România – Ungaria, cum am trăit meciul | Corespondență LIVE din Japonia: „E presiune mare, pentru că și dorința noastră e mare“

Andrei Năstase 6 decembrie 2019

Yatsushiro, Japonia – vom actualiza fluxul până la începutul meciului. Ne vedem apoi cu cronica meciului și primele reacții 


România câștigă și se califică!

Cu 15 secunde înainte de final, România atacă și primește o lovitură de la 7 metri. Cristina Neagu înscrie din nou și califică dramatic România în Main Round!

Cronica revenirii e aici.


Minutul 59: Egalitate. 27-27

Denisa Dedu apără, iar Ana Maria Iuganu egalizează cu un minut înainte de final. Kim Rasmussen cere time-out.


Minutul 57: Un gol!

Ana Maria Iuganu, din pasa Cristinei Neagu, aduce România la un gol în spatele Ungariei, care e în inferioritate. România are însă nevoie de victorie ca să ajungă în main round. Ungaria înscrie din nou – din zonă centrală -, dar Seraficeanu aduce iar speranță pentru România. Scorul e 26-27


Minutul 50: 21-23 pentru Ungaria

Un plus de viteză, precizia Cristinei Neagu de la 7 metri (șapte goluri din șapte) și curajul extremei de 22 de ani Sonia Seraficeanu, care a înscris două goluri importante, și România rămâne la două goluri în spatele Ungariei, deși se apropiase la unul. Mai sunt 10 minute dintr-un meci extrem care întinde nervii suporterilor români la maxim.


Minutul 40: Ne apropiem la două goluri

România începe repriza a doua cu mai multă forță în atac, unde Iuganu și Pintea înscriu de două ori, iar Perianu o dată. Denisa Dedu apără o lovitură de la 7 metri, Cristina Neagu transformă de la 7 metri la poarta opusă, iar România se apropie la două goluri.


Pauză: Ungaria conduce cu 16-10

Fluierul arbitrelor trimite jucătoarele României la vestiar cu șase goluri în spatele Ungariei, după o primă repriză în care și apărarea, dar mai ales atacul au arătat rău. Ungaria a reușit, până aici, prin câteva mișcări simple, să scoată la lumină toate slăbiciunile României: în atac, fentele de ieșire la intercepție pe care interii Ungariei le-au făcut au fost suficiente pentru a tăia orice urmă de ritm dintr-un atac al României care a ajuns să stea prea mult cu mingea în mână. Și asta în puternic contrast cu pasele iuți ale unor adversare care au avut tot timing-ul care a lipsit României.

Au înscris Cristina Neagu (patru goluri, trei din 7 metri), Sonia Seraficeanu (2), Ana Maria Iuganu (2), Lorena Ostase (1) și Gabriela Perianu (1).


Minutul 20: 11-6 pentru Ungaria

România se apropie prin trei goluri ale Cristinei Neagu (două din aruncări de la 7 metri), unul al extremei Ana Maria Iuganu și unul al Lorenei Ostase. Anca Polocoșer e însă eliminată, iar Ungaria duce scorul la 11-6.


Ungaria conduce cu 6-1 după 10 minute

România începe fără luciditate în atac, iar primele șapte minute trec fără gol. Nici în apărare lucrurile nu stau mai bine, iar Ungaria găsește spații să înscrie cinci goluri consecutive. Gabriela Perianu reușește să spargă gheața în minutul 8.


Nu mai e mult. Și e multă tensiune

Intrate pe parchet pe rând, zâmbind și încurajându-se cu acele Haide, hai, fetele, haide! repetate pe multe voci, jucătoarele României arată mai puțin tensionate decât adversarele din Ungaria. Cu o mască colectivă foarte serioasă, unguroaicele au intrat în alergare, într-un șir indian care s-a transformat, pentru trei secunde, într-un mic grup de încurajare.

