„Va fi un meci capital cu Ucraina.” Mirel Rădoi și tinerii naționalei U21 privesc spre un nou test dificil

Ciprian Rus 8 octombrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

După ce a debutat în noile preliminarii europene fără vedetele de la Euro – Ionuț Andrei, Ianis Hagi și George Pușcaș – iar între timp l-a pierdut și pe Florinel Coman, luat de Cosmin Contra la Naționala mare, Mirel Rădoi e în fața unor noi examene extrem de dificile alături de selecționata Under 21. Începutul din Danemarca nu a fost cel sperat, carențele de leadership și de omogenitate de care ne temeam s-au adeverit, cu atât mai mult cu cât și clasa celor care au făcut deja pasul spre prima reprezentativă este greu de „clonat” peste noapte.

Dar Vlad Dragomir, George Ganea și ceilalți băieți cu care am vorbim la începutul noului drum sunt conștienți că pasul spre echipa mare trece obligatoriu prin victorii și performanțe la U21. „La Euro, ne-am demonstrat și nouă, și celor din jur că avem mentalitatea care ne trebuie să ajungem sus”, ne spunea Vlad Dragomir, căpitanul fostei grupe U19, care va prelua responsabilitățile de lider în noul vestiar al lui Mirel Rădoi.

După înfrângerea cu Danemarca, România U21 are două meciuri complicate în față, ambele acasă, primele apariții ale „tricolorilor” pe propriul teren după succesele de la Euro 2019, repurtate în fața unor stadioane pline cu români. Pe 10 octombrie jucăm cu Ucraina, la Ploiești, iar pe 14 octombrie cu Irlanda de Nord, la Voluntari.

Primul meci, cel cu Ucraina, poate fi o revanșă pentru cei veniți de la naționala de U19, care se vor întâlni cu jucătorii care i-au scos din drumul spre o mare calificare. Ucraina U21 a pierdut în fața Finlandei în grupa noastră, în vreme ce Irlanda de Nord vine după două egaluri, cu Malta și Finlanda. Nu doar rezultatele de până acum ale adversarelor ne dau încredere, ci și faptul că Mirel Rădoi poate conta din nou pe Olimpiu Moruțan și Dennis Man, doi oameni care pot face diferența, lucru care se așteaptă și de la vârful Adrian Petre, vedetă de presă în ultimele zile după ce a apărut pe coperta daneză a jocului FIFA 2020! Chemat inițial de Contra la echipa mare, Tudor Băluță va da și el o mână de ajutor la U21.

Mirel Rădoi: „E presiune după Euro 2019!”

„Cred că va fi un meci capital cu Ucraina, zic asta și pentru că este primul joc acasă, și pentru că avem o revanșă de luat. Pentru meciul cu Irlanda de Nord, am avea nevoie de o injecție cu energie pozitivă, iar asta ar însemna o victorie cu Ucraina. M-a impresionat să văd câtă determinare și cât angajamant au jucătorii Ucrainei, sunt într-un mare progres. Am văzut meciul nostru de la Ploiești la U19 și e uimitor cât au progresat în doar un an”, a declarat presei Mirel Rădoi, cu prilejul reunirii lotului.

„Băieții au fost dezamăgiți după înfrângerea cu Danemarca. Am încercat să îi îmbărbătăm, au nevoie de încredere. Sper că am fost mai inspirați la selecție, sper că vom fi mai inspirați la primul 11, pentru că la atitudine am fost mulțumiți după primele 20 de minute din Danemarca. Se simte presiunea performanței de la Euro 2019, încercăm să le spunem că presiunea e pe noi, cei care am fost acolo. Ei de-abia se cunosc, de-abia prind ritmul de la U21”, a mai spus selecționerul.

Lotul pentru Ucraina și Irlanda de Nord

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Cosmin Dur-Bozoancă (Universitatea Cluj)

Fundași: Andrei Rațiu (Villarreal / Spania), Radu Boboc (Viitorul Constanța), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu, Ricardo Grigore (ambii Dinamo), Alexandru Pașcanu (CFR Cluj), Mihai Velisar (Gaz Metan Mediaș)

Mijlocași: Tudor Băluță (Brighton / Anglia), Marius Marin (Pisa / Italia), Andrei Ciobanu (Viitorul Constanța), Darius Olaru (Gaz Metan Mediaș), Olimpiu Moruțan, Răzvan Oaidă, Dennis Man (toți FCSB), Mihai Neicuțescu (Dinamo), Valentin Mihăilă (Universitatea Craiova)

Atacanți: George Ganea (Viitorul Constanța), Adrian Petre (Esbjerg / Danemarca), Denis Drăguș (Standard Liege / Belgia)

În această campanie de calificare sunt eligibili jucătorii născuți începând cu 1 ianuarie 1998.

La EURO 2021, turneu final cu 16 participante găzduit de Ungaria și Slovenia, se califică direct cele 9 câștigătoare de grupe și cel mai bun loc doi. Celelalte 8 selecționate de pe pozițiile secunde vor disputa un baraj în dublă manșă pentru a completa cele 4 locuri rămase.

*

Unde și când se joacă meciurile

România – Ucraina, 10 octombrie, ora 20:30 , stadion „Ilie Oană” (Ploiești)

România – Irlanda de Nord, 14 octombrie, ora 20:30 , stadion „Anghel Iordănescu” (Voluntari)

Ambele partide vor fi transmise în direct de PRO TV și Radio România Actualități.

Foto: frf.ro

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories