Și acum, așteptăm: România pierde cu Ungaria, o pierde și pe Cristina Neagu, dar este aproape calificată în semifinale

Andrei Năstase 12 decembrie 2018

Într-un meci pe care nu-l vom uita prea curând, România pierde lupta cu Ungaria, o pierde pe Cristina Neagu, accidentată grav pe final, dar poate câștiga o calificare în semifinalele Europeanului din Franța: dacă Germania nu bate la cel puțin 12 goluri Olanda (ora 22.00), România va merge la Paris. Ar fi o calificare importantă, dar gândurile tuturor se duc acum spre Cristina Neagu, care va face un RMN mâine. Să sperăm că accidentarea ei nu este așa de gravă cum a părut. Să sperăm.

*

Cu Cristina Laslo intrată încă de la început pe inter dreapta, România a început tare. Cristina Neagu a marcat de pe blocajul Crinei Pintea, Denisa Dedu a intrat în poartă pentru a apăra lovitura de la șapte metri a Ungariei, apoi Crina, angajată de Neagu, a făcut 2-0. Ungaria a marcat iute, dar România și-a fructificat și al treilea atac: Laslo a pătruns perfect pentru 3-1, pentru a confirma începutul solid în atac – un lucru pe care nu l-am mai văzut de la Brest.

Florica și din nou Pintea, prima dată pe propria pătrundere, apoi pe respingere, au continuat procentaj excelent (6 goluri din 7 atacuri), și când Laslo, scăpată pe contră, a găsit o boltă pentru 7-4, în sală se mai auzeau doar gălăgioșii români: „Roooomânia! Roooomânia!“ și apoi „Pentru noi, luptați pentru noi!“.

Către ei și colegele ei s-a întors și Iulia Dumanska, cu pumnii în aer și zâmbetul pe buze, când a scos alte câteva mingi importante, pe care Neagu și Pintea (de neoprit!) le-au transformat în goluri.

Și-n momentul în care Eliza Buceschi, de pe picioare, a făcut 10-6 pentru România, Kim Rasmussen a cerut timeout: „Amintiți-vă ce am vorbit în ultimele zile! Știți pe unde aruncă Buceschi… Și știți că trebuie să o izolăm mai bine pe Neagu“, le-a spus, destul de agitat, danezul. Mesajul lui a prins.

Și chiar dacă pe atacul următor Neagu a marcat din nou – al treilea ei gol în primele 15 minute, timp în care a găsit și trei angajări decisive pentru Pintea – Ungaria a început să se apere ceva mai bine. Mai multe faulturi la linia de nouă metri, mai multă agresivitate. Rezultatul? Primele lovituri consecutive ale Ungariei, care s-a apropiat la 11-9. 

Neagu a răspuns prin două goluri succesive (între care a avut timp să strecoare și o ratare de la șapte metri), pentru a reface un avans solid, 13-9, însă atacurile României au început să dureze tot mai mult. Soluțiile n-au mai venit repede, faulturile adverse au tăiat ritmul bun din start. Și proptite bine în apărarea asta mai avansată (pe care Rasmussen a cerut-o la timeout), unguroaicele au marcat de trei ori la rând și s-au apropiat la 13-12.

Aici și-au dovedit eficiența (din nou) Pintea și Neagu. Prima a scos o eliminare de două minute, a doua s-a înălțat imediat pentru al șaselea ei gol, numai că echipa României tot n-a depășit momentul slab.

Ungaria, încurajată de necazurile provocate prin apărarea ei avansată la Buceschi și Neagu (pe care au încercat să o țină departe de Pintea), a prins tot mai mult curaj, iar ultima parte a primei reprize a aparținut adversarelor. Prin atacuri simple și rezolvări rapide – doar câteva secunde -, Ungaria a reușit să egaleze pentru prima dată: 15-15.

Ambros Martin a cerut imediat timeout, a mai limpezit puțin schemele din atacul României, însă apărarea a continuat să fie generoasă până-n ultima secundă a reprizei, când Ungaria a obținut un 17-17 care părea imposibil după primele 15 minute.

Mulți am crezut că o parte din avântul Ungariei s-a risipit când Norvegia a trecut repejor, în primul meci al zilei, de Spania. Asta a făcut ca echipa lui Kim Rasmussen să mai tragă doar pentru locurile 5-6. Dar asta nu le-a împiedicat pe unguroaice să joace cu ambiție.

Cu ambiție și inspirație. Așa a trecut Ungaria pentru prima dată la conducere, întâi la 18-17, apoi la 19-18, înainte ca Pintea, angajată bine de Laslo, să egaleze.

Dar apărarea, punctul tare al echipei României la acest turneu, n-a mai blocat nimic, așa că meciul a alunecat într-un ritm pe care Ambros Martin și Horațiu Pașca ar fi vrut să-l evite. De ce? Pentru că un meci jucat pe contre, un concurs de viteză nu avantajează România. Asta s-a văzut clar în primele 10 minute ale reprizei secunde, când Ungaria a lovit, a încasat, a lovit din nou și s-a dus la 22-20.

Mai tinere, mai proaspete și cu o Eva Kiss în ziua ei de grație, jucătoarele lui Rasmussen au continuat să lovească: 23, 24 și apoi 25-20, când Neagu a oprit, măcar pentru o secundă, asaltul. A fost o gură de aer pe care colegele ei au tras-o adânc în piept, înainte să se agațe cu ghearele de Ungaria.

Alice Ardean Elisei a păcălit-o cumva, dintr-un unghi închis, pe Eva Cea Zgârcită Kiss, Laslo a imitat-o cu mult curaj, pe paravanul făcut de Băcăoanu, și Rasmussen a cerut din nou timeout: la 26-24 pentru Ungaria, România ar fi fost aproape de semifinale.

Au urmat 10 minute mari, lungi cât un turneu și dureroase. Foarte dureroase. Neagu a marcat pentru 25-26, după o angajare bună a lui Laslo, Ungaria a răspuns din zona centrală; a apărat din nou Kiss, a apărat și Dedu; s-a ridicat din nou Neagu, pentru a aduce România la un singur gol în urma Ungariei. Și apoi…

Împinsă ușor când se pregătea să se înalțe, Cristina Neagu s-a prăbușit pe parchetul albastru cu mâinile pe genunchiul drept. Reluările au adus lacrimi în tribune, pe banca României și acasă. Întinsă pe targă, Cristina Neagu a părăsit această sală din Nancy pe care nu o vom uita prea curând.

De aici încolo, o liniște dureroasă s-a așezat peste suporterii români. Eva Kiss a continuat să-i anime pe unguri, jucătoarele României au încercat să se adune și să lupte până la final. Că nu s-au prăbușit – ăsta e mare lucru. Laslo și Ana Maria Dragut au arătat mult curaj, Alice Ardean Elisei și celelalte jucătoare au tras de ele – de picioarele lor, de brațele și mințile lor – până la capăt.

Ungaria a câștigat cu 31-29 și ne-a obligat să pândim  – în timp ce eram cu un ochi la spitalul unde a fost transportată Cristina –  meciul Germaniei cu Olanda. Germania avea nevoie de o foarte improbabilă victorie la 12 goluri, ceea ce nu s-a întâmplat (Olanda a câștigat), așa că România se va duce datorită golaverajului la Paris. Lovite, plânse și triste, dar în luptă pentru medalii.

România va juca contra Rusiei pentru un loc în finală; meciul e vineri, 14 decembrie, de la 18.30.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.