Când din boxe începe una dintre piesele preferate ale echipei – Din toată inima, Voltaj -, încurajările României se aud și mai tare. Țipă toate fetele, țipă tare – Haideee! – și apoi se adună în cerc, cu mâinile pe după umeri, își spun câteva cuvinte și se ridică într-un glas: Pentru cine luptăm noi? Pentru noi!


Kim Rasmussen: „E aproape imposibil s-o oprești pe Neagu”

Antrenorul Ungariei, Kim Rasmussen, a vorbit la Telekom Sport despre meciul cu România, despre care spune că e cel mai important al carierei sale.

„Meciul de azi va fi probabil unul foarte tensionat, e de văzut cine va gestiona mai bine această încărcătură, cine va fi cu un pas în plus. România are jucătoare care pot câștiga individual orice meci, cu Neagu și Pintea nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Noi avem o viteză care poate răni echipa României. Vom vedea cine e mai inteligent și poate folosi mai bine punctele puternice ale echipei.”

Despre Cristina Neagu, Rasmussen spune că „e aproape imposibil să o oprești. Trebuie să accepți că va înscrie, va face assisturi, dar poate o poți incomoda un pic și să te concentrezi și pe ce pot face celelalte. Cu cât ne concentrăm mai mult pe Cristina Neagu, lăsăm mai mult spațiu pentru celelalte. Așa că poate o lași pe Neagu să înscrie, dar te asiguri că celelalte nu o fac. Mă voi adapta pe parcursul meciului”, spune danezul care în 2016 câștiga cu CSM București Liga Campionilor.


Echipa națională a ajuns la sala din Yatshushiro

Alături de #NationaladeHandbal! Hai, România!💙💛❤️

Gepostet von FRH – Federația Română de Handbal am Freitag, 6. Dezember 2019

Staff-ul tehnic și-a aranjat deja lucrurile pe banca din dreapta zonei media, Tomas Ryde și-a îmbrățișat pe rând colegii, iar suporterii români au început și ei să se adune într-un grup mai mare, de data asta și mai departe de zona de unde se  produce evenimentul. Organizatorii, speriați de tobele și uralele lor, i-au rugat treaba asta, la fel cum o făcuseră și cu Kazahstan, la precedentul meci de aici.

Sunt și la fel de mulți suporteri maghiari, parcă ceva mai indispuși.


Ziariștii din Ungaria sunt optimiști

„Nu ne așteptăm să fie simplu, dar de data asta suntem optimiști. Credem că echipa joacă destul de bine și știm despre problemele României”, ne spun ei, curioși mai degrabă dacă povestea cazului de dopaj de la Corona Brașov se va extinde și în alte sporturi.


„Depinde foarte mult de noi!”

Și pentru Crina Pintea, meciul cu Ungaria poate fi unul special, după cele șase luni (ianuarie-iunie 2019) petrecute în campionatul Ungariei, la Gyor. Cu care a câștigat și Liga Campionilor.

„Jucătoarele Ungariei vor fi foarte motivate, de fiecare dată cand au jucat împotriva României s-a întâmplat așa. Ungaria are jucătoare tinere și foarte bune. Am avut șansa să joc împotriva lor și am observat că au maturitate în joc, în ciuda vârstei. Nu o să fie un joc ușor nici împotriva lor. Dacă există puțină teamă, este din cauza noastră. Depinde foarte mult de noi. Când vor fi momente foarte grele, să nu ne gândim că nu mai știm să jucăm handbal”.


Meci emoționant și pentru suporteri

„Cu Ungaria mereu avem emoții”, ne spuneau suporterii români la Europeanul din 2016 din Suedia, unde România învingea clar, Ungaria împinsă de la spate de tobele și scandările galeriei, despre care oficialii EHF s-au minunat de la meci la meci: „Parcă România joacă acasă!”.

Și azi, România va avea în tribunele japoneze un grup de aproximativ 20 de români, care au făcut un drum lung, de 36 de ore, să le fie alături jucătoarelor într-un moment pe care și ei l-au simțit ca dificil pentru echipă. „Știu cât contează să fim alături de ele și la bine și la rău. Acum le este cel mai greu.”

