România – Polonia, flux LIVE | Naționala României privește spre un meci hotărâtor: victoria cu Polonia ar deshide ușa spre grupele principale de la EURO

Andrei Năstase 5 decembrie 2020

Meciul al doilea și ocazia unui nou început. Asta înseamnă, și pentru România, dar și pentru Polonia, această întâlnire din a treia zi a Campionatului European din Danemarca.

După înfrângerea frustrantă cu Germania, un meci care ne-a arătat și lucruri bune, nu doar slăbiciunile (mai ales) de la finalizare, prima concluzie a fost trasă cu ușurință: după un an de zile fără meciuri oficiale sau de pregătire, cu doi antrenori noi și cu multe jucătoare noi, unele chiar debuntante la un turneu final, nu ne puteam aștepta la un joc fără cusur.

Întrebarea zilei e la ce să ne așteptăm acum, din meciul cu Polonia (ora 17.00), o întâlnire care poate fi decisivă pentru calificarea în grupele principale (Main Round) ale Europeanului danez.

Și pentru a răspunde cât mai precis, deschidem obișnuitul nostru flux LIVE din ziua meciului. Uite ce trebuie să știi despre întâlnirea României cu Polonia:


Învinse în prima zi a Europeanului – Polonia de Norvegia (35-22), după ce s-a ținut bine în prima repriză, România de Germania (22-19), deși s-a mișcat mai bine în partea secundă a meciului – cele două adversare de azi joacă și pentru calificarea în Main Round.

Cu o victorie la mai mult de trei goluri azi, România ar fi calificată. Totuși, rezultatul de azi s-ar putea să nu lămurească definitiv clasamentul Grupei D.

Așa cum știi, primele trei clasate vor merge mai departe, luând cu ele în grupele principale punctele obținute contra celorlalte două echipe calificate. În caz de egalitate, departajarea se va face întâi prin rezultatul meciului direct.

Însă o eventuală egalitate de puncte între trei echipe ne-ar putea conduce spre un clasament în trei, în care departajarea s-ar face prin golaverajul obținut contra celorlalte două adversare. Dacă-ți plac aceste calcule, exemplul la-ndemână e acesta: România învinge Polonia și pierde cu Norvegia (luni seară, 21.45), iar Germania pierde și cu Norvegia (azi, de la ora 19.15), și cu Polonia. Astfel, România, Germania și Polonia ar încheia cu câte două puncte și cu câte o victorie și o înfrângere în meciurile directe.

Dar să nu mergem prea departe 🙂


Acum cinci ani, la precedentul meci oficial contra Poloniei, am fost în Boxen Arena din Herning, unde le-am văzut pe jucătoarele României câștigându-și entuziasmant (31-22) medaliile de bronz ale Mondialului danez.

Acum, tot în Danemarca, dar la Kolding, Polonia e foarte departe de forma de atunci, iar România încă își caută grupul de bază cu care să joace din nou de handbalul minunat de atunci.

Ultima dată când Polonia a învins România într-un meci oficial, s-a întâmplat la Campionatul Mondial din Serbia, în 2013, în fazele eliminatorii. Și atunci, ca și acum, România pornea cu prima șansă.


Și Polonia are un antrenor nou, norvegianul Arne Senstad a fost numit în vara lui 2019, când Polonia știa deja că nu va participa la Mondialul de anul trecut din Japonia.

Și Polonia a venit în Danemarca fără jucătoare importante – Karolina Kudlacz-Gloc, Monika Kobylinska și Kinga Achruk lipsesc toate de la linia de 9 metri – și cu multe handbaliste tinere, cu ajutorul cărora Senstad vrea să construiască din nou o echipă puternică.

Până atunci, ultima adversară puternică pe care Polonia a învins-o a fost Serbia, în play-off-ul pentru Campionatul Mondial din Japonia, dar victoria asta la trei goluri diferență venea după înfrângerea categorică (și decisivă) și meciul tur: 33-19 pentru Serbia. Așa că-n ultima vreme Polonia s-a măsurat mai degrabă cu adversare ca Belarus, Ucraina sau Lituania.

Totuși, dacă e să găsești un avantaj al Poloniei, el trebuie să fie numărul de meciuri: deja opt jocuri cu Senstad pe bancă. Echipa României are unul singur, cel cu Germania, de când a fost preluată de Burcea și Licu.


