Venim, Paris! Îngrijorate și încă triste, jucătoarele României vor juca pentru medalii la Campionatul European

Andrei Năstase 12 decembrie 2018

Update: Diagnosticul Cristinei Neagu a fost confirmat – ligament încrucișat anterior rupt. Căpitanul echipei naționale va continua să fie alături de echipă la Paris, iar stafful medical analizează toate opțiunile pentru o recuperare cât mai rapidă.

De regulă, recuperarea durează cel puțin șase luni. Cristina a mai avut și în trecut o reconstrucție a ligamentului anterior. A reușit să revină și să redevină cea mai bună jucătoare a lumii.

Articolul inițial:

Cu gândul la accidentarea Cristinei Neagu, supărate și pe ele, că n-au câștigat cu Ungaria, dar și pe arbitri, că au acceptat jocul dur al adversarelor, nervoși cu toții pe Federația Europeană (EHF) – așa cum s-au arătat Ambros Martin și Kim Rasmussen, ambii criticând, la fel ca alți antrenori, programul acesta curios, cu zile multe de pauză și apoi meciuri consecutive.

Asta e atmosfera în care România a primit confirmarea calificării în semifinalele Europeanului.

Victoria Olandei cu Germania (27-21), în ultimul meci al grupei – rezultat care duce România, de pe locul doi, în semifinalele Europeanului -, a fost primită cu prea puțină bucurie și cu multă îngrijorare.

În timp ce întreaga echipă a României așteaptă vești (bune) despre accidentarea Cristinei, a căzut în sarcina lui Ambros Martin să le amintească jucătoarelor lui că au de ce să fie mândre. Și are dreptate.

Jucătoarele au luptat până la capăt, chiar și când jocul nu le-a mai ieșit sau adversarele au fost pur și simplu mai bune; au rezistat chiar și când puteau să se prăbușească definitiv, pe un final de meci în care accidentarea Cristinei a devenit mai importantă decât rezultatul.

Jucătoarele s-au adunat, atât cât au putut, pentru a pierde la doar două goluri cu Ungaria, un rezultat prin care au reușit să-și obțină această calificare. Ea n-a picat din tavanul sălii din Nancy, nu le-a fost oferită de nimeni. Punctele și golurile calificării au fost adunate și printr-un handbal excelent (cu Germania și Norvegia), și printr-un joc timid, chinuit și încurcat teribil de apărarea avansată a Spaniei. Sau a Ungariei. Dar nici măcar un gol n-a fost primit pe gratis.

E un lucru pe care jucătoarele României trebuie să și-l amintească repede. Alături de motivația de a lupta și pentru Cristina, „pentru că și ea a jucat pentru noi și mereu e pentru noi”, mândria că au ajuns până aici trebuie să le dea curaj și energie să lupte și mai departe.

Pentru că odihnită, senină și foarte puternică, Rusia așteaptă în semifinala de vineri (ora 18.30).

În cealaltă semifinală, Olanda va încerca să depășească cumva Franța.

Prin calificarea în semifinale, România și-a obținut direct și biletele pentru Mondialul de la anul (Japonia).

Foto: EHF EURO  © Anze Malovrh / kolektiff

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.