Citește despre drumul suporterilor români spre Japonia.


Spania câștigă grupa, merge în Main Round cu maximum de punte

În celelalte meciuri ale grupei disputate azi, Spania a învins Muntenegru (27-26) și-și continuă neînvinsă drumul spre grupele principale, unde se califică cu 4 puncte și cu șanse bune de a ajunge în semifinale, în timp ce Senegal a obținut prima victorie la acest Mondial, 30-20 contra Kazahstanului.

În Grupa A, Serbia a trecut și ea de Slovenia (29-27) și s-a calificat mai departe, dar fără puncte. Japonia a bătut (previzibil) China (35-19), iar Brazilia a primit doar 9 goluri de la Australia (31-9).


Nu dacă, dar când va începe Ungaria să se apere 5+1, cu marcaj la Cristina Neagu?

E una dintre marile întrebări ale zilei. Pentru că asta a fost mutarea câștigătoare pentru Muntenegru, iar Tomas Ryde e sigur că Ungaria va încerca același lucru. „Dar avem un plan pentru mișcarea asta, un lucru pe care echipa României îl exersează de multă vreme, încă de dinainte să revin eu la echipa națională. Cu Muntenegru, n-am pus în aplicare planul, am început să facem greșeli tehnice în atac, portarii au făcut o schimbare greșită, am mai luat o suspendare de două minute… lucrurile astea nu sunt în regulă la nivelul ăsta”, ne-a spus Ryde, încrezător că aceleași erori nu vor apărea și azi, cu Ungaria.


Pornim imediat spre Yatsushiro, orașul mai micuț din aceeași prefectură Kumamoto, în mai mica sală (2.400 de locuri) în care România (dar și Ungaria) și-a câștigat ambele meciuri: cu Senegal și Kazahstan. E un drum de 35 de minute cu trenul sau de o oră și ceva cu autobuzul jurnaliștilor – vreo 40 de locuri și de obicei doar trei pasageri: subsemnatul și cei doi colegi de la GSP, singura redacție care a trimis o echipă de jurnaliști în Japonia 🙂


Cine va înțelege mai bine stilul de arbitraj

Pe Lead, nu vorbim prea des despre arbitraj. Nu în clasica notă de a fost sau n-a fost?, au sau nu au ceva cu noi?

Dar Costică Buceschi ne-a explicat câteva lucruri interesante despre stilul arbitrajului de la acest Mondial. Interesante și foarte importante, căci alte șapte eliminări – atâtea câte au fost cu Muntenegru – ar îngreuna foarte mult sarcina României cu Ungaria. Mai ales că echipa României nu a avut timpul necesar pentru a exersa suficient de mult acțiunile de dublă inferioritate sau chiar de dublă superioritate. Și asta s-a văzut cu Muntenegru, și ea chinuită serios de o manieră de arbitraj de care s-a aflat abia în Japonia.

La prima ședință tehnică cu cei de la Federația Internațională, echipele naționale au fost anunțate de schimbările pe care IHF le-a făcut în abordarea arbitrajului, modificări destul de mari, care încearcă să reducă foarte mult contactul fizic. Noile reglementări sunt motivul pentru care vedem atât de multe eliminări de două minute. Și, odată cu ele, reacțiile unor jucătoare care nu par să priceapă cum de intervențiile lor le-au adus eliminarea. Am văzut asta mai ales în meciul de miercuri, când Muntenegru și România au avut câte șapte eliminări de două minute.

Buceschi crede că Spania și alte echipe care se folosesc de jucătoarele lor iuți, mai mici, care caută mult pătrunderile, sunt ușor avantajate. Dincoace, stilul României, Muntenegrului, Ungariei și al celorlalte naționale care se bazează pe forță și agresivitate în apărare este și va fi mai repede taxat.

Dacă România va găsi mai bine echilibrul dintre agresivitatea fără eliminare și pasivitatea cu care nu poți câștiga un meci de handbal, atunci șansele contra Ungariei cresc.


