Cristina Neagu: „Sunt căpitanul și liderul acestei echipe, dacă eu nu le încurajez, cine să o facă?”

Andreea Giuclea 4 decembrie 2019

„Hai un pic, capul sus”, le-a strigat Cristina Neagu de pe bancă colegelor de echipă în meciul cu Kazakhstan. „Fiți mai active în apărare!”

„Nu ne grăbim, până la urmă, găsim soluţia. Și să nu luăm goluri rapide. Luptăm, haide!”, le-a spus și în meciul cu Muntenegru, când România conducea cu trei goluri. A simțit momentul bun al echipei ei, dar și pericolul de a pierde acest avantaj, mai ales pentru o echipă inexperimentată ca a României la acest Mondial. Ceea ce s-a și întâmplat. România a pierdut la diferență de un gol.

Deși fusese din nou cea mai bună jucătoare a României, cu 11 goluri înscrise, Cristina n-a găsit puterea să zâmbească atunci când a primit premiul de MVP al meciului. În timp ce în spate jucătoarele Muntenegrului sărbătoreau gălăgios, căpitanul României a primit placheta, a dat mâna cu organizatorii, apoi a plecat spre vestiar.

Nu e prima oară când câștigă premii individuale, în timp ce echipele adverse sărbătoresc victoriile. Însă Neagu nu-și pierde încrederea în echipă.

„Sunt căpitanul și liderul acestei echipe, dacă eu nu le încurajez, cine să o facă?”, le-a spus după meci jurnaliștilor străini. „O să le susțin mereu, știu că nu e ușor să joci primele meciuri la un astfel de turneu și ca lumea să aștepte atât de multe de la tine, pentru că asta e situația. Așa că o să le susțin în continuare, cred că fac o treabă tot mai bună cu fiecare meci pe care îl jucăm. Am zis că trebuie să uităm meciul cu Spania, pentru că, după cum se vede, aceea nu a fost fața României. Așa că sunt alături de ele, vreau să le ofer încredere, știu că încearcă să dea tot ce au ele mai bun.”

Iar jucătoarea României le oferă încredere la fiecare time-out, la fiecare antrenament, înainte și după fiecare meci. Nu e doar cea care dictează jocul, cea care marchează cele mai multe goluri, cea care le dă cele mai bune pase. E și cea care le strigă de pe margine să fie mai incisive în apărare, cea care le strânge în hotel pentru discuții de grup și, cel mai important, cea care le spune, din nou și din nou, să dea mai mult, pentru că pot mai mult.

De câțiva ani, căpitanul României încearcă să trasmită echipei – în care apar, de la an la an, tot mai multe jucătoare tinere – să aibă încredere. Și în ele, individual, și în ele, ca echipă. E ce-a învățat de când joacă la echipa națională: că atunci când are această încredere, echipa se poate autodepăși.

Asta le-a zis colegelor de echipă și la finalul meciului cu Muntenegru: „Le-am zis că a fost o luptă bună, că am făcut multe lucruri bune și trebuie să ținem capul sus. Pentru că e tot mai bine, și cel mai important meci pentru noi e vineri, așa cum știam deja. Sper din suflet să ajungem în grupa principală. Putem învinge Ungaria, pentru că echipa noastră crește cu fiecare meci pe care îl jucăm aici. Vreau să jucăm bine cu Unagria, să câștigăm și la punct dacă se poate și să ne calificăm în grupa principală.”

Deși părăsise terenul dezamăgită, a găsit echilibru în declarații: „A fost un meci cu multe urcușuri și coborâșuri. În final, ele au câștigat, dar putea și România să câștige, cred că linia dintre înfrângere și victorie a fost subțire. Sunt mândră de echipa mea, cred că am făcut un meci bun. ”

Întrebată de drumul greu pe care îl are România l-ar avea în Main Round, în lupta pentru semifinale, a spus: „Da, dar nu mă gândesc la semifinale, mă gândesc doar să fim în primele 8 sau 10 echipe ale turneului. Chiar dacă mergem fără puncte în grupa pricnipală, mai sunt trei meciuri acolo și orice se poate întâmpla, e sport. România n-a jucat niciodată în Presidents Cup (locurile de clasament pentru locurile 13-24), nici nu mă gândesc la asta. Știu că va fi greu, trebuie să ne revenim după această înfrângere, dar vom încerca să facem tot ce putem și să câștigăm cu Ungaria. Nu cred că România joacă la un nivel la care să nu poată ieși din grupă.”

*

Nu uita că România își joacă calificarea în Main Round contra Ungariei, vineri dimineață, ora 12.00. România trebuie să învingă, pentru că în caz de egalitate, Ungaria are, înaintea meciului ei cu Senagal) golaverajul mai bun.

Spania și Muntenegru sunt deja calificate, ambele au bătut Ungaria și România, își vor juca primul loc – și puntele pentru Main Round) tot vineri.

Așa cum știi, primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D (cel mai probabil Rusia, Suedia și Japonia, în această ordine).

Foto: Anze Malovrh / kolektiff

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.