ARMELE POLONIEI. De pe extremă, de acolo au reușit polonezele să fie periculoase cu Norvegia: cu șase goluri din șase aruncări, extremele Plononiei și-au ținut echipa în joc contra nordicelor.
În plus, cât a reușit să țină ritmul, Polonia a arătat o intensitate foarte bună, a încercat să repună repede și, ,ăcar în prima parte, a reușit să se replieze suficient de rapid pentru a incomoda jocul de fază a doua al Norvegiei.

Nordicul Arne Senstad pare să ducă echipa spre handbalul dinamic cerut în perioada asta, chiar dacă linia lui de 9 metri e în plină reconstrucție: asta s-a văzut și-n primul meci de la EURO, când Polonia a marcat doar cinci goluri de la distanță. Din 18 aruncări!


În Naționala României s-a putut întoarce Denisa Dedu, după cinci zile de izolare, iar bucuria cu care au primit-o colegele ei ne-a impresionat:


Să sperăm că poarta va fi cel puțin la fel de bine închisă cum a fost cu Germania, când Iulia Dumanska ne-a arătat ce poate face în ziua ei bună. Dacă ți-au scăpat reușitele grozave ale Iuliei, Handbal Feminin a făcut un foarte fain rezumat de trei minute al meciului cu Germania. Ca să ne dăm încă o dată seama că Iulia Dumanska ar fi meritat, pentru cele 15 parade, măcar un punct 🙁 


Bogdan Burcea și Robert Licu au făcut și o înlocuire pe foaia de joc (față de meciul cu Germania), cu Denisa intrată în locul centrului Anei-Maria Țicu (de la SCM Craiova). Iată echipa României pentru meciul cu Polonia:

Portărițe: Iulia Dumanska (Podravka), Denisa Dedu (CSM București) și Ana-Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița).

Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița) și Alexandra Dindiligan (HC Zalău)

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București) și Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)

Coordonatoare: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid)  și Andreea Popa (Minaur)

Pivoți: Lorena Ostase (CSM Slatina) și Alexandra Subțirică Iovănescu (Gloria Buzău).

Interi dreapta: Ana-Maria Savu (SCM Craiova) și Laura Popa (Rapid București)

Extremă dreapta: Sonia Seraficeanu (Minaur)

Așa cum știi, cealaltă extremă dreapta, Laura Moisă, trebuie să aștepte, tot în izolare, două teste cu rezultat negativ pentru a se putea alătura echipei. Cel pe care l-a făcut vineri a avut rezultat pozitiv.


CRINA PINTEA, cealaltă absență foarte importantă a României. Crina ne-a spus cum a primit vestea că s-ar putea să rateze acest European, cum încă mai speră să facă deplasarea, dar și ce lucruri bune a văzut în primul meci. Și de ce crede că oamenii trebuie să susțină echipa mai ales în momentele dificile:

„Sunt sigură că sunt așteptări, că oamenii reacționează, pentru că ei își doresc foarte mult de la noi, și mai ales în vremurile astea de acum, cred că le-ar aduce și lor o bucurie. Mai ales că nu a fost handbal atât timp, n-au fost meciuri, și acum își doresc să vadă handbal, își doresc să vadă victorii, înțeleg lucrul ăsta. Și noi ne dorim același lucru, dar trebuie s-o luăm ușor și să avem încredere că vor veni lucrurile, dar nu peste noapte. Avem echipă, eu cred că avem, dar e nevoie de timp și de multe meciuri. Eu am încredere în grup, pentru că dacă stăm să ne gândim, sunt jucătoare foarte tinere.“

Întregul interviu pe care Crina i l-a acordat colegei noastre Andreea Giuclea merită citit.


Programul zilei (cu ora Danemarcei) cuprinde și meciul pe care Olanda și Serbia nu l-au putut juca ieri, pentru că sârboiacele încă așteptau rezultatele ultimelor lor teste pentru Coronavirus:


GRUPELE EURO. Grupele A și B se joacă la Herning, acolo unde se va juca și faza finală a Europeanului, grupele C și D se joacă la Kolding. Din ambele orașe, România are amintiri fericite. Și de la EURO 2010, dar mai ales de la Mondialul din 2015, încheiat cu medaliile de bronz. Și cu sentimentul că se putea și mai mult.

Repetăm și aici: primele trei clasate se califică mai departe în grupele principale (Main Round), unde se vor alătura celor trei echipe calificate din Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia și Croația. În Main Round, fiecare echipă va intra cu punctele pe care le-a câștigat celorlalte două echipe calificate – rezultatul obținut cu ultima clasată nu va conta.


 

Foto: Sorin Pană / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.