E și o schimbare în echipa României pentru meciul cu Ungaria: Raluca Băcăoanu, pivotul campioanei Vâlcea, o să-i ia locul Dianei Ciucă, care a primit debutul ei la un turneu final cu echipa națională contra Senegalului.

Ryde a explicat atunci că echipa a avut nevoie de Diana – care are un procentaj foarte bun pentru aruncările de la șapte metri – mai ales cu Muntenegru, ținând cont că Radicevic e o excelentă executantă de șapte metri.

Despre Diana, antrenorii ei spun că poate să devină cea mai bună din lume. Și asta o motivează și mai mult.


Ana Maria Iuganu e încrezătoare

„A fost o noapte grea după înfrângerea cu Muntenegru, nu am reușit să ne odihnim chiar atât de bine pe cât ne-am fi dorit, dar acum ne concentrăm doar pentru meciul cu Ungaria. O să păstrăm tot ce am făcut bun, mai avem multe de îmbunătățit, dar atitudinea și faptul că am luptat până la final, astea cu siguranță le vom avea și cu Ungaria, ne-a spus Ana Maria.

Dacă e mai optimistă pentru calificare după meciul cu Muntenegru decât era înainte? „Noi optimiste am fost tot timpul, însă cred că trebuie să avem și puțină șansă de partea noastră. Și eu sunt convinsă că ne vom califica. E presiune mare, pentru că și dorința e mare. Toate și toți ne dorim să câștigăm meciul cu Ungaria.


Uite și programul zilei (soarele răsare cu 7 ore mai devreme aici)

Serbia și Slovenia, Franța și Danemarca, România și Ungaria se bat pentru ultimele locuri din Main Round.

Muntenegru și Spania, Rusia și Suedia, Olanda și Norvegia, dar și Coreea de Sud (dacă bate Germania, iar Franța trece de Danemarca), toate au șansa să ducă maximum de puncte în grupele principale.


La antrenamentul de joi, cu 24 de ore înaintea meciului hotărâtor de la acest Mondial, echipa națională s-a adunat în friguroasa sală secundară din Kumamoto Prefectural Gymnasium, cea mai mică arenă dintr-un oraș care se pregătește (și el) de fazele finale. Ceva mai devreme, în hotelul nostru, ziariștii nordici făceau calcule pentru Main Round, și cum danezii par să fie cei mai numeroși aici, calculele lor seamănă cu ale noastre: fie victorie în ultima zi, fie drumul din Cupa Președintelui, pentru meciurile de clasament (13-24) la care nimeni din echipa României nu vrea să se gândească.

Și cum Danemarca trebuie să bată Franța, campioana europeană și mondială en-titre, iar noi pe Ungaria, concluzia era simplă: „Sunteți norocoși!”. M-a bufnit râsul, cu gândul la toată situația României, cu cele patru jucătoare lăsate acasă în chiar ziua plecării, cu echipa asta nouă, fără experiență la nivelul ăsta și fără experiență împreună pe teren. Și totuși, prin comparație cu danezii, ne putem considera norocoși: șansa noastră arată mai bine decât a lor. 


Cât de bine și unde se va decide meciul hotărâtor?

„Nici jocurile de table nu sunt ușoare cu Ungaria”, ne spunea Costică Buceschi, „pentru că avem o rivalitate mare, mai ales din exterior, în presă, poate între suporteri. Câteodată și sportivele sunt împinse un pic de la spate de această rivalitate, dar multe dintre ele se cunosc, se văd în Champions League, nu au probleme unele cu celelalte.”

Chiar și așa, parcă n-ar strica ca fetele să-și ia privirea de războinice. Crina știe:

 


Noi și Ungaria

România a întâlnit Ungaria destul de des în ultimii ani. S-a întâmplat mai ales la campionate europene, iar întâlnirile din 2016 și 2018 au rămas în memoria colectivă a fanilor români. Primul, la Europeanul din Suedia, la câteva luni de când Ambros Martin preluase echipa, ne-a arătat o forță impresionantă și unul dintre cele mai bune meciuri ale României de la Jocurile de la Rio încoace.

