Start lansat! Cu o apărare excelentă și cu Neagu într-o zi grozavă, CSM București o bate pe Metz, începe perfect noul sezon de Champions League

Lead.ro 13 septembrie 2020

CSM București s-a scuturat de amărăciunea înfrângerii cu Râmnicu Vâlcea, în finala Cupei României, a jucat excelent și a obținut o victorie impresionantă cu Metz, în primul ei meci din noua ediție a Ligii Campionilor. După acest 31-26, parcă nici complicata Grupă A nu mai arată atât de rău.

*

La o zi distanță de înfrângerea lui SCM Râmnicu Vâlcea în Franța, la Brest, CSM București s-a întâlnit cu campioana Franței, Metz, pentru a încerca să egaleze în acest duel româno-francez din prima etapă a Ligii Campionilor.

Metz, considerată anul trecut principala amenințare pentru ambițiile lui Gyor de a lega al patrulea succes la rând în Champions League, este o mică enigmă pentru specialiști în acest start competițional. Cu o mulțime de schimbări în lot, Emmanuel Mayonnade, unul dintre cei mai apreciați antrnori din handbalul feminin (a câștigat și Mondialul de anul trecut cu selecționata Olandei), trebuie să reconstruiască o echipă destul de tânără. El le-a pierdut pe excelentele Zaadi (Rostov), Xenia Smith (Bietigheim) și Laura Glauser (Gyor), Martine Smeets a venit chiar la CSM București și, dacă ținem cont că centrul Tjasa Stanko și Debbie Bont au fost cele mai cunoscute handbaliste alăturate noului proiect de la Metz, sarcina lui Mayonnade nu va fi deloc simplă.

La București, Adrian Vasile își propusese să păstreze nucleul unui echipe care a avut și momente slabe, dar și momente bune anul trecut, dar va fi nevoit să atace obiectivele de anul acesta – titlul în România și prezența în Final 4-ul Ligii Campionilor – fără câteva jucătoare importante: Andrea Lekic și Itana Grbic au plecat la Buducnost, Nora Mørk s-a dus Vipers Kristiansand, Linnea Torstensson s-a retras din activitate, la fel ca Iulia Curea, rămasă la echipă în calitate de antrenor secund. Au venit la București Siraba Dembele, Alexandrina Cabral Barbosa, Martine Smeets și Barbara Lazovic, iar Bianca Bazaliu a revenit după suspendarea de nouă luni primită în cazul Corona Brașov.

CSM București a întâlnit-o pe Metz și în ultimele trei sezoane, cu rezultate echilibrate: CSM a câștigat duelul din sferturile de finală în 2018, l-a pierdut în 2019, iar anul trecut, în grupe, cele două echipe și-au împărțit victoriile. 

În contextul acesta, CSM avea motive de optimism, iar asta s-a văzut foarte clar în starul meciului.

Într-o Sală Polivalentă goală – spre deosebire de ce am văzut sâmbătă la Brest -, bucureștencele au început jocul cu o intensitate specială, și asta s-a văzut mai ales în defensivă, unde Metz, cu unul dintre cele mai bune atacuri în ultimele două sezoane europene, a reușit doar un gol din primele șapte-opt atacuri.

Mayonnade a fost nevoit să ceară timeout după doar opt minute, la 5-1 pentru CSM București, Metz s-a așezat ceva mai bine, însă avansul de patru-cinci goluri a rămas neatins (chiar și în dublă inferioritate). Și asta pentru că Pintea, Lazovic, Omoregie sau Perianu s-au apărat perfect în zona centrală, pentru că Grubisic a scos o mulțime de aruncări foarte bune (și urma să fie omul primei reprize), iar replierea a mers și ea excelent – dovadă că Metz, specialista contrelor rapide, n-a reușit mare lucru pe faza a doua.

Fără forța de aruncare pe care au demonstrat-o anul trecut la linia de nouă metri, campioanele Franței au părut să atace cu o viteză în minus, fără convingere, în contrast cu circulația iute și milcarea continuă din atacul lui CSM.

Cu Neagu ba pe inter, ba la coordonare, cu extremele foarte active și cu Pintea împărțind apărarea adversă în două, ofensiva CSM-ului a mers din bine în mai bine în primele 30 de minute.

La vestiare s-a intrat cu un 17-10 impresionant și cu o singură veste proastă: Grubisic, atât de bună în prima parte, și-a sucit glezna în minutul 28, dar a intrat și în repriza a doua.

Și lucrurile au continuat în aceeași notă pentru CSM București.

Cu Neagu la coordonare, între Barbosa și Lazovic, ambele puternice de la distanță, cu extremele foarte active și cu Pintea în ziua ei bună, atacul a rămas periculos de pe toate posturile. Iar faptul că apărarea și-a păstrat agresivitatea a ținut-o pe CSM la o distanță confortabilă: 19-12 și 20-13 după alte cinci-șase minute.

Primele probleme au venit spre jumătatea reprizei a doua, când CSM a ratat câteva finalizări simple, și Metz a reușit să se apropie la cinci goluri (23-18). Numai că Omoregie, printr-o depășire curajoasă în centru, și apoi Neagu, cu al nouălea ei gol, au deblocat imediat lucrurile.

La 25-18, Mayonnade – parcă tot mai iritat de generozitatea defensivei lui Metz – a cerut din nou timeout. De pomană, căci tot CSM, prin aceeași Omoregie, și ea foarte bună azi, a marcat pe atacul următor.

De aici încolo, Cristina Neagu s-a hotărât să ofere fanilor lui CSM și mai multe motive să regrete că n-au putut fi prezenți în Sala Polivalentă: cu un gol din propriul nouă metri și o aruncare neprasnică de la 10-11 metri, Neagu a păstrat-o pe CSM la șapte-opt goluri distanță. Și tot ea a marcat și golul 30 (al 12-lea pentru ea), cu patru minute înaintea finalului.

S-a terminat 31-26 pentru CSM, iar după un meci ca acesta, în care toate jucătoarele au jucat bine sau foarte bine, e greu să remarci în mod special pe cineva. Pentru echipa din București, criticată în ultimii ani pentru lipsa jocului colectiv, pentru dependența de sclipirile individuale ale vedetelor principale, asta e cealaltă veste bună: jocul de echipă a arătat grozav. Și în atac, dar și în apărare, și cu primul 7, dar și cu jucătoarele intrate de pe bancă.

**

Pe 20 septembrie, pentru CSM București urmează deplasarea de la Esjberg, care a câștigat fără probleme, 33-26, cu Bietigheim. Kristiansand și Rostov au câștigat și ele în prima etapă.

Așa cum știi, în noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea, în grupa cealaltă, trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai aproape de Final 4-ul de la Budapesta, în primăvara viitoare. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.

 

Fotografii de Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.