O repriză bună, o a doua foarte rea: Naționala României (se) pierde contra Germaniei, în cel mai important meci de la Campionatul Mondial

Andrei Năstase 7 decembrie 2023

Echipa României pierde meciul decisiv cu Germania, se vede îndepărtată de obiectivul său la acest Campionat Mondial: clasarea între primele 8 și (implicit) calificarea pentru turneul preolimpic din primăvară, acolo unde se împart biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Un Paris 2024 care pare, în momentul acesta, foarte departe.

Și dacă cineva ne-ar fi spus, după primele 35 de minute, că România va scăpa din mână victoria asta, nu l-am fi crezut. N-am fi crezut că mai toate lucrurile bune arătate de echipa României în prima parte o să dispară brusc în partea a doua, dar exact așa s-a întâmplat: după 12-9 la pauză și 15-12 în startul reprizei secunde, ceva s-a rupt în jocul echipei antrenate de Florentin Pera.

Atacurile n-am mai mers, apărarea n-a mai ținut, iar excelentele intervenții ale Dacianei Hosu n-au mai fost suficiente.

Singura veste bună? Cristina Neagu a putut reveni pe teren. După trei-patru săptămâni în care nu s-a putut nici antrena prea mult, ea a marcat azi de trei ori. E important, de vreme ce acesta s-ar putea să fie ultimul ei Mondial.

***

România a început bine, s-a desprins devreme la 3-1 și apoi 6-3, cu trei goluri pentru Eliza Buceschi. Însă până în minutul 10, echipa României s-a remarcat mai ales în apărare: o linie mobilă și avansată spre nouă metri, pentru a întâmpina din timp jucătoare ca Bolk sau Smits.

Defensiva asta a încurcat atacurile Germaniei, o echipă care marchează, de regulă, multe goluri. Dar acum, la Herning, a reușit doar cinci în primele 19 minute contra României.

În minutul 20, la 8-5 pentru România, Cristina Neagu a intrat pentru prima dată în teren la acest Campionat Mondial. Câteva minute mai târziu, ea a marcat pentru 11-7, într-o perioadă în care adversarele ba n-au ajuns la poartă, ba s-au întâlnit cu Daciana Hosu, care le-a blocat din mai toate pozițiile – inclusiv de la 7 metri.

A fost 12-9 pentru România la pauză, însă lucrurile s-au schimbat brusc în debutul părții secunde.

Filter a început să o imite pe Daciana Hosu la poarta cealaltă, unde n-a mai lăsat să-i scape nimic, atacul României s-a gripat  complet – aproape 10 minute fără gol -, iar adversarele au venit de la 12-15 la 17-15 în minutul 44.

Eliza Buceschi, cu două goluri consecutive, a deblocat tabela în dreptul României, însă Germania a răspuns cu tot mai mare ușurință: jucătoarele Germaniei, lipsite de idei în prima parte a meciului, au început să joace cu o viteză în plus și s-au dus la 22:17 cu doar 10 minute rămase de jucat.

De aici încolo, revenirea n-a mai fost posibilă. S-a terminat 24-22 pentru Germania, un rezultat care lasă România cu două puncte într-o grupă prinncipală din care vor avansa, foarte probabil, Danemarca și Germania.

România mai are de jucat cu Japonia (9 decembrie, ora 16:30) și cu Polonia (11 decembrie, ora 19:00).

Clasamentul Grupei 3:

Înaintea meciului Danemarca – Japonia, stăm așa:

Germania – 6 puncte

Danemarca – 4 puncte

Polonia – 4 puncte

România – două puncte

Serbia – zero puncte

Japonia – zero puncte

Lotul României pentru Campionatul Mondial de handbal feminin 2023

Portari: Diana Ciucă (Rapid București), Yuliya Dumanska (Gloria Bistrița), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea);

Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (CSM București);

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (Slatina) și Claudia Pașcan (SCM Craiova);

Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid București), Cristina Laslo (Gloria Bistrița) și Andreea Popa (Dunărea Brăila);

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid București) și Nicoleta Balog (Dunărea Brăila)

Interi dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea);

Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid București) și Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița).

 

FOTO: Sorin Pana/Sport Pictures

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.