Ungaria începuse propriul drum, aducându-l pe Kim Rasmussen, antrenorul cu care CSM București a câștigat Liga Campionilor în 2016, pentru a reconstrui o echipă care și-a câștigat ultimele medalii în 2010 (aur la Europeanul din România) și 2012 (bronzul din Serbia, un turneu câștigat de Muntenegru).

Am avut ocazia să vedem rezultatele acestui proces de reconstrucție acum un an, în meciul din grupele principale ale Europeanului din Franța. A fost ultimul meci din grupă, cu Ungaria eliminată din lupta pentru semifinale și cu România foarte, foarte aproape de lupta pentru medalii. O întâlnire pe care nimeni n-a uitat-o încă: acolo s-a accidentat Cristina Neagu la genunchi, chiar pe final. Naționala a pierdut meciul, nu și calificarea în semifinale, dar pierderea lui Neagu a schimbat atmosfera din jurul echipei.


Emoțiile Cristinei Neagu

Că cel mai important meci al României la acest Mondial va fi tocmai cu Ungaria, asta aduce o emoție în plus. În primul rând, pentru Cristina Neagu. Ea poate închide un capitol dureros, cel mai greu din cariera ei, tot în compania Ungariei, și e greu de intuit dacă încărcătura momentului o va afecta în vreun fel.

„Împotriva Ungariei mi-am rupt ligamentul anul trecut și chiar sunt curioasă cum o să fie senzația din ziua meciului” –  Cristina Neagu.

Iar zilele trecute, când a primit trofeul pentru Jucătoarea anului 2018, am întrebat-o ce a învățat despre ea în ultimul an? „Am învățat că trebuie să fiu și mai puternică decât am fost până acum și că niciodată nu poți să spui că a fost foarte greu și că nu poate să fie mai greu de atât. Pentru că mereu poate să fie și mai greu.” Și ce i-ar spune Cristina Neagu de azi jucătoarei de anul trecut? A căzut puțin pe gânduri, apoi, zâmbind: „Să aibă grijă de ea, dacă mai vrea să câștige medalii. Și mai ales trofee și medalii cu echipa.”

Cum va avea și cum vom avea grijă de ea într-un meci în care echipa va căuta ajutorul ei? Rămâne de văzut. Și va depinde, probabil, și de tactica Ungariei.


Cum ne poate răni Ungaria

Anul trecut, România a fost surprinsă și chiar învinsă de viteza Ungariei. Am pierdut acel meci înainte de accidentarea Cristinei Neagu, și l-am pierdut pentru că am jucat în ritmul adversarei, un ritm pe care Tomas Ryde și Costică Buceschi vor căuta să-l evite. De ce? Pentru că un meci jucat pe contre, un concurs de viteză cu Ungaria nu va avantaja nici de data asta România.

„Ungaria a avut 23 de acțiuni de pe extremă cu Muntenegru. Cred că au înscris 16 goluri de acolo. Nu vreau să pățim și noi același lucru. Trebuie să le blocăm acolo, pentru că stilul va fi diferit. Muntenegru se folosește mai ales de putere, Ungaria joacă foarte repede, se folosește de succesiv și apoi întoarce mingea pe extremă. Deci trebuie să ne adaptăm și la asta”, ne-a spus Ryde înainte de Ungaria.

Și mai e un lucru. Mutarea cu care Muntenegru a revenit și câștigat contra României – apărarea 5+1 cu marcaj la Neagu – nu e o noutate. Și cu siguranță e undeva sus pe foaia tactică a lui Kim Rasmussen.

