Turneul preolimpic I Cristina Neagu: „Nimic nu mai contează, în afara celor două meciuri pe care le avem în față”

Andreea Giuclea 19 martie 2021

Prezentă la prima conferință de presă de la Podgorica, unde echipa națională se pregătește de startul unui turneu preolimpic care debutează azi, cu meciul dintre Muntenegru și Norvegia, Cristina Neagu a vorbit cu jurnaliștii din România despre motivația echipei, despre atuurile României și așteptările ei de la meciurile cu Norvegia și Muntenegru.

„Mă aștept la două meciuri foarte echilibrate. Este o presiune aparte în acest turneu preolimpic. Am încercat să acoperim tot ce a fost posibil, tot ce a ținut de atac, de apărare. Suntem încrezătoare, ne-am pregătit bine, am mare încredere în grup și clar vom da totul pe teren. Pot să spun că atmosfera în lot este bună spre foarte bună. Avem o energie bună, avem nevoie să jucăm inteligent și să fim în formă bună”, a spus căpitanul României.

Mai jos, principale teme pe care Cristina Neagu le-a atins.

Neagu, despre cheia turneului preolimpic

Cheia acestui turneu prolimpic va fi echipa și modul în care toate fetele se vor mobiliza, unitate de echipă pe care o vom avea și spiritul de învingător. Cred că aceasta e cheia și sunt convinsă că vom avea lucrul ăsta.

Despre motivația și atmosfera din echipă

Nu ne-am întâlnit de multe ori de la ultimul campionat european. Știu doar că în această săptămână, de când ne-am reunit, toată lumea a venit cu o energie bună, cu dorință mare de luptă și de victorie, am avut antrenamente bune, o atmosferă bună și gândul nostru e doar la aceste meciuri.

Sunt doar două meciuri. Indiferent că sunt puține ore de recuperare între cele două partide, suntem motivate la maxim să dăm tot ce avem mai bun și să obținem această calificare. În momentul de față, pot să spun că nimic nu mai contează, în afara celor două meciuri pe care le avem în față. Avem șansa noastră, e sport, totul pleacă de la 0-0. Chiar dacă întâlnim doi adversari foarte puternici, atâta vreme cât există o șansă de calificare, eu cred în ea 100% și sunt convinsă că și fetele fac același lucru.

Despre diferența de 19 ore între meciuri

Este adevărat că ne dezavantajează – și e un mare dezavantaj. Mâine seară jucăm târziu (ora 20.30), va fi greu până ne ia somnul, din cauza adrenalinei. A doua zi jucăm la cinci și jumătate. Dar cred că este momentul carierei noastre în care o să spunem că nu contează nici timpul, nici câtă vreme este între cele două meciuri. Sunt doar două. O să trecem peste peste orice fel de impediment. Îmi doresc să ajung la încă o ediție a Jocurilor Olimpice. Ar fi ultima la care aș putea participa.

Despre lipsa spectatorilor

Lucrul acesta este un dezavantaj pentru echipa gazdă. Este prima dată când mă bucur să jucăm fără spectatori. Nici Muntenegru nu va avea parte de aportul publicului, consider că este un avantaj pentru noi și pentru Norvegia.

Cum vede meciul cu Norvegia

Chiar stăteam și mă gândeam: sigur toată lumea vede favorită pe Norvegia. Să spunem că și în cazul unei înfrângeri cu Norvegia contează modul în care pierzi și diferența la care pierzi, pentru că lucrurile acestea pot să conteze pentru a doua zi. Așa că încercăm și în meciul cu Norvegia să dăm ce avem mai bun și, de ce nu, să câștigăm, pentru că calculele hârtiei se pot schimba după o singură zi. Din punctul meu de vedere, contează la fel de mult și meciul împotriva Norvegiei – și este o echipă pe care în ultimii ani am mai și bătut-o. Așa că de ce să încercăm să câștigăm și acest meci. Eu nu plec învinsă dinainte la nicio partidă.

Despre forma ei

Sunt bine din toate punctele de vedere, sigur s-a strâns un pic de oboseală după ultimele meciuri la echipa de club, pentru că am jucat foarte mult, practic 60 de minute la fiecare meci. Dar nu există termen de comparație cu felul în care m-am simțit înainte de Campionatul European. Mă simt bine, în plenitudinea forțelor și sper să am o prestație bună, care să dea încredere și echipei. Dar, repet, cheia acestui turneu e echipa, fiecare jucătoare care va intra în teren e conștientă de faptul că trebuie să-și facă treaba cât mai bine. Un minut, două, 10, 60, contează absolut orice, din partea oricărui membru al echipei.

