatoare din istoria unei competiții în care, din precedentele 12 participări, Naționala feminină a României a obținut un bronz, acum 10 ani, și două clasări pe locul patru, în 2000 și în 2018, în Franța.

Întrebată de jurnaliștii români dacă poate ieși din nou golgheterul și MVP-ul turneului, Neagu a răspuns că nu s-a gândit la asta și nu are un obiectiv personal la acest campionat european:

„Îmi doresc în primul rând să fiu sănătoasă, pentru că și pentru mine a fost o perioadă foarte grea, de când am avut acest virus au urmat două luni foarte grele, am forțat să revin, m-am tot accidentat, au apărut tot felul de probleme musculare, apoi la genunchi, am avut foarte puține antrenamente de handbal și foarte puține meciuri înainte să vin la echipa națională, deci e o perioadă grea și pentru mine. O să încerc să dau tot ce am mai bun, ca de fiecare dată, însă nu mi-am propus un obiectiv personal și cred că obiectivele persoanale nu trebuie să primeze niciodată. Cel mai important e ca echipa să facă o treabă bună și să obțină cât mai multe victorii.”


Interesant, niciunul dintre experții pe care EHF i-a rugat să încerce câteva predicții pentru podiumul și MVP-ul acestui turneu final nu au ales-o pe Cristina Neagu:

Dar să trecem (cu calm) peste asta 🙂


Așa cum știi deja, Denisa Dedu nu va putea apăra cu Germania:

Chiar dacă testul de ieri al Denisei Dedu, intrată și ea în izolare pentru că a fost colega de cameră a Laurei Moisă, a oferit rezultat negativ, Denisa trebuie să mai facă un al doilea test vineri dimineață. Dacă rezultatul va fi din nou negativ, ea se va putea alătura lotului.

În locul Denisei ar putea să-și facă debutul în poartă, alături de Dumanska, și Ana-Maria Măzăreanu (27 de ani, de la Gloria Bistrița).


Bogdan Burcea a anunțat echipa de 16 jucătoare pentru meciul cu Germania:

Portărițe: Iulia Dumanska (Podravka) și Ana-Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița).

Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița) și Alexandra Dindiligan (HC Zalău)

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București) și Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)

Coordonatoare: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana-Maria Țicu (SCM Craiova) și Andreea Popa (Minaur)

Pivoți: Lorena Ostase (CSM Slatina) și Alexandra Subțirică Iovănescu (Gloria Buzău).

Interi dreapta: Ana-Maria Savu (SCM Craiova) și Laura Popa (Rapid București)

Extremă dreapta: Sonia Seraficeanu (Minaur)


Ce soluții avem pe extrema dreaptă, unde lipsește Laura Moisă, care așteaptă și ea retestarea – și rezultatele negative – pentru a se întoarce în echipa României?

Sonia Seraficeanu (23 de ani), care a debutat la Națională anul trecut, în Japonia, și a făcut-o cu succes, a rămas singură pe extrema dreapta, iar Burcea și Licu pot căuta soluții printre extremele de pe partea stângă, unde Ana Maria Iuganu, și ea printre remarcatele Mondialului din Japonia, le are alături alături pe Nicoleta Dincă (de la Gloria Bistrița) și pe Alexandra Dindiligan (HC Zalău). Nicoleta (32 de ani) are aproape 30 de jocuri la echipa națională, însă a lipsit de la turneele finale începând cu 2014, în vreme ce Alexandra (23 de ani) își va face debutul la o competiție cu echipa de senioare.

Alte soluții pentru extrema dreaptă ar putea fi Ana Maria Savu sau Laura Popa, mai ales dacă Eliza Buceschi sau Cristina Laslo vor juca și ele pe inter dreapta, așa cum au mai făcut-o în trecut.


Poate vrei să știi și că în actuala echipă a României sunt opt handbaliste cu cel mult 10 jocuri la turneele finale: Ana-Maria Măzăreanu (la debut), Nicoleta Dincă (32 de ani, a participat la Mondialul din Serbia, în 2013), Anca Polocoșer (23 de ani, și-a făcut debutul la un turneu final tot anul trecut, la Mondialul din Japonia), Ana Maria Țicu (28 de ani, își va face debutul la un turneu final, deși a fost convocată la lot și de Ambros Martin, în 2018, înaintea unei accidentări severe la mâna dreaptă), Lorena Ostase (23 de ani, și ea debutantă anul trecut, în Japonia), Alexandra Subțirică Iovănescu (32 de ani, aflată la primul ei turneu final cu Naționala), Laura Popa (26 de ani, a mai participat și la Europeanul din Suedia, în 2016) și Sonia Seraficeanu (23 de ani, aflată la al doilea ei turneu final consecutiv, după Mondialul de anul trecut).


