Turneul preolimpic I Adrian Vasile: „Toată lumea vine cu toată puterea, cu toată dorința, cu toată inima să se califice la Jocurile Olimpice”

Andrei Năstase 19 martie 2021

Prezent și el la prima conferință de presă de la Podgorica, unde echipa națională a României se pregătește de startul unui turneu preolimpic care debutează azi, cu meciul dintre Muntenegru și Norvegia, selecționerul Adrian Vasile a vorbit cu jurnaliștii români despre atmosfera de la echipă, despre motivația cu care el și jucătoarele privesc aceste meciuri de calificare la Tokyo, dar și despre lucrurile care vor face diferența în meciurile cu Norvegia și Muntenegru.

Citește și declarațiile Cristinei Neagu

Adi Vasile, despre atmosfera de la echipă

Fetele au fost preocupate pentru fiecare antrenament. Fiecare ședință de pregătire a fost foarte bună, dar apoi am ridicat ritmul la următorul antrenament. Simt echipa foarte conectată la însemnătatea acestui turneu preolimpic. Și jucătoarele, și noi, staff-ul, suntem foarte pregătiți de start.

Despre specificul turneului

Toată lumea vine cu toată puterea, cu toată dorința, cu toată inima să se califice la Jocurile Olimpice. Va fi și o doză de sacrificiu, pentru că formatul seamănă mult cu fazele finale ale unui turneu obișnuit; va fi foarte multă încleștare, deci e nevoie și de minți lucide.

Despre schimbările echipei din Muntenegru

Sunt câteva schimbări la Muntenegru – trei fete importante nu vor juca la acest turneu. Ca stil de joc, din punct de vedere al sistemului defensiv cred că a fost o continuare a muncii de dinainte. Iar din puncte de vedere al atacului, trebuie să înțelegem că ele se bazează pe relații de joc formate în ani de zile. Au lecția făcută, știu ce vor face pentru fiecare situație. Dar au fost și lucruri tactice pe care le-au schimbat la precedentul European: de exemplu, au jucat diferit sistemul șapte contra șase. În tot cazul, este o echipă extrem de bună, cu o energie fantastică.

Despre atuurile României, mai ales în fața Muntenegrului

Ca echipă, avem o mare foame de rezultat. Ultimii doi ani au lăsat o rană în orgoliul nostru: am fost încercați de multe în ultimii doi ani, deci există mare foame de rezultat. Și este foarte important să conștientizăm importanța momentului. Oricât de deschis aș fi cu presa, nu aș vrea să vorbesc aici despre avantajele noastre în fața Muntenegrului. Dar cred că ne cunoaștem deja foarte bine. Nu doar eu am antrenat aici, avem două jucătoare care au jucat la Buducnost: Cristina Neagu și Cristina Laslo. Dar și multe jucătoare din Muntenegru au fost sau sunt încă în România, deci și ele au beneficiat de mediul nostru, ne cunoaștem foarte bine.

Despre tactica pentru cele două meciuri: ne odihnim cu Norvegia?

Înaintea turneului, mintea noastră este foarte clară: avem două meciuri, primul este împotriva Norvegiei, îl vom aborda să câștigăm, al doilea este împotriva Muntenegrului. Cred că cel mai important lucru este să abordezi sportul cu cea mai mare dorință, seriozitate și respect. Nu cred că un meci e câștigat sau pierdut înainte. La câtă adrenalină este în acest turneu, cred că avem suficiente resurse – chiar nebănuite – pentru a face față cu bine celor două meciuri. Cel mai important lucru e să jucăm fiecare meci pentru a-l câștiga. Să facem tot ce depinde de noi pentru a câștiga. Dacă nu se întâmplă asta, te poți uita în oglindă și să spui că ai făcut totul. Atunci lucrurile sunt deja câștigate. Știu că oamenii fac calcule, toți privesc Norvegia ca mare favorită, dar România a bătut Norvegia la o diferență mare în 2018, deci nu facem astfel de calcule.

Unde se va face diferența?

Cred foarte mult în lucrurile elementare, de bază – acestea vor face diferența. Abia apoi ne putem gândi la detalii. Sau la noroc. Norvegia nu surprinde cu nimic, doar cu nivelul lucrurilor pe care le face tot timpul. Mai departe, handbalul este un sport foarte greu, există atât de mult dinamism, foarte multă decizie de moment – deci experiența este un factor foarte important. Trebuie să înțelegem însemnătatea momentului; și să avem foame de rezultat, să fim uniți.

Se teme de ceva anume?

Nu mi-e frică de nimic. O mai repet și cred că e important, pentru că este despre educație: eu am avut marele noroc să fiu educat de clubul Steaua, am avut în fața mea tot timpul niște învingători care mi-au influențat viața. Zi de zi trebuia să încercăm să ne ridicăm la nivelul lor – evident, nu am reușit. Dar am avut o mentalitate de învingători. În mintea mea nu există niciodată ideea că vom pierde.

Poate fi bătută Norvegia?

Orice echipă din lume poate fi bătută. Niciun meci nu e câștigat dinainte. Cred că Norvegia e echipa cu cea mai mare presiune la acest turneu – nu că n-ar putea să facă față presiunii. Și trebuie să credem că orice echipă poate fi învinsă.

**

Lotul României

Portărițe: Denisa Dedu, Daciana Hosu și Iulia Dumanska

Extreme stânga: Cristina Florica și Ana Maria Iuganu

Interi stânga: Cristina Neagu, Gabi Perianu și Anca Polocoșer

Coordonatoare: Cristina Laslo, Eliza Buceschi, Andreea Popa și Laura Pristăviță

Pivoți: Crina Pintea, Lorena Ostase și Raluca Băcăoanu

Interi dreapta: Laura Popa

Extreme dreapta: Laura Moisă și Sonia Seraficeanu

Daciana Hosu și Andreea Popa sunt rezerve pentru meciul de sâmbătă cu Norvegia.

Programul

Turneul începe vineri seară (20.30), cu meciul dintre Muntenegru și Norvegia.

Urmează apoi România – Norvegia, sâmbătă de la ora 20.30, apoi România – Muntenegru, duminică de la ora 17.00.

Primele două clasate vor merge la Tokyo.

Ambele meciuri ale Naționalei vor fi transmise de PrimaTV.

Meciurile directe

România s-a întâlnit mai des cu Norvegia, pe care a învins-o doar de două ori, întâi în preliminariile pentru EURO 2016 (25-20), apoi la EURO 2018 (31-23), două dintre cele mai bune meciuri din istoria recentă a Naționalei. Dincolo, Norvegia ne-a învins foarte clar acum câteva luni, în Danemarca, unde ritmul bun din prima repriză n-a putut fi ținut până la final: 28-20 (după 13-13 la pauză). 

Ultimul joc al României cu Muntenegru a fost în Japonia, la Mondialul din 2019, un meci destul de bun, pierdut pe final, 26-27, după ce echipa antrenată atunci de Tomas Ryde a condus cu 21-17 la jumătatea reprizei a doua. Ulterior, Muntenegru, cu Johansson și Vasile pe bancă, a fost la un pas să intre în lupta pentru medalii. 

Ziua 1

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.