Despre atuurile României

Adi (Vasile) a fost antrenor secund la echipa Muntenegrului pentru trei ani, eu am jucat acolo, e clar că cunoaștem bine echipa Muntenegrului, însă cunoaștem la fel de bine echipa Norvegiei. Cred că și cele două echipe ne cunosc pe noi foarte bine. Sincer, cred că la un astfel de turneu nu vor exista surprize din punct de vedere tactic. Contează forma de moment, să ai un pic de noroc și, bineînțeles, cine gestionează cel mai bine presiunea, pentru că va apărea în timpul meciului, fără doar și poate.

Iar eu cred că foarte multă presiune va fi inclusiv pe Norvegia, care nu e obișnuită să joace aceste turnee preolimpice, ele fiind de cele mai multe ori calificate direct la Jocurile Olimpice. E un cumul de factori care vor conta foarte mult și sper să fim noi cele care gestionăm mai bine presiunea; care o să avem energie bună, ne vom bucura pentru fiecare minge, vom avea spirit de învingător și la finalul weekendului să ne bucurăm cu toții, pentru că ar fi o bucurie mare pentru toți românii. În meciul de azi mizez pe o victorie a Norvegiei.

Despre eventualele temeri dinaintea turneului

Sincer, nu mă mai tem de nimic. Am ieșit la toate testările negative, am reușit să ne antrenăm în această săptămână fără probleme majore de sănătate. Mergem cu tot ce avem pentru acest weekend și să dea Dumnezeu să ieșim învingători! Sper și sunt convinsă că toți cei de acasă ne țin pumnii. Știu că toți românii își doresc ca echipa națională de handbal a României să ajungă la Jocurile Olimpice, vrem să simțim această energie, să ne împingă de la spate și să dea Dumnezeu să stau la această masă după aceste două meciuri și să fim cu toții bucuroși.

Despre punctele puternice ale Muntenegrului

Din punct de vedere valoric, nu consider că Muntenegru ar fi peste România. Dar Muntenegru are ceva special, acel spirit de luptă extraordinar, acea energie extraordinară, nebunie, să-i spun așa, pe care o cunosc și eu și am simțit-o jucând patru ani acolo (la Buducnost). Ăsta cred că este atuul lor principal. Și va conta mult cum reacționăm noi la lucrul acesta. Cred că și noi trebuie să venim cu acest tip de atitudine, de energie și să nu ne lăsăm cumva acaparate de spiritul ăsta de luptă al lor, pentru că, repet, nu sunt mai bune decât noi și cu siguranță va fi un meci de luptă, 60 minute, și sper din suflet ca noi să ieșim învingători.

**

Lotul României

Portărițe: Denisa Dedu, Daciana Hosu și Iulia Dumanska

Extreme stânga: Cristina Florica și Ana Maria Iuganu

Interi stânga: Cristina Neagu, Gabi Perianu și Anca Polocoșer

Coordonatoare: Cristina Laslo, Eliza Buceschi, Andreea Popa și Laura Pristăviță

Pivoți: Crina Pintea, Lorena Ostase și Raluca Băcăoanu

Interi dreapta: Laura Popa

Extreme dreapta: Laura Moisă și Sonia Seraficeanu

Daciana Hosu și Andreea Popa sunt rezerve pentru meciul de sâmbătă cu Norvegia.

Programul

Turneul începe vineri seară (20.30), cu meciul dintre Muntenegru și Norvegia.

Urmează apoi România – Norvegia, sâmbătă de la ora 20.30, apoi România – Muntenegru, duminică de la ora 17.00.

Primele două clasate vor merge la Tokyo.

Ambele meciuri ale Naționalei vor fi transmise de PrimaTV.

Meciurile directe

România s-a întâlnit mai des cu Norvegia, pe care a învins-o doar de două ori, întâi în preliminariile pentru EURO 2016 (25-20), apoi la EURO 2018 (31-23), două dintre cele mai bune meciuri din istoria recentă a Naționalei. Dincolo, Norvegia ne-a învins foarte clar acum câteva luni, în Danemarca, unde ritmul bun din prima repriză n-a putut fi ținut până la final: 28-20 (după 13-13 la pauză). 

Ultimul joc al României cu Muntenegru a fost în Japonia, la Mondialul din 2019, un meci destul de bun, pierdut pe final, 26-27, după ce echipa antrenată atunci de Tomas Ryde a condus cu 21-17 la jumătatea reprizei a doua. Ulterior, Muntenegru, cu Johansson și Vasile pe bancă, a fost la un pas să intre în lupta pentru medalii. 

Ziua 1

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.