ROMÂNIA ȘI GERMANIA. Echipele acestea se cunosc deja foarte bine. Pentru al doilea turneu european consecutiv, cele două se întâlnesc în faza grupelor. În 2018, alături de ele a fost și Norvegia. Deci singura noutate de acum e Polonia (în 2018 a fost Cehia), echipă pe care n-am mai revăzut-o din 2015, din meciul care ne-a adus bronzul mondial.

Mai e loc pentru surprize? Greu de crezut: noi știm că Germania joacă repede și are mare forță la linia de 9 metri, Germania știe că trebuie să o oprească cumva pe Cristina Neagu – așa cum spunea portărița Dinah Eckerle:

„Am pierdut ultimele două meciuri de la EURO împotriva României, acum avem șansa revanșei. Dar dacă vrem să avem succes, trebuie să o oprim cumva pe Cristina Neagu. Și cred că suntem suficient de puternice de data aceasta”.

În rest, Shenia Minewvskaja, transferată de SCM Râmnicu Vâlcea în acest sezon, va fi fost și ea implicată în pregătirea meciului cu România, mai ales că în afara Iuliei Dumanska, toate celelalte jucătoare ale României vin din campionatul intern – Liga Florilor.

Dincolo, probabil că Eliza Buceschi, care a jucat la Thuringer, secundul Robert Licu, trecut și el prin Bundesliga, la cluburi ca Magdeburg, Eisenach sau Schwerin, dar și antrenorul de portari Jaume Fort Mauro, fost jucător la Lemgo și Gppingen, mai știu câteva lucruri despre handbalul din Germania.


Germania n-a mai învins România din grupele Campionatului Mondial din 2013 (Serbia). De atunci, România a câștigat toate cele patru jocuri amicale și, mult mai important, meciul pentru locul 5 al turneului final din 2016 (Suedia) și întâlnirea din grupele Europeanului de acum doi ani (Franța), o grupă în care România a învins și Norvegia, și Cehia, înainte să se mulțumească cu locul 4, după accidentarea la genunchi a Cristinei Neagu.

Ultimele două meciuri oficiale au fost câștigate de România: 32-22 în 2016, 29-25 acum doi ani.


De la precedentul European, Germania a continuat să-și întinerească echipa și să-și schimbe jocul în direcția urmărită de olandezul Henk Groener. Un adept al handbalului nordic, cu repuneri rapide, multe contre și atacuri pe faza a doua, dar și cu rezolvări simple de la distanță, Groener și-a dus tânăra echipă foarte aproape de medalii la Mondialul din Japonia: la o zi distanță de victoria impresionantă cu Olanda (care urma să și câștige titlul mondial), Germania avea nevoie de un egal cu Serbia, în penultimul meci din Main Round. Punctul ar fi fost suficient pentru calificarea în semifinale (și pentru biletul la Jocurile Olimpice de la Tokyo), însă Germania a pierdut în ultimele secunde, 29-28.

Henk Groener – care încă așteaptă acordul să se alăture echipei, după rezultatul pozitiv la testul pentru Coronavirus făcut înaintea plecării – nu va fi pe bancă împotriva României. Acolo va sta secundul Alexander Koke.


Naționala se simte bine în Danemarca. România și-a câștigat ultimele două medalii în Danemarca, la Europeanul din 2010 și la Mondialul din 2015, iar Neagu a fost golgheterul ambelor ambele turnee: în 2010, la EURO, România a învins Danemarca în joc pentru locul 3, la Herning, iar în 2015, în aceeași Boxen Arena – Cutia –  România a învins foarte clar Polonia.


Uite și grupele EURO:

Grupele A și B se joacă la Herning, acolo unde se va juca și faza finală a Europeanului, grupele C și D se joacă la Kolding. Din ambele orașe, România are amintiri fericite. Și de la EURO 2010, dar mai ales de la Mondialul din 2015, încheiat cu medaliile de bronz. Și cu sentimentul că se putea și mai mult.


Pentru a se califica mai departe în grupele principale (Main Round), România trebuie să se claseze în primele trei echipe ale Grupei D. În Main Round vor conta doar punctele obținute împotriva celorlalte echipe calificate, așa că primul meci de la acest EURO, cel împotriva Germaniei, e foarte important. Și asta pentru că Germania are (mult) mai multe șanse de calificare decât Polonia.


Meciurile primei zile:


La ce să ne așteptăm de la echipa națională a României, cum va arăta Campionatul European din Danemarca?

Avem un amplu preview în care Cristina Neagu, Bogdan Burcea și Robert Licu ne-au vorbit despre calitățile și neajunsurile acestei echipe a României. AICI


 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.