Pentru că Neagu a marcat 11 goluri cu Muntenegru, dar niciunul în ultimele 14 minute. Ea făcuse 21-17, cu o aruncare de la distanță, înainte ca Per Johansson și Adi Vasile să ceară time-out-ul inspirat al Muntenegrului, care a trecut la o apărare 5+1, cu un om avansat mereu la Neagu. Au urmat șapte minute fără gol pentru România și șapte goluri consecutive pentru adversare. Că primele trei (și cele mai importante) au venit pe contraatac, după greșeli tehnice în atacul României, asta ne-a amintit că Neagu e principala responsabilă cu ideile, nu doar cu golurile. Cu pasele, cu timing-ul paselor.

Cum poate arăta atacul României dacă Neagu va fi scoasă iarăși din joc? Asta va depinde de cum își vor asuma celelalte fete răspunderea.


Tu cine crezi că va face pasul înainte?

România a marcat în poarta Muntenegrului doar prin șase jucătoare: Neagu (11 goluri din 18 încercări), Dache (4 din 6), Perianu (4 din 7), Udriștioiu (3 din 5), Pintea (două din două) și Iuganu (două din 3). În rest, la poartă a mai aruncat (o singură dată) doar Polocoșer.

Tomas Ryde și-a lăudat, după înfrângerea cu Muntenegru, unele jucătoare pentru inițiativa și curajul arătate și a spus că partea dreaptă a atacului a mers mai bine. „Am lucrat foarte mult cu Polo (Anca Polocoșer) și Aneta (Udriștioiu) care să pună mai mare presiune acolo, deci asta ne va da încredere. (…) Știm că le e greu (să-și asume mai mare răspundere), mai ales jucătoarelor care n-au adunat destule meciuri la acest nivel, dar Dache a făcut un mare pas înainte, Bebe Perianu la fel, chiar dacă a avut dureri groaznice la cot, chiar dacă a făcut și greșeli în prima repriză. Am încurajat-o să continue să încerce, să-și asume răspunderea. Nu-i ca și cum poți scoate iepurele din pălărie și gata. Nu e așa de simplu. E nevoie de multă muncă și pentru asta. Am muncit mult și cu Polocoșer, și-n apărare, dar și în atac, pentru a o convinge și pe ea să încerce. În echipa asta, noi nu judecăm oamenii după greșelile pe care le fac. E rău doar dacă nu încearcă. Deci am motive să fiu mulțumit.”


Pornind de la ideea că a pedepsi greșeala înseamnă a descuraja inițiativa – iar fără curaj, nu poți face sport -, s-ar putea să-ți placă și discuția asta despre modele:

Concurs #ModeleDeViitor

[Concurs] Jucătoarele din Echipa Națională de Handbal Feminin au parcurs un drum dificil de la a avea un model demn de urmat până la a deveni unul. În generația lor și în cele care urmează sunt, însă, tot mai mulți tineri care pot fi modele pentru noi toți. Ne dorim să-i cunoaștem pe cât mai mulți dintre ei. Pentru că BRD susține tinerii cu idei, potențial și planuri de viitor. Susținem următoarele #ModeleDeViitor. Numește sau etichetează în comentarii un tânăr care merită recunoscut ca reper în domeniul său, oricare ar fi acela, și spune-ne pe scurt de ce. Noi vom alege cinci comentarii pe care le vom premia cu un tricou semnat de jucătoarele noastre. #ConversatiiDespreViitor Regulamentul de concurs este disponibil în mod gratuit aici: http://bit.ly/2ONC9UZÎnscrierea în concurs presupune acceptarea implicită, integrală, expresă și neechivocă a prevederilor prezentului Regulament.

Gepostet von BRD Groupe Societe Generale am Mittwoch, 4. Dezember 2019


Meciul, miza, clasamentul

România – Ungaria se joacă vineri, de la 12 dimineața ora României. Naționala are nevoie de victorie pentru a ajunge în grupele principale ale Campionatului Mondial. Înaintea ultimelor meciuri din grupa C, Spania și Muntenegru sunt deja calificate, ambele au bătut Ungaria și România, își vor juca primul loc – și puntele pentru Main Round – tot vineri.

Așa cum știi, primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D (cel mai probabil Rusia, Suedia și Japonia, în această ordine).

 

Imagini: FRH

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.